Pistache taart met roomkaasglazuur

door Esther
Pistachetaart

Ken je dat: je kijkt wat rond op Pinterest en komt ineens een heerlijk recept tegen waar je nog nooit aan gedacht had. Dat had ik met het recept voor deze pistache taart met roomkaasglazuur. Dan blijft dat in mijn hoofd zitten en móet ik het maken.

Nu bak ik natuurlijk wel vaker taart en cake en andere zoetigheid (zoals deze monchoutaart), maar zoals gezegd, ik heb nog nooit aan een taart met pistachenootjes gedacht. Gewoon niet in me opgekomen. In dit recept wordt trouwens bloem gemengd met maizena. In Amerika noemen ze dat cakeflour (cakemeel), maar dat is dus niet hetzelfde als het cakemeel dat je hier in Nederland in de supermarkt koopt. Dus zelf even aan de slag en in de juiste verhouding mengen.

Cakeflour zorgt voor een hele luchtige cake en omdat in dit recept ook alleen eiwitten gebruikt worden, maakt dat het geheel nog wat luchtiger. Nadat je de 5 eiwitten gebruikt hebt voor de taart, houd je eigeel over. Ik gooi niet graag iets weg, dus daar heb ik terwijl de taart stond af te koelen, vanillevla van gemaakt.

Die luchtigheid waar ik het eerder over had, was iets waar ik tijdens het maken geen rekening mee gehouden had. Ik heb de taart namelijk in twee vormen van 22 cm gebakken om daarna de beide taarten door te snijden. Het blijkt dat de gebakken cake heel fragiel is en dus makkelijk scheurt of breekt. Voorzichtigheid geboden dus. Wanneer je gebruik maakt van 3 vormen van 20 cm, hoef je niks te snijden en heb je hier dus geen last van.

Ik heb het pistachetaart recept wat aangepast naar Nederlandse standaarden en hier verkrijgbare ingrediënten. Deze pistache taart vraagt natuurlijk om roomkaasglazuur om hem af te werken. Dit zorgt dan ook voor een heerlijk zoete taart, met een fijne pistache smaak.

Dit recept is misschien iets ingewikkelder dan de meeste recepten op mijn site, maar het is de moeite zeker waard. Dat wordt smullen!

Pistache taart met roomkaasglazuur

Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

1

uur 

10

minuten

Verras je gasten en maak een heerlijke pistachetaart met roomkaasglazuur

Ingrediënten

  • 250 g ongezouten pistachenoten (zonder dop)

  • 225 gram bloem

  • 25 gram maïzena

  • 2 theelepels bakpoeder

  • 1/2 theelepel baking soda

  • 1 theelepel zout

  • 170 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur

  • 300 g kristalsuiker

  • 5 grote eiwitten, op kamertemperatuur

  • 120 g sour cream (zure room), op kamertemperatuur

  • 2 zakjes vanillesuiker

  • 1 theelepel amandelextract

  • 240 ml volle melk, op kamertemperatuur

  • Roomkaasglazuur
  • 225 g roomkaas, op kamertemperatuur

  • 115 g ongezouten boter, op kamertemperatuur

  • 360 g poedersuiker + eventueel 120 gram extra

  • 1 zakje vanille suiker

  • snufje zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 ° C. Vet 3 taartvormen van 20 cm in en bestuif ze licht met bloem. Je kunt ook 2 taartvormen van 22 cm nemen, maar dit geeft een minder mooi resultaat.
  • Maal de pistachenoten in een keukenmachine met mes tot zeer fijne kruimels. Je hebt ongeveer 1 en 1/2 kop gemalen pistache (Als je meer dan dat hebt, zet dan apart voor garnering.)
  • Doe de gemalen pistache in een grote kom.
  • Roer bloem en maizena door elkaar en zeef dit 5 x. Dit zorgt voor een extra luchtige cake.
  • Doe het bloem/maizena mengsel bij de gemalen pistachenoten en voeg ook het bakpoeder, de baking soda en het zout toe. Roer goed door.
  • Mix de boter en suiker op hoge snelheid met een mixer tot een glad en romig geheel, ongeveer 5 minuten. Zorg dat je af en toe ook de zijkanten en de bodem van de kom met een rubberen spatel schoon schraapt. Doe de eiwitten erbij en klop op hoge snelheid nog ongeveer 2 minuten. Roer de zure room, het vanille-extract en het amandelextract erdoor. Schraap ook nu langs de zijkanten en de bodem van de kom. Zet de mixer op lage snelheid en roer zo het pistachemengsel erdoor tot het net is opgenomen. Terwijl de mixer nog steeds op laag staat, giet je de melk (en de groene kleurstof, indien gebruikt) erbij en mix je tot alles goed gemengd is. Het kan zijn dat je nog even met de hand moet roeren om er zeker van te zijn dat er geen klonten op de bodem van de kom zitten.
  • Verdeel het beslag over de taartvormen. Bak ongeveer 40 minuten in het midden van de oven of tot de cakes gaar zijn. Om de gaarheid te testen, steek je een satéprikker in het midden van de cake. Als deze er schoon uitkomt, is de cake klaar.
  • Laat de cakes volledig afkoelen in de vorm op een rooster. De cakes moeten volledig zijn afgekoeld voordat je het glazuur aanbrengt.
  • Roomkaasglazuur
  • Klop in een mixer met garde de roomkaas en boter op hoge snelheid tot een glad en romig geheel. Voeg 360 gram poedersuiker, de vanille en het zout toe. Klop gedurende 30 seconden op lage snelheid, daarna gedurende 2 minuten op hoge snelheid. Als je het glazuur wat dikker wilt, voeg dan nog 120 gram poedersuiker toe.
  • Taart in elkaar zetten en decoreren
  • Als je 2 vormen van 22 cm hebt gebruikt, snijd je de taarten door. Let op: de cake is erg fragiel, dus voorzichtig snijden en stapelen.
  • Bedek de bovenkant van een cake gelijkmatig met glazuur. Leg de 2e laag er op en bedek ook deze bovenkant met glazuur. Leg de derde laag er op en verdeel het glazuur over de bovenkant en zijkanten. Dat gaat makkelijk met een paletmes of als je dat niet hebt, een bot keukenmes.
  • Strooi de overgebleven pistachenootjes er over en zet minstens 30 minuten in de koelkast voor je hem aansnijdt. Dit helpt de taart zijn vorm te behouden tijdens het snijden.
Pistache taart
Pistachetaart

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer