Hoe kun je het perfecte ei koken?

door Esther
Hoe kook je een ei

Eieren koken zou toch iedereen moeten kunnen? En toch gaat het nog wel eens mis. De schaal is gebarsten of het ei is te hard of juist te zacht. En om eerlijk te zijn, als je nog nooit in je leven en ei hebt gekookt, dan weet je sowieso niet waar je moet beginnen. Om je op weg te helpen heb ik hier mijn beste tips en trucs voor een perfect gekookt ei verzameld.

Hoe voorkom je een gebarsten ei?

Veel mensen zetten een pan met water op en zodra het kook doen ze het ei in het kokende water. Ik heb dat eigenlijk nooit zo goed begrepen. De kans op het barsten van de schaal is erg groot namelijk. Het eitje is koud en dat gaat direct in water van 100 graden. Het temperatuur verschil is te groot en dus barst de schaal. Ik zorg er dus voor dat ik mijn eieren met koud water op het vuur zet. Zo loopt de temperatuur langzaam op en is is de kans op barsten een stuk kleiner.
Een ander hulpmiddeltje dat een gebarsten ei helpt te voorkomen is een eierprikker. Te koop bij elke huishoudzaak en supermakkelijk. Hiermee prik je een gaatje in de bolle kant van het ei. Dit is de onderkant en hier zit een luchtkamer. Door het gaatje kan de lucht die door de hitte uitzet ontsnappen en zo voorkom je te veel druk op de eierschaal.

Hoe voorkom je een te hard gekookt ei?

Iets anders wat nog wel eens mis gaat bij het koken van eieren, is dat het ei uiteindelijk te hard is. Je houdt je aan de tijd, haalt het ei uit het water, maar als je hem even later wilt eten is het een hard gekookt ei in plaats van halfzacht. Hoe kan dit? Er zijn twee oorzaken:

1. Je laat het ei niet schrikken. Nee, grapjas, je hoeft echt geen “boe!” te roepen tegen je eieren, maar het is wel belangrijk om ze direct in koud water te leggen. Zo stop je het kookproces. Doe je dit niet dan kookt de binnenkant van het ei nog even door en zal het eigeel dus harder worden dan je eigenlijk wilt.

2. Je eieren zijn klein. De kooktijden die ik je geef en die meestal gebruikt worden zijn voor eieren maat M. Dat is een gemiddeld ei. Een kleiner eitje heeft minder tijd nodig en een groot ei wat meer. Dit is even experimenteren. Dus kook een kleiner ei de eerste keer een halve minuut korter dan aangegeven en een groter ei een halve minuut langer.

Hoe kook je een ei in 5 stappen

 1. Prik een gaatje in de onderkant van de eieren die je wilt koken.
 2. Doe de eieren in een pan en vul deze met water tot de eieren nét onder staan.
 3. Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook.
 4. Zodra het water kookt zet je een wekker:
  3 minuten koken: een zacht ei
  4 minuten koken: een halfzacht ei
  7 minuten koken: een hard ei
 5. Als de wekker gaat haal je direct de eieren uit de pan en leg je ze in een schaaltje met koud water. Ververs eventueel het water met nieuw koud water.

Je hebt nu het perfecte ei gekookt! Geniet er van.

Een half-zacht gekookt ei
Een hard gekookt ei

Of je koopt een eierkoker!

Als je het jezelf nog makkelijker wilt maken, dan koop je gewoon een eierkoker. Voor rond de 10 euro heb je er al eentje waarmee je 6-8 eieren tegelijk kunt koken. Ook hierbij is het aan te raden even een gaatje te prikken in de onderkant van het ei. Er zit een klein maatbekertje bij de eierkoker die precies aangeeft hoeveel water je moet nemen voor een hard, halfzacht of zacht ei. Je doet de eieren in de eierkoker, je giet het water er bij en zet de eierkoker aan. De eierkoker geeft zelf een signaal wanneer je eitjes klaar zijn. Laat ze ook nu weer even schrikken in koud water en je kunt daarna je eitje tikken!

En heb je nog niet genoeg van eieren? Dan kun je altijd nog deze heerlijke eiersalade maken!

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]