Crèmeschnitte (Kremšnita) uit Slovenië

door Esther
cremeschnitte

Hij lijkt een beetje op onze tompouce deze Kremšnita uit Slovenië. Toch is de smaak en ook de structuur echt wel anders. De vanillecrème is luchtig en niet zo vast als onze banketbakkersroom. En bovenop de vanillecrème vind je ook nog een heerlijke laag slagroom. Deze crèmeschnitte heb je niet één, twee, drie klaar, maar is alle moeite zeker waard.

Als tieners gingen mijn man, toen nog mijn vriend, en ik op Interrail door Europa. Tijdens één van die reizen deden we Slovenië aan. We sliepen in een “hotel” in Ljubljana. Dit hotel leek meer op een vervallen verzorgingsflat dan een hotel, maar dat geheel terzijde. Vanuit de hoofdstad wilden we ook een bezoek brengen aan Bled. Dit kleine stadje ligt noordelijker, in bergachtig gebied aan een schitterend meer inclusief eilandje met kerkje in het midden. Eenmaal aangekomen op het station blijkt dat het stadje Bled nog 4 kilometer verder ligt! Dit hadden we niet ingecalculeerd, want tsja internet stond nog in de kinderschoenen en van smartphones had alleen Steve Jobs gehoord.

Het lekkerste gebak uit Slovenië

Gelukkig was er een vriendelijke oudere man die aanbood ons met zijn auto naar het meer te rijden. Als bedankje trakteerden we hem op een terrasje, waarop hij er op stond om ons de plaatselijke lekkernij aan te bieden: Kremšnita. En wat was dat lekker daar op een terrasje, in het zonnetje aan het meer van Bled. Genieten van het krokante bladerdeeg, de luchtige vanillecrème, het laagje slagroom en de poedersuiker om het af te maken.

Dit heerlijke gebakje ben ik in al die jaren nooit vergeten. Daar speelt de herinnering aan deze vakantie ook in mee natuurlijk. Ik wilde het altijd nog eens namaken en nu is dat er eindelijk van gekomen. Het recept voor crèmeschnitte of Kremšnita had ik al een tijdje liggen, dus geen idee meer waar ik het gevonden heb. Maar ik ben blij dat het zo goed uitgepakt is. We hebben er van gesmuld en waren in gedachten weer even terug aan dat mooie meer in Bled.

Crèmeschnitte uit Slovenië

0 van 0 stemmen
Porties

16

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

35

minuten
Totale tijd

4

uren 

45

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 2 rollen bladerdeeg uit de koeling

  • Crème
  • 1,25 liter volle melk

  • 7 eieren

  • 3 zakjes vanillesuiker

  • 350 gram suiker

  • sap van 1 citroen

  • 225 gram bloem

  • Slagroom
  • 500 ml ongeklopte slagroom

  • 50 gram suiker

  • 1 zakje vanillesuiker

  • Afwerking
  • poedersuiker

Bereiding

  • Rol de vellen bladerdeeg uit en leg op een bakplaat. Prik gaatjes in de hele bovenkant met een vork. Dit zorgt er voor dat de plak bladerdeeg redelijk vlak blijft tijdens het bakken. Bak de plakken bladerdeeg volgens instructies de verpakking mooi goudbruin. Laat de gebakken plakken bladerdeeg helemaal afkoelen.
  • Scheid de eieren. Klop het eigeel met 175 gram suiker en de vanillesuiker lichtgeel en romig. Maak 100 ml van de melk warm en roer dit samen met het citroensap door het eigeel. Zeef de bloem er in delen boven en roer het elke keer rustig door het mengsel.
  • Verwarm in een grote pan de melk op middelhoog vuur. Roer beetje bij beetje het eigeelmengsel er door. Blijf continu rustig roeren tot het zachtjes kookt. Laat het al roerende rustig koken tot je een hele dikke vla hebt. Wanneer je wat van je lepel laat lopen gaat dit heel traag. Houd er rekening mee dat deze stap ongeveer een kwartier duurt.
  • Haal de pan van het vuur en laat het zo’n 10 minuten afkoelen. Klop ondertussen de eiwitten met de andere 175 gram suiker goed stijf. Schep het stijfgeslagen eiwit rustig in delen door de crème en laat nog 10 minuten afkoelen.
  • Leg een vel gebakken bladerdeeg in een braadslede met opstaande rand. Verdeel de crème over het bladerdeeg tot een mooie dikke laag. Klop de slagroom met 50 gram suiker en een zakje vanillesuiker stijf. Verdeel de slagroom over de crème.
  • Snijd de andere plak bladerdeeg in 16 rechthoekige stukken. Leg deze stukken bovenop de slagroom en bestrooi ruim met poedersuiker. Laat de crèmeschnitte zeker 4 uur, maar liever een hele nacht, opstijven in de koelkast. Snijd met een warm mes alle stukken los van elkaar. Eet smakelijk!

Tips

  • Doordat je de bovenkant al gesneden hebt, vergemakkelijkt dit het snijden en druk je de bovenkant niet plat.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

cremeschnitte
Pinterst pin recept voor cremeschnitte uit Slovenië
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]