Makkelijk recept voor babi ketjap uit de slowcooker

door Esther
Babi ketjap uit de slowcooker

Ben je dol op de Indonesische keuken, dan houd je vast ook van babi ketjap. En omdat je na een dag hard werken vast ook wel zin hebt in wat lekkers, heb ik nu het recept voor heerlijke babi ketjap uit de slowcooker.

Normaal gesproken moeten dit soort gerechten een aantal uren sudderen op het fornuis of in de oven. Niet geschikt als je overdag niet thuis bent. De slowcooker biedt dan uitkomst. ‘s Ochtends bereid je voor en doe je alles in de slowcooker en ‘s avonds geniet je van je eigen babi ketjap. Daar kan geen afhaalmaaltijd tegen op.

Deze babi ketjap lijkt veel op het recept voor mijn Indisch stoofvlees, maar de verhoudingen zijn net een beetje anders. Lekker bij een Chinees-Indische rijsttafel, maar ook zo met basmati rijst en gewokte groenten is het om te smullen.

Als je wilt kun je makkelijk het recept verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. Dan maak je een extra grote hoeveelheid en vries je dat wat je over hebt in. Ideaal feel good food tussendoor, of op een dag dat je helemaal geen zin of tijd hebt om te koken.

Ik maak deze babi ketjap met varkenslappen, maar je zou ook voor ander varkensvlees zoals hamlappen of schouderkarbonade kunnen kiezen als je dat lekkerder vindt. Bovendien heb je ook de keuze om het gerecht pittiger te maken als je daar van houdt. Voeg dan gewoon nog wat extra sambal toe en klaar ben je!

Geniet thuis van de Indonesische keuken en maak deze makkelijke babi ketjap uit de slowcooker.

Babi ketjap

Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

5

uren 
Totale tijd

5

uren 

10

minuten

Ingrediënten

  • 500 gram varkenslappen

  • 2 uien

  • 4 teentjes knoflook

  • 3 cm verse gember

  • 1 theelepel sambal

  • 1 dl ketjap manis

  • 2 eetlepels gembersiroop

  • 2 eetlepels citroensap

  • 200 ml warm water

  • arachide olie

  • peper

  • zout

Bereiding

  • Snijd de varkenslappen in blokjes en bestrooi met wat peper en zout. Snijd de ui en de knoflook fijn.
  • Verhit wat arachide olie in een pan (of direct in de slowcooker als je een sauteerfunctie hebt) en braad de blokjes vlees aan. Haal het vlees uit de pan en zet even apart op een bord. Fruit nu de ui aan en voeg na een paar minuten de knoflook en de gember toe. Bak nog een paar minuten op middelhoog vuur.
  • Doe (indien nodig) het uimengsel in de slowcooker en voeg de varkensblokjes toe. Roer even door.
  • Doe de sambal, ketjap, gembersiroop, citroensap en het water er bij en roer het geheel nogmaals goed door. Doe de deksel op de slowcooker en kook het gerecht 5 uur op LOW of 2,5 uur op HIGH.
  • Indien nodig kun je de saus na de bereidingstijd nog even binden met wat allesbinder of maizena. Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer