Een heerlijk verwarmend goulashsoep recept

door Esther
goulashsoep recept

Het weer in Nederland is niet altijd om over naar huis te schrijven. Als het wat druilerig is of zelfs gewoon bitterkoud, krijg ik altijd zin in soep. Dit goulashsoep recept is makkelijk, ontzettend lekker, maar je hebt er wel een beetje geduld voor nodig.

Goulash komt oorspronkelijk uit Hongarije en is daar hét nationale gerecht. In Nederland eten we goulash als een soort vlees stoofschotel net zoals het Indisch stoofvlees wat ook mijn blog staat. Als je echter in Hongarije goulash besteld, dan krijg je een soort soep. Zeker niet zo gebonden zoals wij het eten. Dat kan dus een beetje verwarrend zijn.

Ik heb nu in elk geval gekozen om dit heerlijke goulashsoep recept te delen. Hoewel er in de meeste recepten gebruik gemaakt wordt van karwijzaad, heb ik gekozen voor komijn. De reden: ik had geen karwijzaad in huis en komijn is een uitstekende vervanger! Zo kun je dit recept natuurlijk best een beetje aanpassen aan wat je wel en niet in huis hebt, maar er hoort gewoon tomaat, paprika en paprikapoeder in.

Goulash is een stoofschotel en wordt dus normaal gesproken gemaakt met runderstoofvlees. Er zijn echter ook versies met schapenvlees, varkensvlees en zelfs vis. Ik houd het vooralsnog bij het origineel, dus ik maak gebruik van runderlappen. En voor net dat beetje extra smaak gebruik ik ook wat spekjes. Zoals je merkt is er niet één specifiek recept voor goulashsoep en heb je veel mogelijkheden om er je eigen draai aan te geven.

Heb je zin in een heerlijke soep, echt een beetje “feel good food”, dan raad ik je absoluut aan om deze goulashsoep een keer te maken. Zoals gezegd heb je wel een beetje geduld nodig, het stoofvlees moet langzaam gaar stoven. Maar ik verzeker je, je geduld wordt dubbel en dwars beloond!

Hongaarse Goulashsoep

Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

2

uren 

30

minuten
Totale tijd

2

uren 

45

minuten

Ingrediënten

  • 100 gram spekjes

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 grote ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 rode puntpaprika’s

  • 450 gram runderlappen

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 1 theelepel pittige paprikapoeder

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • 1 blikje tomatenpuree

  • 3 rundvlees bouillonblokjes

  • 2 grote aardappelen

  • 1 bekertje zure room

Bereiding

  • Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de paprika’s in kleine stukjes. Snijd de runderlappen in blokjes.
  • Bak in een ruime soeppan de spekjes rustig uit. Voeg de olijfolie toe en bak hierin het vlees rondom aan. Doe de ui, knoflook, paprika, beide soorten paprikapoeder en het blikje tomatenpuree erbij en bak dit al roerende nog een minuut of 2 mee.
  • Voeg 1,5 liter water en de bouillonblokjes toe breng de soep aan de kook. Laat de soep 2 uur heel zachtjes pruttelen tot het vlees zacht is.
  • Schil de aardappel en snijd deze in kleine blokjes. Doe dit samen met de gemalen komijn bij de soep en kook nog 30 minuten mee.
  • Serveer de soep met brood en een lepel zure room. Eet smakelijk!

Tips

  • Je kunt ook wat gebroken sperziebonen toevoegen.
  • Dit recept is ook uitstekend te maken in de slowcooker. In plaats van 2,5 uur op het fornuis laat je de soep 2,5 uur op LOW in de slowcooker pruttelen.
goulashsoep recept
goulashsoep recept
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer