Basisrecept zelf appelmoes maken

door Esther
Appelmoes recept

Appelmoes, serieus, het staat bij ons bij bijna elke maaltijd op tafel. En niet eens omdat de kinderen het eten, maar mijn man schept rustig een lepel (of twee) op zijn bord erbij! Nu was dat vroeger bij ons thuis ook wel de gewoonte hoor, en mijn broer verrijkte bijna elke háp met appelmoes. Hij was (met de nadruk op wás) niet zo’n goede eter als kind, en appelmoes doet dan wonderen.

Maar goed ik dwaal een beetje af, want zoals je wel verwacht heb ik een recept voor appelmoes voor je. Niet dat zelf appelmoes maken nu zo ingewikkeld is, verre van dat zelfs, maar het is toch wel handig een beetje een richtlijn te hebben toch? En dan kan je zelf gaan experimenteren met meer of minder suiker of kaneel. Als je liever appelmoes zonder suiker wilt maken, dan heb je nu zelf de controle. Als je het leuk vindt kun je ook een combinatie maken van peren en appels. En wil je liever appelcompote? Laat dan de staafmixer achterwege. Roer gewoon goed door met een houten lepel en druk wat stukjes plat. Zo’n basisrecept voor appelmoes leent zich uitstekend voor experimenten en aanpassingen aan je eigen smaak.

In de tips bij dit recept vertel ik je andere ingrediënten die je kunt toevoegen. Ook kun je een moes maken met ander fruit dat je in dit recept kunt verwerken. Zo geef je er een eigen draai aan. Sommige appelrassen hebben wat mij betreft helemaal geen extra suiker nodig, wel zo prettig.

Tik een voordelig kilootje appels op de kop op de markt en ga zelf je eigen appelmoes maken. En heb je nog wat appels over? Maak dan eenvoudig de lekkerste appel kaneelvla of appelpannenkoek uit de oven.

Zelf appelmoes maken

0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

25

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

 • 1 kilo appels (goudreinetten bijvoorbeeld)

 • 75 gram suiker

 • 1 eetlepel citroensap

 • 1 theelepel kaneel

Bereiding

 • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in parten.
 • Doe de appels in een pan en voeg de suiker, citroensap en kaneel toe en ongeveer 100 ml water. Roer het mengsel door een breng het aan de kook.
 • Laat de appels zo’n 10-15 minuten doorkoken. De appel moeten lekker zacht zijn. Daarna zet je de staafmixer in de pan en pureer je het tot appelmoes. Laat helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast.

Tips

 • Goudreinetten worden vaak gebruikt voor appelmoes, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld Jonagold, Kanzi of Elstar appels.
 • Speel met de hoeveelheid suiker. Sommige appels zijn zoeter van zichzelf en hebben minder suiker nodig. Begin dan dus met wat minder suiker en voeg later eventueel nog wat als dat nodig is.
 • Naast kaneel is het ook lekker om wat vanille-extract of vanillesuiker toe te voegen.
 • Vervang de 2 van de appels door peren om een appel-perenmoes te maken. Houd dan even de kooktijd in de gaten, die is dan misschien wat langer. Zorg er voor dat zowel de appels als de peren zacht zijn.
 • Gebruik naast 1 kg appels ook 250 gram gedroogde abrikozen. Laat deze een nachtje weken en laat ze dan uitlekken. Zet ze met de 100 ml water op en kook ze tot ze zacht zijn, ongeveer 15 minuten. Voeg dan de appels toe en volg verder het recept.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Appelmoes recept
appelmoes maken
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]