Gevuld speculaas volgens Cees Holtkamp

door Esther
gevuld speculaas

Het is weer tijd voor allerlei lekkers, want op dit moment is het bijna Sinterklaas. Dat wordt dit jaar allemaal wat anders dan anders gevierd, we hebben immers nog steeds te maken met de coronacrisis en alle beperkende maatregelen die daar bij horen. Maar Sinterklaas zal ons land vast niet overslaan, dus duik de keuken in om bijvoorbeeld dit recept voor gevuld speculaas te maken.

En als je dan toch aan de bak gaat, waarom dan niet gelijk goed? In Amsterdam is Bakkerij Holtkamp een begrip en er is geen bakker in Nederland die nog nooit van de oprichter Cees Holtkamp heeft gehoord. Gelukkig kan je ook zelf de recepten van Cees Holtkamp thuis maken, want ze staan in een mooi receptenboek. En wat echt een genot is om naar te kijken: er zijn zelfs een aantal video’s op Youtube waar hij met zijn kleindochter Stella aan de bak gaat. Ik raad je aan om even een middagje te bingewatchen. Heerlijke relax tv, waarna je gelijk zin hebt om zelf aan de slag te gaan.

Video gevuld speculaas op Youtube

Op Youtube komt gelukkig ook het maken van de speculaastaart van Cees Holtkamp aan bod. Wil je dus stap voor stap kijken hoe de meester dit doet, dan vind je onder het recept de link naar de video. Ik heb het recept even voor je uitgeschreven. Voor het gemak ga ik uit van gekocht amandelspijs. Koop dit het liefst niet in de supermarkt, maar bij een bakker. In de supermarkt zitten er vaak andere noten in (=goedkoper) en wordt gebruik gemaakt van smaakversterkers.

Zelf maken kan natuurlijk ook en is minder moeilijk dan je misschien denkt. Neem gelijke delen amandelen en suiker (bijv. 250 gram amandelen en 250 gram suiker) doe dit met de rasp van ½ citroen in de keukenmachine met hakmessen en maal dit fijn. Doe dan beetje voor beetje een losgeroerd ei er bij totdat je een samenhangend geheel hebt. Dat is de ene keer meer dan de andere keer. Dit laat je minimaal een week in de koelkast rusten ingepakt in vershoudfolie.

Vind je gevuld speculaas maken te veel werk? Dan kun je natuurlijk ook lekkere pepernoten, borstplaat, speculaas of sinterklaasfudge maken.

Gevuld speculaas

Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

35

minuten

Maak zelf gevuld speculaas volgens recept van Cees Holtkamp

Ingrediënten

  • 160 gram lichtbruine basterdsuiker

  • 140 gram roomboter op kamertemperatuur

  • 20 gram water

  • 3 gam zout

  • 275 gram Zeeuwse bloem (evt. patentbloem)

  • 20 gram speculaaskruiden

  • 5 gram bakpoeder

  • Voor de vulling
  • 1 ei

  • 400 gram amandelspijs

  • 50 gram gesmolten roomboter

  • 1 losgeklopt ei

  • blanke amandelen

Bereiding

  • Begin op z’n minst een dag van te voren met het maken van het deeg. Meng de basterdsuiker, met de boter, het water en het zout.
  • Doe de bloem, speculaaskruiden en het bakpoeder er door en kneed dit tot een samenhangend deeg. Maak er een bal van en druk een beetje plat. Wikkel dit in vershoudfolie en leg het in de koelkast.
  • Na minimaal 1 dag (liever 2-3 dagen)
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Kneed het deeg kort door. Als het te droog is voeg je een paar druppels water toe.
  • Neem ongeveer ⅔ van het deeg en rol het uit tot de dikte van een euro. Bekleed hiermee een vorm van 24 cm. Het deeg komt langs de rand ongeveer 3 cm omhoog.
  • Roer het ei los. Meng het amandelspijs met de helft van het ei en een theelepel water. Het amandelspijs is nu slapper en niet zo stevig. Dit kun je makkelijk verdelen over het deeg in de vorm. Druk lichtjes aan. Bestrijk dit met de gesmolten roomboter.
  • Rol het overige deeg uit en verdeel dit over de bovenkant van taart. Druk de rand lichtjes aan. Bestrijk de bovenkant met wat losgeklopt ei en versier met de blanke amandelen. Bestrijk de bovenkant inclusief de amandelen nog een keer met ei.
  • Bak de gevulde speculaas 25-30 minuten in de oven. Laat het in de vorm helemaal afkoelen. Eet smakelijk!

Recept video

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer