Rabarbertaart recept met bladerdeeg

door Esther
Rabarbertaart recept met bladerdeeg

Rabarber kun je natuurlijk prima tot een compote koken, maar dit keer maakte ik een rabarbertaart recept met bladerdeeg en aardbeien.

Waar moet je op letten als je rabarber koopt?

Wanneer je rabarber koopt is het belangrijk dat de stelen mooi stevig zijn. Er mogen geen zachte plekken op zitten. Het maakt niet uit als het blad wat minder is, deze gebruik je niet. Het maakt niet uit of de steel rood of groen is, dit zijn twee verschillende soorten rabarber. De groene is wel wat zuurder van smaak dan de rode overigens. Persoonlijk vind ik de rode niet alleen lekkerder, maar ook mooier, zeker in een rabarbertaart als deze.

Hoe maak je rabarber schoon?

Rabarber schoonmaken is een heel eenvoudig klusje. Je snijdt de harde onderkant er af en snijd ook de bladeren er af. Nu kun je de stengels even goed wassen en verder verwerken in je gerecht. Als je een compote gaat maken, kun je ze dus in wat kleinere stukken snijden. Voor deze taart heb ik er voor gekozen om ze schuin te snijden, gewoon omdat het er wat mooier uit ziet.

Je hoeft rabarber overigens niet te schillen, zonde want dan is meteen die mooie rode kleur weg. In  sommige gevallen kun je wel de stugge draden verwijderen, maar dat heb ik nog niet hoeven doen.

Rabarbertaart recept met bladerdeeg

In dit recept voor rabarbertaart maak ik gebruik van bladerdeeg, wel zo makkelijk. Je koopt een rol uit de koeling bij de supermarkt en laat dit even op kamertemperatuur komen voordat je het verwerkt. Doordat je de bodem van deze taart bedekt met een heerlijke frangipane, wordt de bodem niet zo snel slap en “soggy”. Overigens is frangipane niks anders dan een heerlijk zoet mengsel van amandelmeel met ei, roomboter en suiker. Eerder gebruikte ik het al in een stoofperentaart.

Rabarbertaart met aardbeien

Voor deze rabarbertaart heb ik ook nog eens wat aardbeien gebruikt. Het zoete van de aardbeien combineert erg goed met het friszure van de rabarber. Uiteraard hoeft het niet en kun je de aardbeien ook weglaten.

Rabarbertaart recept

0 van 0 stemmen
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

40

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 1 1 rol bladerdeeg

  • 4-5 4-5 stengels rabarber

  • 10 10 aardbeien

  • Frangipane
  • 125 gram 125 roomboter op kamertemperatuur

  • 125 gram 125 amandelmeel

  • 125 gram 125 suiker

  • 2 zakjes 2 vanillesuiker

  • 2 2 eieren

Bereiding

  • Haal de bladerdeeg zo’n 10 minuten van te voren uit de koelkast en beboter een rechthoekige bakvorm. Verwarm de oven voor op 220 ⁰C.
  • Was de rabarber en snijd deze in stukjes van ongeveer 3 cm. Door de rabarber schuin te snijden kun je later een mooi patroon maken. Snijd de aardbeien door de helft.
  • Voor de frangipane: Roer de boter met de mixer mooi zacht en lichtgeel. Dit duurt ongeveer 4-5 minuten. Voeg dan de eieren, de suiker en de vanillesuiker toe en mix tot een mooi glad geheel. (Mocht de boter gaan schiften, dan kun je alvast een eetlepel amandelmeel toevoegen.) Doe de amandelmeel er bij en roer nog even kort door.
  • Rol het bladerdeeg uit en leg dit in de ingevette bakvorm. Zorg dat randen iets opstaan. Prik met een vork veel gaatjes in de bodem van het bladerdeeg. Verdeel de frangipane over de bodem en strijk dit glad.
  • Tijd voor de bovenkant. Leg de rabarber en aardbei in een mooi patroon in een frangipane. Hier kun je lekker creatief zijn en je helemaal uitleven. Bestrooi met nog een beetje suiker en zet de taart dan 25 minuten in de oven. Laat afkoelen in de vorm op een rooster, haal de taart uit de vorm en laat verder afkoelen. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Rabarbertaart recept met bladerdeeg
Rabarbertaart recept met bladerdeeg
Pinterest pint Rabarbertaart recept met bladerdee
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]