Zelf mayonaise maken én geschifte mayonaise redden

door Esther
Mayonaise maken

Bijna iedereen koopt wel eens mayonaise of fritessaus, dat is immers zo lekker bij patat of gebakken aardappels. Maar wist je dat zelf mayonaise maken helemaal niet moeilijk is? En de ingrediënten heb je waarschijnlijk sowieso wel in huis.

Afgezien van het feit dat het gewoon superleuk is om zelf je eigen eten te maken, kun je op deze manier ook nog eens precies aanpassen aan jouw smaak. Dat is met mayonaise echt supermakkelijk. Je kunt zelfs allerlei variaties maken met rode peper of kerrie.

Bij veel mensen gaat het maken van mayonaise verkeerd en dit is zo makkelijk te voorkomen. Je moet er namelijk voor zorgen dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Dus zowel de eieren, de olie als de mosterd moeten allemaal dezelfde temperatuur hebben. Anders kunnen deze samen geen binding aan gaan en gaat je mayonaise in de schift. En ik kan je vertellen, dat overkwam mij dus ook. Want ja, ik ben ook wel eens een beetje (ahum) eigenwijs en gebruikte dus koude eieren.

Maar mocht je dit toch overkomen, dan heb ik de ultieme tip voor je gevonden. Nee, hij is niet van mezelf maar van Samin Nosrat en hij werkte echt perfect. Ik heb alsnog van een heerlijke mayonaise kunnen genieten. Dus doe er je voordeel mee als het je overkomt.

Ga dus eens zelf mayonaise maken en geef er je eigen twist aan!

Zelf mayonaise maken én geschifte mayonaise redden

0 van 0 stemmen
Porties

1

porties
Voorbereidingstijd

0

minuten
Bereidingstijd

5

minuten
Totale tijd

5

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 2 eidooiers

  • 300 ml zonnebloemolie

  • 1 theelepel citroensap

  • 1 eetlepel mosterd

  • Peper

  • Zout

Bereiding

  • Doe de eidooiers in een kom en klop deze totdat het een mooie gladde massa is en lichter van kleur. Ik gebruikte de staafmixer, dat gaat supersnel.
  • Voeg scheutje voor scheutje de zonnebloemolie toe terwijl je blijft kloppen. Voeg ondertussen ook het citroensap toe. Je zult merken dat het na een tijdje “pakt”. Blijf de olie toevoegen totdat je de gewenste dikte hebt. Dit kan net iets meer of iets minder zijn dan de 300 ml die hier staat aangegeven.
  • Nu ga je de mayonaise op smaak brengen met een eetlepel mosterd, wat zout en peper. Dit kun je naar je eigen smaak aanpassen. Leef je uit!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Mayonaise maken
Geschifte mayonaise

Is je mayonaise toch geschift? Lijkt het of deze niet meer te redden is? Toch kan dat nog wel!

Pak een schone kom en doe daar 1 theelepel heet water in. Gebruik dezelfde vette garde die je voor het kloppen van de mayo hebt gebruikt. Klop supersnel in het hete water totdat je een soort schuim ziet ontstaan. Nu voeg je lepel voor lepel de geschifte mayonaise toe en je blijft als een bezetene kloppen. Deze truc van Samin Nosrat werkte bij mij uitstekend zoals je kunt zien.

Geschifte mayonaise
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]