Zelf jam maken is één van die dingen die zo leuk is om te doen. Zeker wanneer je een overschot aan fruit hebt, is dit één van de manieren om er iets lekkers van te maken dat lang houdbaar is. Perenjam (of perenconfituur) maken doe je volgens dit recept.
Perenjam met stukjes peer
Als je er zeker van wilt zijn dat je stukjes peer in je jam blijft houden, moet je iets meer tijd nemen. Je snijdt dan de peer in stukjes, besprenkelt deze met citroensap en lepelt de helft van de suiker er door. Alle stukjes krijgen een suikerlaagje. Dit laat je minimaal 4, maar liever nog 12 uur zo staan, voordat je verder gaat met koken.
In mijn perenjam zijn de stukjes verdwenen, doet niks af aan de smaak overigens, maar het is maar net wat je lekker vindt. Als je eenmaal een keertje jam hebt gemaakt zul je merken hoe makkelijk het is. Je kunt dan veel verschillende combinaties met fruit en kruiden maken en zo alles naar je eigen smaak samenstellen.
Perenjam met gember
Ik geef je hieronder het basisrecept voor perenjam. Die is natuurlijk al superlekker, maar nodigt uit om te variëren in smaak. Een smaakcombinatie die erg lekker is bij peren, is die van gember. Laat dan de kaneel weg en rasp zo’n 2 cm gember bij de peren en kook dit mee. De jam wordt zo wat pittiger, net weer even anders dan anders.
Welke suiker gebruiken om jam te maken?
Voor het perenjam maken gebruik ik geleisuiker speciaal. Hierdoor ben je er vrijwel zeker van dat je jam goed geleert. Je loopt anders de kans dat het een soort soep blijft…Niet elke soort fruit bevat genoeg pectine (dit zorgt voor het geleren) om zonder extra toevoegingen een lekkere jam van te maken.
Wat is het verschil tussen jam en confituur?
Ik heb het vooral over perenjam, heb je denk ik al gemerkt. Maar de woorden jam en confituur worden wel veel door elkaar gebruikt. Het verschil is dat bij het maken van jam de vruchten worden gepureerd of fijngehakt tijdens de bereiding. Bij het maken van confituur wordt de hele vrucht gebruikt. Meestal gaat deze tijdens de het koken wel stuk, maar je houdt dus grovere stukken in je eindproduct.
Heb je dus wat peren over, waag je dan eens aan een lekkere perenjam of perenconfituur! Enne van stoofperen kun je altijd nog deze stoofperen frangipane taart maken.
