Basisrecept bloemkool met kaassaus uit de oven

door Esther
Bloemkool met kaassaus uit de oven_2

Een paar weken geleden postte ik hier een heerlijk recept voor bloemkool uit de oven uit het boek Simpel van Ottolenghi. Helemaal prima natuurlijk en zeker niet moeilijk. Maar een basisrecept bloemkool met kaassaus uit de oven ontbrak nog.

Reden te meer dus om dit recept alsnog te plaatsen. Een basisrecept is altijd makkelijk en het zorgt er voor dat je zelf nog lekker kunt aanpassen en variëren. Ik houd zelf wel van recepten waar je niet te veel over na hoeft te denken als je na je werk in de keuken staat. Het experimenteren en uit proberen bewaren ik voor de dagen dat ik meer tijd (lees: geduld) heb. Het gebeurt dan regelmatig dat ik iets maak dat voor herhaling vatbaar is en dat vervolgens op de “standaard” lijst komt te staan.

Het voordeel van groenten uit de oven vind ik dat je je handen vrij hebt voor andere dingen. Zodra je die schaal in de oven schuift heb je er geen omkijken meer naar. Je zou het zelfs al eerder kunnen maken en dan als je thuis komt uit je werk in de oven schuiven. Gemak dient de mens!

Bloemkool met kaassaus uit de oven is wel een echte klassieker en dus mag het basisrecept hiervoor niet ontbreken. Wil je wat extra smaak toevoegen denk dan eens aan kerrie of paprikapoeder. Beiden combineren erg goed met bloemkool en kaas. En als je wat ontbijtspek hebt, dan kun je dat fijnsnijden en door de saus roeren voor wat extra’s. Ik zou nog wel even door kunnen gaan met alle variaties die je hierop zou kunnen bedenken, maar leef je uit zou ik zo zeggen!

Bloemkool met kaassaus uit de oven

0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

35

minuten

Ingrediënten

  • 1 grote bloemkool

  • 500 ml melk

  • 4 eetlepels bloem

  • 50 gram roomboter

  • 150 gram geraspte oude kaas

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 ℃. Snijd de bloemkool in roosjes.
  • Breng in een grote pan water aan de kook en voeg de bloemkoolroosjes toe. Kook ze 5 minuten en giet ze af in een vergiet. Doe de bloemkool dan in een ingevette ovenschaal.
  • Zet de pan weer op het vuur en doe de boter er in. Laat deze smelten en voeg dan in één keer de bloem toe. Blijf roeren om de bloem te “garen”. Dit duurt zo’n 2-3 minuten. Je merkt dat de massa van de bodem los komt en wat gaat sissen.
  • Nu is het tijd om beetje bij beetje de melk toe te voegen. Het is belangrijk dat je goed en stevig door blijft roeren. Zo voorkom je klontjes. Als alle melk is toegevoegd laat je de saus nog zo’n 2 minuten rustig koken.
  • Zet het vuur uit, roer 100 gram geraspte kaas erdoor en giet over de bloemkool. Strooi dan de resterende kaas erover.
  • Zet in de oven en bak in 20 minuten gaar. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Follow us on Facebook

Bloemkool met kaassaus uit de oven
Bloemkool met kaassaus uit de oven
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]