Caribische karbonade in de slowcooker

door Esther
Caribische karbonade

We kunnen de komende dagen nog een klein beetje van de nazomer genieten. Een mooie gelegenheid om dit recept voor Caribische karbonade in de slowcooker te maken.

Eerlijk is eerlijk, meestal kruid ik mijn karbonade vrij standaard met zout, peper en wat paprikapoeder en kerrie. Ik weet het, niet echt superspannend, maar wel lekker. Maar dit stukje vlees leent zich ook uitstekend om mee te variëren. Dus in dit geval ben ik een beetje op de Zuid Amerikaanse toer gegaan door gebruik te maken van limoen en sinaasappel. Dit combineert verrassend goed met de karbonade.

Welke karbonade in de slowcooker?

Persoonlijk kies ik liever voor een schouderkarbonade dan voor een haaskarbonade. Het verschil tussen een schouderkarbonade en een haaskarbonade is dat deze laatste minder vet is. Over het algemeen levert dit dan ook een droger stukje vlees op. Vlees met wat meer vet, zoals een schouderkarbonade is malser. Het vet geeft ook wat meer smaak bij de bereiding van het vlees.

Ook deze Caribische slowcooker karbonade maak ik met schouderkarbonade. In Nederland gebruiken we niet zo vaak fruit bij het bereiden van vlees, maar deze marinade waar sinaasappel en limoen in zit is verrassend lekker. Daarnaast is ook knoflook een enorme smaakmaker. Door het vlees met de marinade in de slowcooker te doen, heb jij mooi de tijd voor andere dingen. ’s Avonds hoef je dan alleen nog wat rijst te koken en een lekkere salade te maken en je schuift zo aan tafel! Net als bij deze super lekkere babi ketjap uit de slowcooker trouwens.

Als je op zoek bent naar een lekker karbonade recept, maak dan deze Caribische karbonade in de slowcooker.

Digitale uitgave Slowcooker Kookboek

Meer recepten in het digitale slowcooker kookboek!

In het slowcooker kookboek van Gezin over de Kook vind je nog veel meer recepten. Een aantal bekende, vertrouwde recepten zoals slowcooker erwtensoep of stoofpeertjes, maar ook veel gloednieuwe recepten die niet op mijn blog staan (en daar ook niet op komen) zoals Zwitsere sukade. Bestel hem nu en je kunt het kookboek direct downloaden.

Caribische karbonade

0.0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

4

uren 
Totale tijd

4

uren 

5

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 100 ml sinaasappelsap

  • rasp van een halve sinaasappel

  • 100 ml limoensap

  • 1 theelepel zout

  • 1 theelepel komijn

  • 1 theelepel gedroogde oregano

  • 1/4 theelepel chilivlokken

  • ¼ theelepel zwarte peper

  • 7 teentjes knoflook

  • 1 medium ui

  • 1 laurierblad

  • 750 gram schouderkarbonade

Bereiding

  • Doe voor de marinade de olie, sinaasappelsap, sinaasappelrasp, limoensap, zout, komijn, oregano, chilivlokken, peper en knoflook in een kom en roer dit goed door elkaar.
  • Wrijf de karbonades in met het oliemengsel. Doe de karbonades in de slowcooker, samen met de ui en het laurierblad. Giet de resterende marinade over het vlees in de slowcooker. Laat dit 4 uur op LOW in de slowcooker garen. Serveer met rijst en een lekkere salade. De saus lepel je nog even over de karbonade.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Caribische karbonade
Caribische karbonade pinterest
Bewaar dit recept op Pinterest

4 reacties

A.K 25 januari 2023 - 11:09

Ik vroeg me af of je het vlees eerst moet aanbraden?

Antwoord
Esther 25 januari 2023 - 11:11

Dat kan wel, maar doet hoeft niet bij dit gerecht. Zeker omdat je ze met de marinade in de slowcooker doet, trekt dat wat in het vlees als je het niet aangebraden hebt.

Antwoord
Jan veldhuizen 2 september 2023 - 18:13

Ik heb dit vandaag gemaakt. Zonder sinasappelrasp. Wel met sinaasappelsap met extra vruchtvlees. Het was lekker mals maar wat aan de “zure” kant. Zou dit kunnen verminderen door minder limoensap te doseren. Bijvoorbeeld de helft van wat je aangeeft?
Wat serveer je er het beste bij?
Groetjes Jan

Antwoord
Esther 2 september 2023 - 19:56

Hai Jan, goed om te horen dat je dit recept gemaakt hebt. Ik eet dit deze karbonades het liefste met rijst en een frisse salade. Maar aardappelpuree kan natuurlijk ook. Het “zure” kan te maken hebben met de sinaasappelsap, sommige zijn zuurder dan andere. Ik zou daar eens mee experimenteren. Limoensap is namelijk niet overdreven zuur en zorgt eerder voor frisheid.

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Misschien vind je dit ook leuk: