Italiaanse ricotta taart, dat is andere cheesecake!

door Esther
Italiaanse ricotta taart

Dat cheesecake populair is hoef ik je niet te vertellen. De bezoekersaantallen op mijn blog gingen door het dak toen ik een recept voor cheesecake uit de slowcooker plaatste. Wil je eens wat anders proberen, dan is dit recept voor Italiaanse ricotta taart echt iets voor jou!

Als je een klassieke cheesecake bakt dan maak je meestal gebruik van roomkaas. Bij deze taart is dat vervangen door romige ricotta. Deze Italiaanse kaas wordt traditioneel gemaakt van koeien- of schapenmelk en is lekker zacht van smaak. Een ideale vervanger en wat lichter en minder vet dan bijvoorbeeld Monchou.

Een ander ingrediënt wat deze smeuïge taart kenmerkt is het gebruik van griesmeel. In Nederland wordt dit wat minder vaak in gebak en taarten gebruikt, maar het geeft deze ricotta taart een heerlijke zoete smaak en fijne textuur. Samen met de citroen en sinaasappel bak je zo stukje zon op je gebaksbordje! Ik heb hier gekozen voor een combinatie van citroen en sinaasappel, maar je zou natuurlijk ook alleen sinaasappel of alleen citroen kunnen kiezen als je dat lekker vindt.

Deze taart kun je prima bij de koffie of thee serveren, maar denk er ook eens aan om dit als dessert op te dienen. Het gebak is fris en niet heel zwaar, dus heel geschikt als nagerecht na een Italiaans etentje.

Wil je dus eens een ander soort cheesecake proberen, maak dan deze Italiaanse ricotta taart. Ik weet zeker dat hij op je favorietenlijstje komt te staan.

Italiaanse ricotta taart

Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

20

minutes
Kooktijd

1

hour 
Totale tijd

1

hour 

20

minutes

Waan je even in Italië met deze heerlijke Italiaanse ricotta taart

Ingrediënten

  • 500 ml volle melk

  • 500 ml water

  • 200 gram griesmeel

  • 50 gram roomboter

  • 1 sinaasappel

  • 1 citroen

  • snuf zout

  • 250 gram suiker

  • 2 zakjes vanillesuiker

  • 4 eieren

  • 350 gram ricotta

Bereiding

  • Schil de sinaasappel en citroen met een dunschiller zodat je een mooie lange schil hebt. Doe de schillen met het water, de melk, de boter en een snuf zout in een pan. Breng dit aan de kook en laat het geheel ongeveer 3 minuten zachtjes koken.
  • Haal de schillen uit de melk. Giet rustig de griesmeel bij de melk terwijl je roert met een garde. Zo voorkom je klontjes. Breng het weer langzaam aan de kook en laat het dikker worden. Giet de pap nu in een kom en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Zet de oven aan op 200 graden. Vet een springvorm van 24 cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Doe de suiker, vanillesuiker en de eieren in een komen en mix dit met een mixer mooi luchtig en lichtgeel. Roer de ricotta door een zeef en schep het daarna bij het eimengsel. Mix het geheel goed door.
  • Schep nu lepel voor lepel de griesmeelpap bij het eimengsel terwijl de mixer draait. Zorg dat alles goed gemengd is. Giet het beslag in de ingevette springvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de taart middenin de voorverwarmde oven in 60 minuten gaar. Bedek de vorm na 40 minuten met aluminiumfolie, zo verbrandt de bovenkant niet. Laat de taart een uur in de vorm afkoelen, verwijder dan de buitenring en laat de taart verder afkoelen.
  • Bestrooi de taart met poedersuiker voor serveren en bewaar ricotta taart in de koelkast. Eet smakelijk!
Italiaanse ricotta taart
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

2 reacties

Lida 2021-09-29 - 15:03

Hoi Esther, hoeveel griesmeel gebruik je in dit recept voor Italiaanse ricottataart? Lijkt me heerlijk om te maken!

Antwoord
Esther 2021-09-29 - 15:10

Hai Lida,

bedankt voor je bericht, enne goed opgemerkt! De griesmeel was weggevallen uit de ingrediënten lijst. Ik heb het inmiddels toegevoegd, je hebt 200 gram griesmeel nodig. Het is inderdaad een heerlijke taart, hij was hier in elk geval in een ommezien op. Succes met bakken en eet smakelijk alvast.

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer