Deens gebak: bladerdeeg met banketbakkersroom

door Esther
Deens rooombroodje van bladerdeeg

Wie wel eens in Denemarken is geweest, weet dat de Denen dol zijn op wat lekkers bij de koffie. Of sowieso wat lekkers, daar hoeft niet eens koffie bij. Als je bij een bakker voor de vitrine staat zul je merken dat veel Deens gebak gebruik maakt van bladerdeeg. En dat is dan ook de basis van dit recept.

Wij zijn al een aantal keer in Denemarken op vakantie geweest en we zijn nog niet uitgekeken. Een heerlijk land, mooie vakantiehuizen, veel ruimte en de natuur is prachtig. Het is geen typisch vakantieland in de zin dat er allerlei resorts en toeristische attracties zijn. Je wordt niet vermaakt, maar je zult jezelf prima vermaken.

Het eten in Denemarken verschilt niet ontzettend veel van Nederland, maar vergis je niet, het is wel een stukje duurder in de supermarkt. Ik vind het geweldig om, als ik in het buitenland ben, door de supermarkt te struinen. Welke spullen zijn hetzelfde als bij ons en vooral wat is er anders. Je komt de meest geweldige dingen tegen, leuk om wat nieuws uit te proberen. Soms valt het tegen, maar meestal is het ontzettend lekker.

Wat ook ontzettend lekker is, is het Deens gebak. Lekker zoet en allerlei variaties met bladerdeeg. Bladerdeeg met fruit, room of kaneel en in verschillende vormen. Het gebak uit dit recept is een echte allemansvriend en makkelijk te maken. Het frisse van de citroen uit de lemoncurd combineert mooi met het romige en zoete van de banketbakkersroom.

Nu we vooral thuis zitten, kun je met dit makkelijke recept toch een klein beetje Denemarken in huis halen. De gebakjes waren hier in elk geval snel op! Enne, als je liever een Sloveens gebakje met bladerdeeg maakt, dan is deze Kremsnita wat jou.

Deense citroen-roombroodjes van bladerdeeg

Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

35

minuten

Ingrediënten

  • 1 rol koelvers bladerdeeg

  • 1 pot lemoncurd

  • Voor de banketbakkersroom
  • 500 ml volle melk

  • 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille-extract of 3 zakjes vanillesuiker

  • 2 eidooiers

  • 100 gram suiker

  • 45 gram maizena

Bereiding

  • Snijd het vanillestokje door en schraap het merg er uit. Doe dit samen met het stokje in een pannetje met 400 ml melk. Verwarm de melk tot tegen het kookpunt.
  • Klop in een ander kommetje de eidooiers met de suiker en de rest van de melk totdat alles goed gemengd is. Klop er dan de maizena door.
  • Giet al roerende ongeveer de helft van de warme melk bij het eimengsel. Giet daarna het eimengsel weer terug in de pan en blijf voortdurend roeren.
  • Breng het geheel aan de kook en laat zachtjes koken totdat het de dikte van vla heeft gekregen. Giet dan de vla op een plat bord met het vanillestokje er in. Dek af met huishoudfolie en laat afkoelen.
  • Het citroen – roombroodje samenstellen
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Rol het bladerdeeg uit en besmeer dit dun met de lemoncurd. Je gebruikt ongeveer een halve pot.
  • Rol het bladerdeeg weer voorzichtig op tot een rol. Snijd de rol in 12 “plakjes” van zo’n 2 cm dik. Leg ze plat op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Haal het vanillestokje uit de afgekoelde banketbakkersroom en roer dit nog even goed door. Schep op elk bladerdeegrolletje een lepeltje room.
  • Bak de bladerdeegrolletjes in 20 – 25 minuten in het midden van de oven mooi lichtbruin en gaar. Laat de bladerdeegrolletjes op een rooster afkoelen.
  • Roer een paar druppels water door 50 gram poedersuiker. Nu heb je een wit glazuur dat je nog even over de bovenkant kan gieten met een lepeltje. Nyd dit måltid (Eet smakelijk).

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer