Sinaasappel citroen gebak

door Esther
Sinaasappel citroen gebak

Zoals jullie weten mag ik graag bakken en ik tover dan ook regelmatig wat lekkers uit de oven zoals deze makkelijke appeltaart. Wat ook makkelijk te maken is (daar houd ik van), is dit sinaasappel citroen gebak. Lekker fris en eenvoudig om klaar te maken.

Op Pinterest, waar je Gezin over de Kook ook kunt volgen trouwens, was ik al een aantal keer pins tegen gekomen met verschillende soorten plaatkoek met een crème als topping. Daarnaast wilde ik eens iets lekkers maken met citroen en sinaasappel. Citroen en bakken hoort wat mij betreft bij elkaar, ik doe bijna overal wel wat citroenrasp of citroensap in. Dus lekker gebak met zowel sinaasappel als citroen in de hoofdrol klinkt mij als muziek in de oren.

Ik heb dan ook verschillende recepten vergeleken en uitgeprobeerd voor dit heerlijke gebak. Uiteindelijk kom ik dan tot dit fijne recept. Het lijkt een klein beetje op plaatkoek, maar dan met een hele lekkere zachte en romige topping. Stel je dus voor: een knapperige bodem, een romige crème met een crispy bovenkant. Need I say more?

Deze bijzondere koek is ideaal voor als je visite verwacht en toch iets meer dan een koekje bij de koffie of thee wilt serveren. Doordat je weinig ingrediënten nodig hebt ben je zomaar klaar om te gaan bakken en het hoeft daarna alleen nog even af te koelen. Makkelijk toch?

Als je dol bent op de frisse smaak van sinaasappel en citroen, dan moet je zeker dit verrassende recept voor sinaasappel citroen gebak eens uit proberen.

Sinaasappel citroen gebak

0 van 0 stemmen
Porties

16

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Baktijd

1

uur 

5

minuten
Totale tijd

1

uur 

10

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • Voor de bodem
  • 250 gram 250 bloem

  • 175 gram 175 ongezouten roomboter, koud

  • 75 gram 75 poedersuiker

  • Voor de topping
  • 2 2 sinaasappels

  • 1 1 citroen

  • 5 5 eieren

  • 350 gram 350 suiker

  • 2 zakjes 2 vanillesuiker

  • 50 gram 50 bloem

  • 1 eetlepel 1 maizena

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 ℃. Vet een metalen bakvorm van ongeveer 25×25 cm in en bekleed deze met bakpapier.
  • Snijd de roomboter in kleine blokjes. Doe de bloem, roomboter en poedersuiker in een kom en wrijf dit met je handen tot een kruimelig deeg. Je kan het eventueel ook in een foodprocessor met messen doen. Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm en druk het licht aan met een lepel. Bak de bodem in ongeveer 30 minuten mooi bruin.
  • Doe de eieren, vanillesuiker en de suiker in een kom en mix dit tot het luchtig en bijna wit van kleur is. Rasp ondertussen de schil van de sinaasappels en de citroen. Pers 1 sinaasappel en de citroen tot je samen ongeveer 150 ml sap hebt.
  • Doe het sap en de rasp bij het eimengsel en mix dit nog even door. Schep vervolgens, terwijl de mixer op een lage stand staat, lepel voor lepel de bloem en de maizena er bij. Als dit is opgenomen zet je de mixer uit en giet je het eimengsel over de nog warme bodem.
  • Bak dit nog 30-35 minuten in de oven. Het midden mag zacht zijn, maar zeker niet meer bewegen als je de vorm heen en weer schuift.
  • Laat afkoelen in de vorm, daarna haal je het gebak er uit en bestrooi je het met poedersuiker. Snijd in 16 vierkanten en…. eet smakelijk!

Tips

  • Bewaar de sinaasappel slices in de koelkast

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Sinaasappel citroen gebak
Sinaasappel citroen gebak
Pinterest sinaasappel citroen gebak
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

4 reacties

Lian 2022-03-24 - 17:57

Dit klinkt echt ontzettend lekker, nou vroeg ik me af moet het perse in en metalen vorm of mag het ook een glazencake vorm zijn?

Antwoord
Esther 2022-03-24 - 18:55

Hai Lian, het is ook superlekker. Omdat metaal beter warmte geleidt kies ik liever voor een metalen vorm. Je kunt een glazen vorm proberen, maar het kan zijn dat de tijd in de oven even wat langer is. Ook kan de bodem dan wat minder krokant worden. Aan de smaak zal het echter niks af doen!

Antwoord
Geertje 2023-01-30 - 21:24

Ik heb hem van het weekend gemaakt. Lactosevrij (gewoon een aanpassing van de boter maar Margarine). Hij was super lekker. Lekker fris! Koel serveren is wel een aanrader.

Antwoord
Esther 2023-01-30 - 21:30

Hai Geertje, wat goed om te horen dat deze cake ook superlekker is met margarine. Zo kun je veel recepten goed aanpassen.

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]