Surinaamse pastei recept

door Esther
Surinaamse pastei

Zo leuk als je weer eens wat nieuws kunt proberen! Ik had nog nooit Surinaamse pastei gemaakt, dus de foodblog swap is daar een hele goede aanleiding voor.

Bijna elke maand doe ik mee aan de foodblog swap. Een mogelijkheid om eens wat nieuws van een ander foodblog te proberen en er je eigen draai aan te geven. Dat heb ik deze keer gedaan van het blog van Jasmina, Sparkles inside. Een hele diverse website met niet alleen lekkere recepten, maar ook nog eens allerlei tips op het gebied van reizen, lifestyle en moederschap. Echt een keer een kijkje waard dus!

Ik heb nog niet eerder gekookt uit de Surinaamse keuken, maar ik weet wel dat deze een rijke historie heeft en invloeden van over de hele wereld. Ik kwam het recept voor Surinaamse pastei tegen en mijn eerste idee was dat dit misschien wel ontstaan kan zijn toen er allerlei restjes eten verwerkt moesten worden. Precies zoals de Franse klassieker ratatouille is ontstaan. Ik kan er voor dit Surinaamse gerecht niet echt veel over vinden qua historie, maar het zou me in elk geval niet verbazen.

Het recept zoals het op de site van Sparkles Inside staat maakt gebruikt van doperwtjes en wortelen uit pot of blik. In mijn versie heb ik gekozen voor diepvriesdoperwtjes en een winterwortel. Daarnaast heb ik voor wat extra kleur en smaak een gele paprika toegevoegd. Je zou natuurlijk ook voor een klein blikje mais kunnen kiezen. Ik heb de pimentkorrels weggelaten en de receptuur een klein beetje aangepast qua volgorde. Die diepvriesdoperwtjes en verse wortel moeten wel gaar worden tenslotte.

Surinaamse pastei is een soort hartige taart

Eigenlijk is dit recept voor Surinaamse pastei een soort hartige taart, daar kun je het denk ik het beste mee vergelijken. Je kunt hier echter geen punten van snijden, omdat er geen rauw ei doorheen gaat dat bij verwarming in de oven voor de binding tussen alle ingrediënten zorgt. Er zitten wel stukjes gekookt ei doorheen en plakjes ei er boven op.

Wij hebben erg genoten van deze hartige taart, volgens de jongens was dit een recept dat ik wel vaker mocht maken! Dus wil je ook eens Surinaamse pastei proberen, hieronder het hele recept zoals ik hem gemaakt heb.

Surinaamse pastei

0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

25

minuten
Baktijd

30

minuten
Totale tijd

55

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 4 4 eieren

  • 2 eetlepels 2 zonnebloem olie

  • 2 2 uien

  • 4 4 teentjes knoflook

  • 350 gram 350 kipdijfilet

  • 2 2 tomaten

  • 1 1 kippenbouillonblokje

  • 150 ml 150 water

  • 200 gram 200 diepvries doperwtjes

  • 1 1 winterwortel

  • 1 1 gele paprika

  • 6 6 augurken (zoetzuur)

  • chilivlokken (optioneel)

  • 1 1 zoete ketjap

  • 5 5 bladpeterselie

  • peper

  • 1 pakje 1 roomboter bladerdeeg

  • 2 eetlepels 2 paneermeel

Bereiding

  • Kook de eieren middelhard. Ondertussen snipper je de ui, pers je de knoflook en snijd je de tomaten, de wortel en paprika in kleine stukjes. Snijd ook de augurken in kleine stukjes. Daarna snijd je kipfilet in blokjes.
  • Verwarm een beetje zonnebloem olie in een hapjespan en bak de uitjes op middelhoog vuur glazig in 2-3 minuten. Voeg dan de knoflook toe en bak deze een minuutje mee. Zet het vuur hoger en voeg de kipfilet toe aan de pan. Bak deze even aan.
  • Doe het water, de tomaten en het bouillonblokje er bij en breng dit aan de kook. Voeg na 5 minuten de rest van de groenten toe. Roer goed en laat het nog 10 minuten koken. Het meeste vocht zou nu verdampt moeten zijn. Voeg als laatste de chilivlokken en de ketjap toe en breng op smaak met peper. Knip de peterselie fijn en roer dit als laatste door het gerecht. Haal de pan van het vuur en laat het iets afkoelen.
  • Snijd 2 eieren in kleine stukjes en roer deze door het kip-groenten mengsel.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een springvorm van 24 cm in en bekleed deze met een deel van het bladerdeeg. Ik had er 6 plakjes voor nodig. Strooi een beetje paneermeel op de bodem en schep dan het kip-groenten mengsel in de vorm. Snijd de overige 2 eieren in plakjes en leg die bovenop het mengsel. Dek het geheel af met de rest van het bladerdeeg. Zorg dat alles langs de randen goed aansluit. Prik met een mes een paar gaatjes in de deksel. Bak de pastei in een voorverwarmde oven in 25-30 minuten mooi goudbruin en gaar. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Surinaamse pastei
Pinterst pin recept voor Surinaamse pastei
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]