Wat te doen met eigeel? Vanille vla maken!

door Esther
Vanille vla maken

Heb je een recept gemaakt waarin je eiwitten moeten verwerken zoals merengues of deze pistachetaart, dan heb je dus eigeel over. Ik vind het zonde om iets weg te gooien, maar wat kun je maken met overgebleven eidooiers? Ik zou zeggen zet even een pannetje op het vuur en ga vanille vla maken!

Het is natuurlijk makkelijk om een pak vanillevla bij de supermarkt te kopen, maar zelf maken is zo veel leuker. Daarnaast kun je ook wat variëren in smaak. Wil je liever een minder zoete of juist zoetere vla, dan kun je gerust de hoeveelheid suiker aanpassen.

Zelf vanille vla maken is niet per sé goedkoper dan in de supermarkt. Een pak vla is ongeveer dezelfde prijs als een pak melk…. Hmmm hoe kan dat vraag ik me dus serieus af. Er gaan immers meer ingrediënten in, dan in een pak melk en ook qua bewerking is het meer dan voor gewone melk. Dus wie het antwoord heeft, mag het me vertellen.

De sleutel tot een goede vanillevla is roeren, jawel blijven roeren. Doordat er hete melk bij het eigeel komt, wil dit natuurlijk gaan stollen. Dit zorgt voor de binding van de vla, zodat deze straks lekker dik is. Maar ja, als je onvoldoende roert, dan gaat het eigeel stollen en heb je dus “roerei” in je vla. Mocht dit je ondanks al je inspanningen toch overkomen, dan is er nog geen man overboord. Haal de vla door een zeef voordat deze ingedikt is. Zo blijven de “klontjes” achter en houd je een mooie gladde vla over.

Heb je dus wat eigeel over? Ga dan snel nog even deze vanille vla maken! En mocht je een andere smaak lekker vinden, probeer dan eens appel kaneelvla.

Wat te doen met eigeel? Vanillevla maken!

Porties

6

porties
Voorbereidingstijdminuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

10

minuten

Ingrediënten

  • 4 eidooiers

  • 1 liter volle melk

  • 2 theelepels vanille extract

  • 75 gram suiker

  • 40 gram custardpoeder of maizena

  • Snufje zout

Bereiding

  • Doe 3 eetlepels melk in een schaaltje en doe de rest van de melk in een pan met een dikke bodem en breng deze rustig tegen de kook aan.
  • Meng de maizena met een lepel door de melk in het schaaltje tot je een papje hebt.
  • Klop ondertussen met een mixer in een kom de eidooiers met de suiker, vanillesuiker en zout romig en lichtgeel van kleur.
  • Meng een kommetje van de hete melk door de geklopte eieren. Zorg dat je gelijk stevig roert, zodat je geen gestold ei hebt.
  • Doe het eimengsel al roerende in de pan met melk. Ook nu geldt: blijven roeren! Zet het vuur iets hoger en laat de vla nog 1-2 minuten rustig koken terwijl je rustig blijft roeren.
  • Voeg de losgeroerde maizena toe en roer door. Je merkt dat de vla al dikker wordt. Giet de vla dan over in een schone schaal of glazen pot en laat het afkoelen. Zet in de koelkast en serveer zo of met een lekkere toef slagroom. Eet smakelijk!
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer