Zelf de lekkerste perenjam maken

door Esther
Perenjam

Zelf jam maken is één van die dingen die zo leuk is om te doen. Zeker wanneer je een overschot aan fruit hebt, is dit één van de manieren om er iets lekkers van te maken dat lang houdbaar is. Perenjam maken doe je volgens dit recept.

Als je er zeker van wilt zijn dat je stukjes peer in je jam blijft houden, moet je iets meer tijd nemen. Je snijdt dan de peer in stukjes, besprenkelt deze met citroensap en lepelt de helft van de suiker er door. Alle stukjes krijgen een suikerlaagje. Dit laat je minimaal 4, maar liever nog 12 uur zo staan, voordat je verder gaat met koken.

In mijn perenjam zijn de stukjes verdwenen, doet niks af aan de smaak overigens, maar het is maar net wat je lekker vindt. Als je eenmaal een keertje jam hebt gemaakt zul je merken hoe makkelijk het is. Je kunt dan veel verschillende combinaties met fruit en kruiden maken en zo alles naar je eigen smaak samenstellen.

Voor het perenjam maken gebruik ik geleisuiker speciaal. Hierdoor ben je er vrijwel zeker van dat je jam goed geleert. Je loop anders de kans dat het een soort soep blijft…Niet elke soort fruit bevat genoeg pectine (dit zorgt voor het geleren) om zonder extra toevoegingen een lekkere jam van te maken.

Heb je dus wat peren over, waag je dan eens aan een lekkere perenjam! Enne van stoofperen kun je altijd nog deze stoofperen frangipane taart maken.

Zelf de lekkerste perenjam maken

0 van 0 stemmen
Porties

1

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

20

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

 • Ruime kilo peren, ik gebruikte Doyenne du Comice maar Conference is wat steviger

 • 500 gram geleisuiker speciaal

 • 1 eetlepel citroensap

 • Ruime theelepel kaneelpoeder

Bereiding

 • Schil de peren en snijd deze in blokjes. Besprenkel ze elke keer even met een beetje citroensap om verkleuren tegen te gaan.
 • Doe de peren, geleisuiker, citroensap en kaneelpoeder in een pan met een dikke bodem en roer even door.
 • Breng dit al roerend aan de kook en laat zo’n 10 minuten rustig borrelend koken.
 • Doe de geleertest: Als je een lepeltje van de jam op een heel koud bordje doet en je trekt er met je vinger doorheen, loopt de jam niet of nauwelijks naar elkaar toe. Eventueel moet je de jam nog wat langer koken.
 • Doe de jam over in schoongekookte potten, schroef de dekel er op en zet ze op de kop weg om af te koelen. Eet smakelijk!

Tips

 • Ook lekker om wat gember toe te voegen voor een pittige twist
 • Probeer ook eens een combinatie van bessen- en perenjam te maken

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]