Risalamande: Bijzondere Deense rijstepap

door Esther
Deense rijstepap met amandelen en kersen

Misschien heb je vroeger wel eens rijstepap gegeten, maar tegenwoordig doen we dat eigenlijk niet zo veel meer. En ten onrechte. Want je kan een ongelijk lekker nagerecht maken van rijst. De Denen weten precies hoe je dat doet, want van de Deense rijstepap heb je na 1 keer niet genoeg!

Voor dit dessert kun je het beste dessertrijst gebruiken of Arboriorijst. Dit is dezelfde rijstsoort als die je gebruikt voor bijvoorbeeld risotto. De rijst neemt vocht goed op en wordt niet droog, maar juist smeuïg en kleverig van structuur. Ideaal dus voor rijstepap of rijstpudding.

Deze Deense rijstepap heerlijk romig en vol van smaak. Je gebruikt namelijk niet alleen volle melk, maar ook nog eens slagroom er door heen. Laten we zeggen dat dit geen toetje voor elke dag is, maar ik verzeker je dit moet je gewoon proeven. De amandelen geven een bite aan de rijstepap en extra smaak. De warme kersensaus er bij zorgt voor een luxueus dessert.

En als je denk dat dit moeilijk te maken is, verre van dat! Je kunt de rijstepap al van te voren klaarmaken en in de koelkast wegzetten. Ook de kersensaus kun je eerder klaarmaken en later opwarmen. Ideaal, want dan hoef je na het eten niet nog een heel dessert in elkaar te zetten.

Voor een bijzonder dessert kun je een ijstaart maken of een broodpudding met merengue, maar wil je eens iets totaal anders, kies dan voor deze Deense rijstepap met amandelen en kersen. Wedden dat je niet eens een restje overhoudt om de volgende dag lekker op te smikkelen?

Deense Rijstpudding met amandelen en kersen

0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

35

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 100 gram dessert rijst of Arboriorijst

  • 60 ml water

  • 500 ml volle melk

  • 1 theelepel vanille extract

  • 1 eetlepel suiker

  • ¼ theelepel zout

  • 100 gram amandelen, fijngehakt

  • 250 ml slagroom

  • 2 eetlepels poedersuiker

  • Voor de kersensaus
  • 425 gram bevroren kersen

  • 3 eetlepels suiker

  • 120 ml water

  • 2 theelepels maizena

  • 2 theelepels lemon citroensap

Bereiding

  • Doe de rijst, water en melk in een middelgrote pan en zet het op middelhoog vuur. Wanneer dit begint te koken voeg je het vanille-extract, suiker en zout toe.
  • Zet het vuur laag en kook onder af en toe roeren tot de rijst al het vocht heeft opgenomen en zacht is. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Haal de rijst van het vuur, roer de gehakte amandelen erdoor en laat de rijst volledig afkoelen.
  • Doe de slagroom en poedersuiker in een grote kom. Klop met een elektrische mixer de slagroom stijf. Spatel de slagroom door het afgekoelde rijst- en amandelmengsel.
  • De kersensaus
  • Doe de bevroren kersen, suiker en water in een kleine sauspan.
  • Los de maizena in een aparte kleine kom op in het citroensap.
  • Als de kersen koken, voeg je het maizena-mengsel toe en kook tot de saus iets dikker wordt, ongeveer 3-5 minuten.
  • Verdeel de rijstpudding over 4 schaaltjes en server met de warme kersensaus. Garneer eventueel met nog wat geschaafde amandelen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Deense rijstepap met amandelen en kersen_1
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]