Misschien heb je vroeger wel eens rijstepap gegeten, maar tegenwoordig doen we dat eigenlijk niet zo veel meer. En ten onrechte. Want je kan een ongelijk lekker nagerecht maken van rijst. De Denen weten precies hoe je dat doet, want van de Deense rijstepap heb je na 1 keer niet genoeg!
Voor dit dessert kun je het beste dessertrijst gebruiken of Arboriorijst. Dit is dezelfde rijstsoort als die je gebruikt voor bijvoorbeeld risotto. De rijst neemt vocht goed op en wordt niet droog, maar juist smeuïg en kleverig van structuur. Ideaal dus voor rijstepap of rijstpudding.
Deze Deense rijstepap heerlijk romig en vol van smaak. Je gebruikt namelijk niet alleen volle melk, maar ook nog eens slagroom er door heen. Laten we zeggen dat dit geen toetje voor elke dag is, maar ik verzeker je dit moet je gewoon proeven. De amandelen geven een bite aan de rijstepap en extra smaak. De warme kersensaus er bij zorgt voor een luxueus dessert.
En als je denk dat dit moeilijk te maken is, verre van dat! Je kunt de rijstepap al van te voren klaarmaken en in de koelkast wegzetten. Ook de kersensaus kun je eerder klaarmaken en later opwarmen. Ideaal, want dan hoef je na het eten niet nog een heel dessert in elkaar te zetten.
Voor een bijzonder dessert kun je een ijstaart maken of een broodpudding met merengue, maar wil je eens iets totaal anders, kies dan voor deze Deense rijstepap met amandelen en kersen. Wedden dat je niet eens een restje overhoudt om de volgende dag lekker op te smikkelen?
