Griekse kabeljauw uit de oven

door Esther
Griekse kabeljauw uit de oven

Hoewel we in Nederland natuurlijk aan zee wonen, eten we eigenlijk te weinig vis. Dat in tegenstelling tot de landen rondom de Middellandse Zee, daar wordt veel meer vis gegeten. Ook ik merk dat ik eigenlijk te weinig vis op tafel zet (hoewel deze pasta met tonijn wel super lekker is), het zit op de één of andere manier niet zo in mijn systeem. Dus daarom dit keer een nieuwe poging: Griekse kabeljauw uit de oven.

Griekenland is zo’n land waar allerlei lekkere visrecepten vandaan komen. De Griekse keuken blinkt uit in het bereiden van verschillende soorten vis en andere schaal- en schelpdieren. Ik heb gekozen voor dit recept omdat het niet alleen makkelijk te maken is, maar ook nog eens ontzettend lekker. Door het knapperige korstje is dit ook typisch iets dat heel geschikt is voor kinderen. Exit de visstick, en welkom kabeljauw!

Hoewel ik gebruik gemaakt heb van kabeljauw, kun je natuurlijk ook een andere vissoort gebruiken. Elke stevige witvis is geschikt, en op deze manier kun je ook een koolvis super lekker bereiden. Je hoeft overigens niet per sé verse vis te halen, dit werkt ook uitstekend met diepvries vis. Laat de vis dan wel eerst ontdooien in de koelkast en dep hem goed droog, voordat je verder gaat met het recept.

Voor mijn versie van deze Griekse kabeljauw heb ik ervoor gekozen om de korianderpoeder weg te laten. Ikzelf vind het wel lekker, maar niet iedereen is er fan van. Vind je het wel lekker, voeg dan gerust nog een ½ theelepel toe aan het kruidenmengsel. Als je creatief bent, kun je ook het kruidenmengsel aanpassen en bijvoorbeeld tijm en/of rozemarijn toevoegen.

Dus wil jij ook meer vis eten en zoek je een lekker recept? Probeer dan vooral dit recept voor Griekse kabeljauw uit de oven.

Griekse kabeljauw uit de oven

0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

25

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 4 4 kabeljauwfilets

  • 1 1 citroen

  • 6 eetlepels 6 eetlepels olijfolie

  • 50 gram 50 ongezouten roomboter

  • 50 gram 50 bloem

  • 1 theelepel 1 paprikapoeder (mild)

  • 1 1 gemalen komijn

  • ½ ½ zout

  • 1 1 peper

  • 1 teentje 1 teentje knoflook

  • 5 takjes 5 peterselie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Pers de citroen uit en vang het sap op. Smelt de roomboter op een laag vuur of in de magnetron. Meng het citroensap, 4 eetlepels olijfolie en de gesmolten boter in een kommetje.
  • Meng de bloem, de kruiden, zout en peper. Doe dit op een bord en zet naast de citroen olie.
  • Dep de vis droog met wat keukenpapier. Haal de vis door de citroen olie en daarna door de bloem. Schud het teveel aan bloem er voorzichtig af. Gooi de citroenolie niet weg, die heb je later nog nodig.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een ovenvaste pan op middelhoog vuur. Ik koos voor een gietijzeren ovenschaal. Doe de vis in de pan en bak deze 2 minuten aan elke kant. Haal dan de pan van het vuur. De vis is nu nog niet gaar, deze gaart straks in de oven.
  • Hak het teentje knoflook fijn en dit toe aan de resterende de citroenolie en roer door. Sprenkel de olie over de vis.
  • Zet de ovenschaal of pan in de oven en bak de vis in 8-10 minuten mooi bruin en gaar. Bestrooi met wat gehakte peterselie en serveer direct. Eet smakelijk

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Griekse kabeljauw uit de oven
Pinterest Post Griekse kabeljauw uit de oven
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]