Recept voor gember cake

door Esther
Recept voor gember cake

Lekker makkelijk en zonder poespas een heerlijke cake bakken? Dat kan met dit recept voor gember cake!

De één houdt er van de ander niet: gember. Ik vind het heerlijk, vooral omdat het naast een beetje pittig ook wat zoets in zich heeft. Voor deze gembercake wordt de stemgember gecombineerd met kaneel en samen met de golden syrup geeft dit een hele fijne krachtige smaak. Dit is typisch zo’n cake die je in de herfst of winter maakt. In Aziatische gerechten zoals dit recept voor Indisch stoofvlees kom je vaak verse gember tegen. Maar voor het bakken wordt over het algemeen stemgember of bakgember gebruikt.

Wat is stemgember?

Stemgember of bakgember is ingemaakte gember op een zoete siroop. Je vindt het in de supermarkt in potjes meestal op de Aziatische afdeling of op de bakafdeling. In de meeste potjes zitten bolletjes gember op siroop, maar er bestaat ook al snipperde gember op siroop. Lekker makkelijk, dan hoef je zelf niet meer te snijden.

Zelf gember cake maken

Zelf gember cake maken is helemaal niet moeilijk en met dit recept kan er eigenlijk niks mis gaan. Ik raad wel aan om een tulband vorm te gebruiken of een grote vierkante vorm. Voor een cakevorm is dit recept te veel, grote kans dat de cake “overstroomt”. Een fijne klus om daarna je oven weer schoon te maken. Ik doe zelfs onder de tulbandvorm een kleine bakplaat, just in case!

Pak je mooiste tulband vorm er bij en ga aan de bak met dit heerlijke cake recept.

Gember cake

0 van 0 stemmen
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

45

minuten
Totale tijd

55

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 175 gram 175 ongezouten roomboter

  • 175 gram 175 suiker

  • 225 gram 225 golden syrup (of honing)

  • 150 gram 150 stemgember + 1 eetlepel van de siroop

  • 350 gram 350 zelfrijzend bakmeel

  • 1 theelepel 1 gemalen gember (poeder)

  • 1 eetlepel 1 kaneel

  • 2 theelepels 2 baking soda

  • 2 2 eieren

  • 225 ml 225 melk

  • 1 1 eetlepel azijn

  • paneermeel

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een tulband vorm goed in en bestrooi de binnenkant met paneermeel. Klop het teveel aan paneermeel er uit.
  • Smelt de roomboter, suiker en golden syrup op middelhoog vuur en roer af en toe. Hak de stemgember in kleine stukjes. Doe de eetlepel siroop bij de gesmolten boter.
  • Doe het zelfrijzend bakmeel, gemalen gember, kaneel en de baking soda in een kom en roer dit even door. Doe de eieren, melk, azijn en de gesmolten boter er bij en mix dit met een mixer goed door.
  • Roer met een lepel de gesneden stukje gember er door en giet vervolgens het beslag in een tulband vorm. Zet deze 40-45 minuten in de oven totdat een satéprikker er schoon uit komt. Let op! De cake wordt snel bruin. Mocht het te snel gaan, dek dan af met een stukje aluminiumfolie voor de resterende baktijd.
  • Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en keer hem dan om op een rooster om helemaal af te koelen. Deze gember cake heeft niks extra’s nodig, een beetje poedersuiker er over en dat is alles. Eet smakelijk!

Tips

  • Je kunt dit beslag ook prima verdelen over muffin vormpjes. Vul ze dan niet verder dan ⅔ en houd een kortere baktijd aan, zo’n 20-25 minuten.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Recept voor gember cake
Recept voor gember cake
Pinterst pin recept voor gember cake
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]