Zelf jam maken is één van die dingen die zo leuk is om te doen. Zeker wanneer je een overschot aan fruit hebt, is dit één van de manieren om er iets lekkers van te maken dat lang houdbaar is. Perenjam maken doe je volgens dit recept.
Als je er zeker van wilt zijn dat je stukjes peer in je jam blijft houden, moet je iets meer tijd nemen. Je snijdt dan de peer in stukjes, besprenkelt deze met citroensap en lepelt de helft van de suiker er door. Alle stukjes krijgen een suikerlaagje. Dit laat je minimaal 4, maar liever nog 12 uur zo staan, voordat je verder gaat met koken.
In mijn perenjam zijn de stukjes verdwenen, doet niks af aan de smaak overigens, maar het is maar net wat je lekker vindt. Als je eenmaal een keertje jam hebt gemaakt zul je merken hoe makkelijk het is. Je kunt dan veel verschillende combinaties met fruit en kruiden maken en zo alles naar je eigen smaak samenstellen.
Voor het perenjam maken gebruik ik geleisuiker speciaal. Hierdoor ben je er vrijwel zeker van dat je jam goed geleert. Je loop anders de kans dat het een soort soep blijft…Niet elke soort fruit bevat genoeg pectine (dit zorgt voor het geleren) om zonder extra toevoegingen een lekkere jam van te maken.
Heb je dus wat peren over, waag je dan eens aan een lekkere perenjam! Enne van stoofperen kun je altijd nog deze stoofperen frangipane taart maken.