Proefjes in de keuken: wat is luchtdruk?

door Esther
ei en luchtdruk

In de keuken wordt natuurlijk voornamelijk gekookt en gegeten. Maar met alle spullen die in je keukenkastjes te vinden zijn kun je ook leuke en makkelijke proefjes doen samen met je kinderen. Hierdoor leren ze al op jonge leeftijd wat meer over natuur en scheikunde èn je steekt er zelf ook nog wat van op. Ideaal om samen te doen op een regenachtige dag.

Deze proef gaat over luchtdruk. Niet geheel toevallig uitgekozen, want met pasen in aantocht leek een proefje met een ei me eigenlijk wel op zijn plaats. Oké maar wat is luchtdruk nu eigenlijk? Luchtdruk is niets meer en niets minder dan de kracht waarmee de lucht op de aarde drukt. Luchtdruk kun je meten met een barometer.

Wat heb je voor dit proefje nodig?

– een gekookt ei
– een fles of potje met een wat kleinere opening dan het ei breed is
– lucifers

Hoe gaat het in zijn werk?

Doe twee lucifers in de pot en steek de derde lucifer aan. Gebruik deze om de lucifers in de pot aan te steken en doe de derde daarna ook in de pot. Plaats het ei zo snel mogelijk op de opening. Je zult zien dat het ei langzaam door de opening naar binnen gaat en vervolgens in de pot valt.

Wat is er precies gebeurd?

De lucifers warmen de de lucht in de pot op, waardoor deze uitzet. Er ontsnapt zelfs wat lucht door de opening. Het ei sluit daarna de opening af. Als de lucifers uit zijn, koelt de lucht weer af en krimpt. Er is dan in de pot minder druk dan buiten de pot. De druk van buiten op het ei duwt deze door de opening de pot in.

En werkte het bij ons?

Natuurlijk hebben we dit testje hier thuis ook uitgeprobeerd en het is deels geslaagd. We hebben een fles gebruikt en achteraf gezien was de opening net wat te klein voor het ei. Nadat we er 3 lucifers in hadden gegooid en het ei er op hadden gezet, werd het ei naar binnen geduwd…. tot halverwege, toen zat ie klem!

Een iets andere benadering van dit experiment is door het gebruik van een stukje krant. Dat gaan we volgende keer maar eens doen!

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]