Zo leuk als je weer eens wat nieuws kunt proberen! Ik had nog nooit Surinaamse pastei gemaakt, dus de foodblog swap is daar een hele goede aanleiding voor.
Bijna elke maand doe ik mee aan de foodblog swap. Een mogelijkheid om eens wat nieuws van een ander foodblog te proberen en er je eigen draai aan te geven. Dat heb ik deze keer gedaan van het blog van Jasmina, Sparkles inside. Een hele diverse website met niet alleen lekkere recepten, maar ook nog eens allerlei tips op het gebied van reizen, lifestyle en moederschap. Echt een keer een kijkje waard dus!
Ik heb nog niet eerder gekookt uit de Surinaamse keuken, maar ik weet wel dat deze een rijke historie heeft en invloeden van over de hele wereld. Ik kwam het recept voor Surinaamse pastei tegen en mijn eerste idee was dat dit misschien wel ontstaan kan zijn toen er allerlei restjes eten verwerkt moesten worden. Precies zoals de Franse klassieker ratatouille is ontstaan. Ik kan er voor dit Surinaamse gerecht niet echt veel over vinden qua historie, maar het zou me in elk geval niet verbazen.
Het recept zoals het op de site van Sparkles Inside staat maakt gebruikt van doperwtjes en wortelen uit pot of blik. In mijn versie heb ik gekozen voor diepvriesdoperwtjes en een winterwortel. Daarnaast heb ik voor wat extra kleur en smaak een gele paprika toegevoegd. Je zou natuurlijk ook voor een klein blikje mais kunnen kiezen. Ik heb de pimentkorrels weggelaten en de receptuur een klein beetje aangepast qua volgorde. Die diepvriesdoperwtjes en verse wortel moeten wel gaar worden tenslotte.
Surinaamse pastei is een soort hartige taart
Eigenlijk is dit recept voor Surinaamse pastei een soort hartige taart, daar kun je het denk ik het beste mee vergelijken. Je kunt hier echter geen punten van snijden, omdat er geen rauw ei doorheen gaat dat bij verwarming in de oven voor de binding tussen alle ingrediënten zorgt. Er zitten wel stukjes gekookt ei doorheen en plakjes ei er boven op.
Wij hebben erg genoten van deze hartige taart, volgens de jongens was dit een recept dat ik wel vaker mocht maken! Dus wil je ook eens Surinaamse pastei proberen, hieronder het hele recept zoals ik hem gemaakt heb.