Hoewel ik niet echt groene vingers heb, doe ik wel een poging tot moestuinieren. Dat resulteerde dit jaar in een Padron peper plant die het verrassend goed deed. Maar ja, wat moet je met zoveel kleine pepertjes? Ik ging dus sambal maken van Padron pepers.
Toen ik op zoek ging naar een goed sambal recept kwam ik er verschillende tegen. Iedereen geeft er weer zijn eigen draai aan heb ik het idee. Net als in Italië waar elke nonna haar eigen recept voor bijvoorbeeld spaghetti Bolognese heeft. Na het bestuderen van verschillende recepten heb ik er een eigen receptje van gemaakt.
Want sambal is eigenlijk niks anders dan gepureerde pepers met ui en knoflook en wat smaakmakers zoals ketjap, suiker en azijn. Omdat ik nu eenmaal Padron pepers in mijn tuin had staan, heb ik die gebruikt. Maar echte sambal wordt gemaakt van rode pepers. Maak er dus gerust je eigen variatie op. Extra pittig door een madame Jeanette toe te voegen of gebruik een mix van verschillende pepertjes voor een eigen smaak.

Enne nog even een tip van mijn kant: doe als het even kan wegwerp handschoentjes aan. Want de capsaïcine uit de pepers blijft ook na het handen wassen op je vingers zitten. Het is me één keer overkomen dat ik ‘s middags pepers had gesneden en meerdere keren die dag mijn handen gewassen. ‘s Avonds doe ik gezichtsreiniging op mijn vingers en ga (jawel je voelt hem al aankomen) over mijn ogen om make-up te verwijderen!! Ik verzeker je dit is niet voor herhaling vatbaar, mijn ogen stonden zo ongeveer in brand! Veel spoelen met water heeft geholpen gelukkig, maar sindsdien kijk ik dubbel en dwars uit.
Heb je dus wat Padron pepers of ander pepers over, dan is sambal maken een hele goede manier om ze te verwerken.
