Wat is het nou eigenlijk? Is het een koekje of is het een taartje? Deze lekkernij zit er een beetje tussenin, maar zijn vooral erg lekker: Lemon Bars!
Zoals je misschien al wel een beetje hebt gemerkt, houd ik er van om te bakken met citroen. Ik ben dol op die frisse smaak die een beetje citroenrasp geeft aan een gewone cake of zo’n heerlijke Italiaanse citroencake met tijm en ricotta. De schil van de citroen bevat zo veel smaak en het is voor mij het ideale ingrediënt om gebak net dat beetje extra te geven.
Citroenrasp bewaren
Wist je overigens dat je geraspte citroenschil heel goed kunt bewaren? Ik leerde het via een video van Cees Holtkamp op Youtube. Geen idee meer wat hij toen aan het bakken was, maar hij gaf de tip om in een potje geraspt citroenschil te doen met wat suiker en dat in de koelkast te bewaren. Dit kun je elke keer wat aanvullen als je bijvoorbeeld wel citroensap nodig hebt, maar geen schil. Wanneer je een cake bakt voeg je een schepje van dit citroensuiker toe en je bent klaar. Zo heb je altijd wat op voorraad. Dit trucje werkt overigens ook goed met sinaasappel. In dit recept heb je het sap van 2 citroenen nodig en de rasp van een halve. Ik zou zeggen: rasp beide citroenen en begin met je citroenrasp/suiker voorraad.
Lemon bars maken
Om deze heerlijke lemon bars te maken heb je niet bijzonder veel ingrediënten nodig, waarschijnlijk heb je het meeste al gewoon in huis. Belangrijk is dat je het deeg voor de bodem niet al te lang kneed, het hoeft immers geen brood te worden. Door het kort te kneden, houd je die lekkere bite zoals bij koek. Het citroenmengsel lijkt wel een beetje op lemon curd, en dit kun je dus gewoon over de warme koekbodem gieten. Daarna bak je de lemon bars helemaal af.
Geniet nog even van de zomer met dit lemon bars recept en als je nog wat over hebt kun je het makkelijk in de koelkast zo’n 3 dagen bewaren.
