Eitje bakken? Dit is het beste gebakken ei recept

door Esther
gebakken ei op brood

Een ei bakken, hoe moeilijk kan het zijn? En moet er dan een speciaal gebakken ei recept voor komen? Ik heb je al eerder laten zien hoe je een ei het beste kookt, maar nu heb ik de beste tips en trucs voor een lekker spiegelei.

Als je namelijk nog nooit een ei gebakken hebt, vraag je je misschien een aantal dingen af. In wat voor pan bak ik een ei, moet er boter of olie in, hoe heet moet de pan en hoe lang bak ik een ei. En dan heb je natuurlijk ook nog de persoonlijke voorkeur: wil je een hard of een zacht gebakken ei.

Hoe bak je een ei

Goed, om bij het begin te beginnen: een ei bak je in een koekenpan, bij voorkeur met anti-aanbaklaag. Zo glijd je eitje straks makkelijk uit de pan. Ik zet de koekenpan op een hoog vuur en doe daar een klontje boter in. Je kunt ook kiezen voor vloeibare boter. Ik kies niet voor olie omdat dit nogal spat, maar het kan wel.

Laat de boter in de pan warm worden, maar zeker niet te heet. De boter begin een klein beetje belletjes te vertonen. De boter mag zeker niet kleuren, want dan begint hij te verbranden en dat is niet lekker. Zet het vuur nu middelhoog. Breek een ei door het rustig op de rand te tikken en de twee helften van de eierschaal van elkaar te trekken. Het eiwit en de eidooier glijden nu in de pan. Je kunt er ook voor kiezen om dit eerst in een schaaltje te doen en het daarna in de pan te gieten.

Gebakken ei

Je zult zien dat het eiwit al snel begint te stollen en witter van kleur wordt. Het eigeel is nog zacht. Na zo’n 4 minuten is al het eiwit gestold, de dooier is nog zacht. Voel met een spatel voorzichtig of de randen van de dooier al wat steviger worden.

Spiegelei

Wil je een spiegelei met een zachte dooier, dan is het nu tijd om je ei met een spatel uit de pan te halen. Wil je de dooier liever wat harder, dan moetje nog even een paar minuten geduld hebben. Je kunt het proces wat versnellen door een deksel op de pan te doen. Het ei ziet er dan echter iets minder mooi uit, omdat ook het eigeel bovenop wat witter stolt. Je kunt er zelfs voor kiezen om het ei in de pan om te draaien en dus aan beide kanten te bakken. De kans is dan wel wat groter dat de dooier breekt.

Gebakken ei variaties

Eet je gebakken ei op een broodje met ham en kaas en bestrooi met peper en zout. Dit heet in een restaurant een uitsmijter. Je kunt hierin ook prima variëren. Wat dacht je van een luxe uitsmijter met rosbief? Of kies voor een Spaanse variant met chorizo en tomaat. Je kunt zelfs het ei in de pan de laatste paar minuten bedekken met kaas en deze laten meesmelten. Yummie!

Zo zie je maar met een simpel gebakken ei recept kun je allerlei variaties maken en zo elke keer keer toch iets anders eten.

gebakken ei op brood
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]