Ken je dat: je kijkt wat rond op Pinterest en komt ineens een heerlijk recept tegen waar je nog nooit aan gedacht had. Dat had ik met het recept voor deze pistache taart met roomkaasglazuur. Dan blijft dat in mijn hoofd zitten en móet ik het maken.
Nu bak ik natuurlijk wel vaker taart en cake en andere zoetigheid (zoals deze monchoutaart), maar zoals gezegd, ik heb nog nooit aan een taart met pistachenootjes gedacht. Gewoon niet in me opgekomen. In dit recept wordt trouwens bloem gemengd met maizena. In Amerika noemen ze dat cakeflour (cakemeel), maar dat is dus niet hetzelfde als het cakemeel dat je hier in Nederland in de supermarkt koopt. Dus zelf even aan de slag en in de juiste verhouding mengen.
Cakeflour zorgt voor een hele luchtige cake en omdat in dit recept ook alleen eiwitten gebruikt worden, maakt dat het geheel nog wat luchtiger. Nadat je de 5 eiwitten gebruikt hebt voor de taart, houd je eigeel over. Ik gooi niet graag iets weg, dus daar heb ik terwijl de taart stond af te koelen, vanillevla van gemaakt.
Die luchtigheid waar ik het eerder over had, was iets waar ik tijdens het maken geen rekening mee gehouden had. Ik heb de taart namelijk in twee vormen van 22 cm gebakken om daarna de beide taarten door te snijden. Het blijkt dat de gebakken cake heel fragiel is en dus makkelijk scheurt of breekt. Voorzichtigheid geboden dus. Wanneer je gebruik maakt van 3 vormen van 20 cm, hoef je niks te snijden en heb je hier dus geen last van.
Ik heb het pistachetaart recept wat aangepast naar Nederlandse standaarden en hier verkrijgbare ingrediënten. Deze pistache taart vraagt natuurlijk om roomkaasglazuur om hem af te werken. Dit zorgt dan ook voor een heerlijk zoete taart, met een fijne pistache smaak.
Dit recept is misschien iets ingewikkelder dan de meeste recepten op mijn site, maar het is de moeite zeker waard. Dat wordt smullen!

