In het najaar maak ik graag stoofpeertjes klaar. En sinds ik verhuisd ben heb ik ook nog eens een stoofperenboom in mijn tuin! Daar hebben we dit jaar weer een hele goede oogst van gehad, maar ja wat doe je met al die stoofperen? Het werd dus de hoogste tijd om wat lekkers te maken en dat werd deze stoofperentaart.
Ik maak mijn stoofperen altijd graag klaar in de slowcooker of met de snelkookfunctie van mijn crockpot express. Inmiddels heb ik dus twee top recepten op mijn blog staan en hiermee heb je de basis al gelegd voor deze taart.
Hij ziet er misschien ingewikkeld uit als je de ingrediënten lijst ziet, maar is dat zeker niet. Je maakt gebruik van bladerdeeg op rol. Dat is makkelijk te verkrijgen in bijna elke supermarkt. Als je dat niet kunt vinden, dan kan het ook zeker met plakjes bladerdeeg. Iets meer puzzelen, maar niet minder lekker.
De frangipane geeft deze taart een heerlijke zachte smaak die goed combineert met de peertjes. Doordat je alle ingrediënten in een kom doet en met de mixer door elkaar mengt, ben je zomaar klaar.
Nadat je stoofperentaart uit de oven komt is het heel verleidelijk om direct toe te slaan. Houd je nog heel even in. De taart moet eerst goed afkoelen. Daarna kun je er nog wat poedersuiker op strooien (het oog wil ook wat) en afgekoeld is hij ook beter te snijden.
Stoofperentaart met frangipane
12
porties10
minuten40
minuten50
minutenMakkelijke stoofperentaart
Ingrediënten
6 stoofperen (al gestoofd en helften gesneden)
rol bladerdeeg of 7 plakjes bladerdeeg
frambozenjam
- Voor de frangipane
125 gram zachte roomboter
3 eieren op kamertemperatuur
125 gram amandelmeel
40 gram bloem
125 gram suiker
mespunt zout
rasp van ½ citroen
- Ter decoratie
amandelschaafsel
poedersuiker
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 190 °C en vet een vierkante bakvorm van ongeveer 20 cm in. Bekleed de bakvorm met bakpapier dat aan twee zijkanten over de rand hangt. Zo kan je straks de taart makkelijk uit de vorm tillen.
- Bekleed de vorm met het bladerdeeg. Als je losse velletjes gebruikt, zorg er dan voor dat je ze goed aan elkaar drukt.
- Doe alle ingrediënten voor de frangipane in een kom en mix dit met een mixer met gardes tot een mooi romig geheel.
- Bestrijk het bladerdeeg met een dunne laag frambozenjam. Verdeel dan de frangipane er over en strijk dit glad. Leg de halve stoofperen op de frangipane en druk lichtjes aan. Bestrooi met wat amandelschaafsel.
- Bak de stoofperentaart in 35-40 minuten mooi bruin en gaar. Laat de taart in de vorm op een rooster 10 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Laat helemaal afkoelen op een rooster en bestrooi met poedersuiker. Eet smakelijk.

