Dat cheesecake populair is hoef ik je niet te vertellen. De bezoekersaantallen op mijn blog gingen door het dak toen ik een recept voor cheesecake uit de slowcooker plaatste. Wil je eens wat anders proberen, dan is dit recept voor Italiaanse ricotta taart echt iets voor jou!
Als je een klassieke cheesecake bakt dan maak je meestal gebruik van roomkaas. Bij deze taart is dat vervangen door romige ricotta. Deze Italiaanse kaas wordt traditioneel gemaakt van koeien- of schapenmelk en is lekker zacht van smaak. Een ideale vervanger en wat lichter en minder vet dan bijvoorbeeld Monchou.
Een ander ingrediënt wat deze smeuïge taart kenmerkt is het gebruik van griesmeel. In Nederland wordt dit wat minder vaak in gebak en taarten gebruikt, maar het geeft deze ricotta taart een heerlijke zoete smaak en fijne textuur. Samen met de citroen en sinaasappel bak je zo stukje zon op je gebaksbordje! Ik heb hier gekozen voor een combinatie van citroen en sinaasappel, maar je zou natuurlijk ook alleen sinaasappel of alleen citroen kunnen kiezen als je dat lekker vindt.
Deze taart kun je prima bij de koffie of thee serveren, maar denk er ook eens aan om dit als dessert op te dienen. Het gebak is fris en niet heel zwaar, dus heel geschikt als nagerecht na een Italiaans etentje.
Wil je dus eens een ander soort cheesecake proberen, maak dan deze Italiaanse ricotta taart. Ik weet zeker dat hij op je favorietenlijstje komt te staan.

4 reacties
Hoi Esther, hoeveel griesmeel gebruik je in dit recept voor Italiaanse ricottataart? Lijkt me heerlijk om te maken!
Hai Lida,
bedankt voor je bericht, enne goed opgemerkt! De griesmeel was weggevallen uit de ingrediënten lijst. Ik heb het inmiddels toegevoegd, je hebt 200 gram griesmeel nodig. Het is inderdaad een heerlijke taart, hij was hier in elk geval in een ommezien op. Succes met bakken en eet smakelijk alvast.
Hoi. Moet de riccotta niet uitgelekt worden?
Hai, bedankt voor je vraag. De ricotta hoef je inderdaad niet uit te laten lekken, alleen door een zeef te roeren.