Oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten is hummus tegenwoordig makkelijk verkrijgbaar in bijna elke supermarkt. Maar hummus maken kun je ook makkelijk zelf.
Hummus wordt gemaakt van kikkererwten en sesampasta (tahin). Als je mij een tijd terug had gevraagd wat er in humus zit, had ik het je niet kunnen vertellen. Tot een paar jaar geleden had ik het zelfs nog nooit gegeten, maar ook daarna geen idee dat het voornamelijk van kikkererwten gemaakt wordt. Door die fijn te malen met sesampasta ontstaat dit lekkere smeerseltje. Daarna kun je het nog lekkerder maken met kruiden of andere smaakmakers.
Hummus maken doe je zo
Dit basisrecept kun je aanpassen naar eigen wens. Wat meer of minder kruiden en ook andere ingrediënten misstaan niet. Zo is het ook superlekker met zongedroogde tomaatjes erdoor. Wanneer je het gaat maken met de staafmixer is het belangrijk om voldoende vocht toe te voegen. Doe je dit niet, dan lukt het niet om er een mooie smeerbare massa van te maken. Je staafmixer krijgt het heel moeilijk om door de stugge substantie te komen.
Hummus maken is dus super makkelijk en smaakt ontzettend lekker bij de borrel, maar ook op een boterham met wat kipfilet vind ik het heerlijk. Wanneer eet jij het?
