Ottolenghi stijl recept bloemkool uit de oven

door Esther
Bloemkool recept

Bloemkool, maar dan anders, dat is dit recept voor bloemkool uit de oven. Afgeleid van een recept van Ottlenghi, met een paar kleine aanpassingen.

Yotam Ottolenghi is vooral bekend van de verschillende kookboeken die hij schreef, maar hij heeft ook verschillende restaurants. Ottolenghi zet in zijn recepten vooral groenten centraal en weet die vaak net op een andere manier te bereiden. Maar vergis je niet, Yotam is geen vegetarier, dus in zijn kookboeken vind je voldoende vlees en visgerechten. Als ik die kookboeken doorblader, krijg ik direct zin om zelf de keuken in te duiken.

Onderstaand recept komt uit het boek “Simpel”. Dat heb ik een klein beetje aangepast, omdat ik bepaalde ingrediënten even niet in huis had, en geen zin had om apart naar de winkel te gaan. Dus ik heb het mosterdzaad weggelaten en de cheddarkaas vervangen door oude kaas. Ik kan je vertellen, het was echt superlekker! Gelukkig geeft Ottolenghi zelf ook aan dat een ingrediënt weglaten of vervangen prima kan met zijn recepten. Kijk, daar houd ik van.

Vroeger aten we thuis bloemkool met een kaassausje, een witte saus of een tomatensaus. Vooral die laatste vond ik altijd erg lekker. Het grappige is dat ik nu pas weet dat dit eigenlijk gewoon een witte maizena saus was met een blikje tomatenpuree er door heen! Ik was (en ben) blijkbaar snel tevreden.

Maat goed dit bloemkool recept is wel even anders. De kerrie, het mosterdpoeder en het knapperige korstje zorgden er voor dat deze ovenschotel met smaak werd opgegeten. Ik kan je aanraden om dit recept een keer uit te proberen, want ik weet zeker dat het je verrast.

Ottolenghi stijl bloemkool uit de oven

Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten

Heerlijke ovenschotel met bloemkool, kerrie en kaas in de stijl van Ottolenghi

Ingrediënten

  • 1 bloemkool

  • 30 gram ongezouten roomboter

  • 1 kleine ui

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • 1 theelepel kerriepoeder

  • 1 theelepel mosterdpoeder

  • 2 groene pepers (optioneel)

  • 200 ml slagroom

  • 50 ml halfvolle melk

  • 150 gram geraspte oude kaas

  • 25 gram Panko

  • 5 stengels peterselie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de bloemkool in roosjes en stoom deze ongeveer 5 minuten boven een pan met kokend water.
  • Snipper de ui en fruit deze in de roomboter op middelhoog vuur in 8 minuten glazig en zacht. Voeg de komijn, kerrie, mosterdpoeder toe. Als je groene peper gebruikt snijd je deze fijn en voeg je deze ook toe aan het ui mengsel. Bak het geheel op middelhoog vuur nog zo’n 4 minuten.
  • Doe de slagroom en melk erbij en 100 gram van de geraspte kaas. Roer even door en laat op laag vuur nog 2 minuten sudderen tot het sausje net wat dikker is geworden. Voeg de bloemkool toe en roer dit voorzichtig door de saus. Haal de pan van het vuur en zet even op zij.
  • Meng de rest van de kaas met de Panko en knip er de peterselie er boven in klein stukjes. Roer alles goed door elkaar. Doe de bloemkool in een ovenschaal en strooi de kaasmix er overheen.
  • Zet de ovenschaal ongeveer 10 minuten in de oven en zet dan de grill van de oven aan. Laat de bovenkant in nog eens 4-5 minuten een mooi bruin korstje krijgen. Houd het wel in de gaten, want het kan snel gaan. Eet smakelijk!
Bloemkool recept
Bloemkool recept
Bloemkool recept Ottolenghi
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

2 reacties

Adriana Hogendoorn 2021-09-15 - 10:59

Bloemkoolrecept ziet er heerlijk uit maar wat is ‘Panko’? Een soort kaas?

Antwoord
Esther 2021-09-15 - 15:09

Hai Adriana,

Panko is Japans broodkruim. Een heel klein beetje te vergelijken met ons paneermeel, maar dan grover. De grotere supermarkt heeft dit in het assortiment, meestal bij de bakspullen of paneermeel en of bij de Japanse afdeling. En mocht je een toko in de buurt hebben, dan hebben ze het daar zeker wel.

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer