Zelf de lekkerste perenjam maken

door Esther
Perenjam

Zelf jam maken is één van die dingen die zo leuk is om te doen. Zeker wanneer je een overschot aan fruit hebt, is dit één van de manieren om er iets lekkers van te maken dat lang houdbaar is. Perenjam (of perenconfituur) maken doe je volgens dit recept.

Perenjam met stukjes peer

Als je er zeker van wilt zijn dat je stukjes peer in je jam blijft houden, moet je iets meer tijd nemen. Je snijdt dan de peer in stukjes, besprenkelt deze met citroensap en lepelt de helft van de suiker er door. Alle stukjes krijgen een suikerlaagje. Dit laat je minimaal 4, maar liever nog 12 uur zo staan, voordat je verder gaat met koken.

In mijn perenjam zijn de stukjes verdwenen, doet niks af aan de smaak overigens, maar het is maar net wat je lekker vindt. Als je eenmaal een keertje jam hebt gemaakt zul je merken hoe makkelijk het is. Je kunt dan veel verschillende combinaties met fruit en kruiden maken en zo alles naar je eigen smaak samenstellen.

Perenjam met gember

Ik geef je hieronder het basisrecept voor perenjam. Die is natuurlijk al superlekker, maar nodigt uit om te variëren in smaak. Een smaakcombinatie die erg lekker is bij peren, is die van gember. Laat dan de kaneel weg en rasp zo’n 2 cm gember bij de peren en kook dit mee. De jam wordt zo wat pittiger, net weer even anders dan anders.

Welke suiker gebruiken om jam te maken?

Voor het perenjam maken gebruik ik geleisuiker speciaal. Hierdoor ben je er vrijwel zeker van dat je jam goed geleert. Je loopt anders de kans dat het een soort soep blijft…Niet elke soort fruit bevat genoeg pectine (dit zorgt voor het geleren) om zonder extra toevoegingen een lekkere jam van te maken.

Wat is het verschil tussen jam en confituur?

Ik heb het vooral over perenjam, heb je denk ik al gemerkt. Maar de woorden jam en confituur worden wel veel door elkaar gebruikt. Het verschil is dat bij het maken van jam de vruchten worden gepureerd of fijngehakt tijdens de bereiding. Bij het maken van confituur wordt de hele vrucht gebruikt. Meestal gaat deze tijdens de het koken wel stuk, maar je houdt dus grovere stukken in je eindproduct.

Heb je dus wat peren over, waag je dan eens aan een lekkere perenjam of perenconfituur! Enne van stoofperen kun je altijd nog deze stoofperen frangipane taart maken.

Zelf de lekkerste perenjam maken

0.0 van 0 stemmen
Porties

1

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

20

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 1,25 kilo peren, ik gebruikte Doyenne du Comice maar Conference is wat steviger

  • 500 gram geleisuiker speciaal

  • 1 eetlepel citroensap

  • 1 theelepel kaneelpoeder

Bereiding

  • Schil de peren en snijd deze in blokjes. Besprenkel ze elke keer even met een beetje citroensap om verkleuren tegen te gaan.
  • Doe de peren, geleisuiker, citroensap en kaneelpoeder in een pan met een dikke bodem en roer even door.
  • Breng dit al roerend aan de kook en laat zo’n 10 minuten rustig borrelend koken.
  • Doe de geleertest: Als je een lepeltje van de jam op een heel koud bordje doet en je trekt er met je vinger doorheen, loopt de jam niet of nauwelijks naar elkaar toe. Eventueel moet je de jam nog wat langer koken.
  • Doe de jam over in schoongekookte potten, schroef de dekel er op en zet ze op de kop weg om af te koelen. Eet smakelijk!

Tips

  • Ook lekker om wat gember toe te voegen voor een pittige twist
  • Probeer ook eens een combinatie van bessen- en perenjam te maken

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Perenjam maken Pinterest pin
Bewaar dit recept op Pinterest

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Misschien vind je dit ook leuk: