Heb je een recept gemaakt waarin je eiwitten moeten verwerken zoals merengues of deze pistachetaart, dan heb je dus eigeel over. Ik vind het zonde om iets weg te gooien, maar wat kun je maken met overgebleven eidooiers? Ik zou zeggen zet even een pannetje op het vuur en ga vanille vla maken!
Het is natuurlijk makkelijk om een pak vanillevla bij de supermarkt te kopen, maar zelf maken is zo veel leuker. Daarnaast kun je ook wat variëren in smaak. Wil je liever een minder zoete of juist zoetere vla, dan kun je gerust de hoeveelheid suiker aanpassen.
Zelf vanille vla maken is niet per sé goedkoper dan in de supermarkt. Een pak vla is ongeveer dezelfde prijs als een pak melk…. Hmmm hoe kan dat vraag ik me dus serieus af. Er gaan immers meer ingrediënten in, dan in een pak melk en ook qua bewerking is het meer dan voor gewone melk. Dus wie het antwoord heeft, mag het me vertellen.
Hoe maak je zelf vanillevla?
De sleutel tot een goede vanillevla is roeren, jawel blijven roeren. Doordat er hete melk bij het eigeel komt, wil dit natuurlijk gaan stollen. Dit zorgt voor de binding van de vla, zodat deze straks lekker dik is. Maar ja, als je onvoldoende roert, dan gaat het eigeel stollen en heb je dus “roerei” in je vla. Mocht dit je ondanks al je inspanningen toch overkomen, dan is er nog geen man overboord. Haal de vla door een zeef voordat deze ingedikt is. Zo blijven de “klontjes” achter en houd je een mooie gladde vla over.
Heb je dus wat eigeel over? Ga dan snel nog even deze vanille vla maken! En mocht je een andere smaak lekker vinden, probeer dan eens appel kaneelvla.
4 reacties
Nou, had dus eigeel over en heb net jou recept als basis genomen. Heb door de eigeel een scheutje amaretto gedaan. Het smaakt super, en had ook iets meer eitjes over dan jij. Zeven in totaal maar dat gaat super in dit recept. Dank
Oeh, die amaretto er door heen klinkt inderdaad ook als een goed idee! Geniet er van Angela.
Dank je voor dit recept ik had schuimkoekjes gebakken en had 3 eierdooiers over en van alles een derde genomen en het is perfecte vla geworden. Heb het nog nooit eerder gedaan
Hai Ineke, graag gedaan en fijn om te horen dat de vla goed gelukt is. Mocht je de smaak te pakken hebben, ik heb ook een heel lekker recept voor appel-kaneelvla op mijn blog staan.