Appelmoes, serieus, het staat bij ons bij bijna elke maaltijd op tafel. En niet eens omdat de kinderen het eten, maar mijn man schept rustig een lepel (of twee) op zijn bord erbij! Nu was dat vroeger bij ons thuis ook wel de gewoonte hoor, en mijn broer verrijkte bijna elke háp met appelmoes. Hij was (met de nadruk op wás) niet zo’n goede eter als kind, en appelmoes doet dan wonderen.
Maar goed ik dwaal een beetje af, want zoals je wel verwacht heb ik een recept voor appelmoes voor je. Niet dat zelf appelmoes maken nu zo ingewikkeld is, verre van dat zelfs, maar het is toch wel handig een beetje een richtlijn te hebben toch? En dan kan je zelf gaan experimenteren met meer of minder suiker of kaneel. Als je liever appelmoes zonder suiker wilt maken, dan heb je nu zelf de controle. Als je het leuk vindt kun je ook een combinatie maken van peren en appels. En wil je liever appelcompote? Laat dan de staafmixer achterwege. Roer gewoon goed door met een houten lepel en druk wat stukjes plat. Zo’n basisrecept voor appelmoes leent zich uitstekend voor experimenten en aanpassingen aan je eigen smaak.
In de tips bij dit recept vertel ik je andere ingrediënten die je kunt toevoegen. Ook kun je een moes maken met ander fruit dat je in dit recept kunt verwerken. Zo geef je er een eigen draai aan. Sommige appelrassen hebben wat mij betreft helemaal geen extra suiker nodig, wel zo prettig.
Tik een voordelig kilootje appels op de kop op de markt en ga zelf je eigen appelmoes maken. En heb je nog wat appels over? Maak dan eenvoudig de lekkerste appel kaneelvla of appelpannenkoek uit de oven.


