Merengue ijstaart: lekker makkelijk én feestelijk!

door Esther
Merengue ijstaart

Als je al een beetje rondgekeken hebt op mijn blog, dan weet je dat ik over het algemeen van lekker makkelijke recepten houd. Dat is dus niet anders voor deze merengue ijstaart. De naam doet heel luxe aan, maar je kunt dit gewoon maken met de schuimkransjes die je over hebt van Kerst of schuimpjes die je tijdens Pasen koopt.

Deze merengue ijstaart is net zo makkelijk als de Vienetta ijstaart die ik eerder maakte voor de feestdagen. De ingrediënten verschillen (natuurlijk) en met deze variant heb je nog iets meer vrijheid om te variëren. Je kunt er prima allerlei restjes in verwerken. Ik had nog wat chocoladestrooisel over. Dus dat heb ik mooi op de bovenkant verwerkt en een beetje door het mengsel. Zo kun je een soort stracciatella ijs maken.

Het leuke van het gebruik van merengue schuimpjes is dat ze in verschillende kleuren en smaken te krijgen zijn. Mijn schuimpjes waren groen en en wit en dat geeft een vrolijk effect. Wat ook superlekker is, is het gebruik van mokka schuimpjes. Mijn moeder maakte vroeger hier ook heerlijke ijstaarten mee. Ze zijn nu niet altijd meer te krijgen in de supermarkt, maar als je ze ziet zou ik ze meenemen als ik jou was.

Voor de bodem heb ik gebruik gemaakt van lange vingers, maar dat hoeft niet per sé. Je kunt de merengue ijstaart ook uitstekend maken zonder een bodem van lange vingers of kiezen voor een ander soort koek. Zoals je ziet, je kunt er al je creativiteit in kwijt!

Merengue ijstaart: lekker makkelijk én feestelijk!

0 van 0 stemmen
Porties

16

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

8

uren 
Totale tijd

8

uren 

15

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

 • 200 ml slagroom

 • 250 gram Mascarpone (bakje)

 • 150 gram schuimpjes (merengue)

 • 50 gram kristalsuiker

 • Lange vingers (optioneel)

Bereiding

 • Gebruik een siliconen cakevorm (25 cm) voor deze ijstaart. Heb je die niet, dan kun je ook een metalen cakevorm gebruiken, maar bekleed deze dan met vershoudfolie.
 • Klop de slagroom met de suiker stijf en roer in een apart kommetje de mascarpone wat losser.
 • Als de slagroom stijf is doe je de mascarpone erbij en mix je dit nog even door totdat alles één geheel is.
 • Breek de schuimpjes in kleine stukjes en roer dit met een spatel door het slagroom/mascarpone mengsel.
 • Schep het mengsel in de cakevorm en strijk glad met de spatel. Leg bovenop de lange vingers als je hier gebruik van maakt. Dit wordt straks de bodem.
 • Dek de ijstaart aan de bovenkant af met vershoudfolie en zet hem minimaal 8 uur in de vriezer. Haal hem 10 minuten voor het serveren uit de vriezer en presenteer hem op een mooi bord. Eet smakelijk!

Tips

 • Heb je chocolade strooisel of hageltjes? Dan kun je dit prima in deze ijstaart verwerken. Ook nougatine is erg lekker.
 • Een siliconenvorm wil wel eens een beetje “uitzakken”. Plaats hem in een metalen vorm en je hebt “best of both worlds”! Een mooie strakke ijstaart die toch makkelijk uit de vorm komt.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Merengue ijstaart
Merengue ijstaart
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]