Sambal maken van Padron pepers

door Esther
Sambal

Hoewel ik niet echt groene vingers heb, doe ik wel een poging tot moestuinieren. Dat resulteerde dit jaar in een Padron peper plant die het verrassend goed deed. Maar ja, wat moet je met zoveel kleine pepertjes? Ik ging dus sambal maken van Padron pepers.

Toen ik op zoek ging naar een goed sambal recept kwam ik er verschillende tegen. Iedereen geeft er weer zijn eigen draai aan heb ik het idee. Net als in Italië waar elke nonna haar eigen recept voor bijvoorbeeld spaghetti Bolognese heeft. Na het bestuderen van verschillende recepten heb ik er een eigen receptje van gemaakt.

Want sambal is eigenlijk niks anders dan gepureerde pepers met ui en knoflook en wat smaakmakers zoals ketjap, suiker en azijn. Omdat ik nu eenmaal Padron pepers in mijn tuin had staan, heb ik die gebruikt. Maar echte sambal wordt gemaakt van rode pepers. Maak er dus gerust je eigen variatie op. Extra pittig door een madame Jeanette toe te voegen of gebruik een mix van verschillende pepertjes voor een eigen smaak.

Esther Padron peper

Enne nog even een tip van mijn kant: doe als het even kan wegwerp handschoentjes aan. Want de capsaïcine uit de pepers blijft ook na het handen wassen op je vingers zitten. Het is me één keer overkomen dat ik ‘s middags pepers had gesneden en meerdere keren die dag mijn handen gewassen. ‘s Avonds doe ik gezichtsreiniging op mijn vingers en ga (jawel je voelt hem al aankomen) over mijn ogen om make-up te verwijderen!! Ik verzeker je dit is niet voor herhaling vatbaar, mijn ogen stonden zo ongeveer in brand! Veel spoelen met water heeft geholpen gelukkig, maar sindsdien kijk ik dubbel en dwars uit.

Heb je dus wat Padron pepers of ander pepers over, dan is sambal maken een hele goede manier om ze te verwerken.

Sambal maken van Padron pepers

0 van 0 stemmen
Porties

1

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

5

minuten
Totale tijd

10

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

 • 150 gram Padron pepers (je kunt ook rode pepers nemen natuurlijk!)

 • 1 kleine ui

 • 2 teentjes knoflook

 • 1 eetlepel ketjap

 • 1 theelepel azijn

 • 1 theelepel suiker

 • arachide olie

Bereiding

 • Was de pepers en snijd het steeltje er af. Snijd de pepers in grove stukken (laat de zaadjes zitten). Snijd de ui in grove stukken en ook de knoflook.
 • Doe de peper, ui en knoflook in een hakmolen en maal dit zo fijn als je zelf wilt. Voeg dan de ketjap, azijn en suiker toe en zet de machine nog even aan.
 • Verwarm een bodempje olie in een pan tot deze goed heet is. (In dit blog leg ik je uit hoe je weet of je olie heet genoeg is). Doe de gepureerde pepers erbij, let op dit kan wat spatten. Blijf het geheel een aantal minuten roeren en omscheppen. Wanneer je merkt dat de olie weg is, is het klaar.
 • Doe de sambal in een schoon potje en sluit direct deksel. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Na openen is de sambal nog beperkt houdbaar, dus maak liever meerdere kleine potjes dan 1 grote. Dit recept is geschikt voor 1 klein potje.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Sambal Pinterest
Bewaar dit recept op Pinterest!
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]