Appel cake recept: om van te smullen!

door Esther
Appelcake

Dit is zo’n heerlijk appel cake recept dat je eens moet uitproberen. De combinatie van appel en kaneel is wat mij betreft onverslaanbaar. En het is zo simpel, want eigenlijk is dit een basisrecept voor cake, waar je dan naar eigen smaak een variatie op maakt. In mijn geval koos ik voor appels.

Alhoewel, ik koos niet echt voor appels, de appels kozen voor mij. Op mijn werk was namelijk nogal wat fruit over en dat zou weggegooid worden. Zo zonde, vond ik, dus ik heb die box kunnen redden. In de box vooral veel appels, dus daar werd naast appelmoes, ook deze appelcake van gebakken.

Bij het maken van een appelcake is het belangrijk om met twee dingen rekening te houden. In de eerste plaats de stukjes appel. Als je deze zo door het beslag spatelt, loop je de kans dat ze tijdens het bakken allemaal naar de bodem zakken. Dit voorkom je door een beetje bloem over de appelstukjes te strooien. Dit zorgt ervoor dat de stukjes in het beslag blijven hangen.

Daarnaast is het belangrijk dat je weet dat deze appel cake meestal wat langer in de oven nodig heeft dan een gewone cake. Normaal gesproken is een cake bij mij in zo’n 60 minuten klaar. Deze heeft 70 minuten in de oven gestaan. Het vocht van de appels zorgt er voor dat het wat langer duurt voordat de cake helemaal gaar is.

Mocht je dus appels over hebben, of gewoon zin hebben in appelcake, probeer dan eens dit cake recept uit en laat me weten wat je er van vindt.

Appel cake recept: om van te smullen!

Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

1

uur 

10

minuten
Totale tijd

1

uur 

25

minuten

Makkelijk recept voor appelcake.

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter

  • 200 gram fijne kristalsuiker

  • rasp van 1 citroen

  • 1 zakje vanillesuiker

  • snufje zout

  • 2 flinke theelepels kaneel

  • 4 eieren, maat M

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel

  • 2 appels

  • 3 eetlepels abrikozenjam

Bereiding

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Ik heb ze de avond van tevoren klaar gezet om ‘s ochtends direct te kunnen beginnen.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden
  • Vet een cakevorm in en bestrooi de binnenkant met paneermeel. Verdeel het paneermeel goed over de vorm. Zo kan je straks de cake makkelijk uit de vorm krijgen.
  • Doe de boter, suiker en vanille suiker in een kom en mix tot een bijna wit en luchtig geheel. Dit duurt minimaal 5 minuten.
  • Voeg het zout, de citroenrasp en het kaneel toe en mix dit nog even tot alles is opgenomen.
  • Voeg één voor één de eieren toe. Voeg de volgende pas toe als de eerste helemaal is opgenomen. Maak tussendoor de rand van de kom schoon, zodat er geen boter blijft plakken.
  • Haal de kom onder de mixer vandaan en zeef in delen het zelfrijzend bakmeel er boven. Schep deel voor deel luchtig door het mengsel.
  • Was de appels en ontdoe ze van het klokhuis. Snijd de appels door de helft en schil 3 helften. Snijd deze 3 helften in blokjes en bestrooi de blokjes met een klein beetje bloem. Dit zorgt er voor dat de blokjes straks in het beslag blijven “hangen”.
  • Schep de blokjes door het beslag en doe het beslag in de cakevorm.
  • De laatste ongeschilde helft snijd je in dunne plakjes en deze steek je in de bovenkant dakpansgewijs in het beslag. Bestrooi met nog een beetje kaneel. Appelcake
  • Bak de cake in het midden van de in ongeveer 70 minuten gaar.
  • Haal de cake uit de oven laat deze 5 minuten in de vorm afkoelen. Haal de cake uit de vorm en laat deze helemaal afkoelen op een rooster.
  • Verwarm de abrikozenjam in een pannetje en bestrijk hiermee de bovenkant van de afgekoelde cake. Eet smakelijk!
Appelcake
Appel Cake

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer