Wie wel eens in Denemarken is geweest, weet dat de Denen dol zijn op wat lekkers bij de koffie. Of sowieso wat lekkers, daar hoeft niet eens koffie bij. Als je bij een bakker voor de vitrine staat zul je merken dat veel Deens gebak gebruik maakt van bladerdeeg. En dat is dan ook de basis van dit recept.
Wij zijn al een aantal keer in Denemarken op vakantie geweest en we zijn nog niet uitgekeken. Een heerlijk land, mooie vakantiehuizen, veel ruimte en de natuur is prachtig. Het is geen typisch vakantieland in de zin dat er allerlei resorts en toeristische attracties zijn. Je wordt niet vermaakt, maar je zult jezelf prima vermaken.
Het eten in Denemarken verschilt niet ontzettend veel van Nederland, maar vergis je niet, het is wel een stukje duurder in de supermarkt. Ik vind het geweldig om, als ik in het buitenland ben, door de supermarkt te struinen. Welke spullen zijn hetzelfde als bij ons en vooral wat is er anders. Je komt de meest geweldige dingen tegen, leuk om wat nieuws uit te proberen. Soms valt het tegen, maar meestal is het ontzettend lekker.
Wat ook ontzettend lekker is, is het Deens gebak. Lekker zoet en allerlei variaties met bladerdeeg. Bladerdeeg met fruit, room of kaneel en in verschillende vormen. Het gebak uit dit recept is een echte allemansvriend en makkelijk te maken. Het frisse van de citroen uit de lemoncurd combineert mooi met het romige en zoete van de banketbakkersroom.
Nu we vooral thuis zitten, kun je met dit makkelijke recept toch een klein beetje Denemarken in huis halen. De gebakjes waren hier in elk geval snel op! Enne, als je liever een Sloveens gebakje met bladerdeeg maakt, dan is deze Kremsnita wat jou.