Wat is er nu lekkerder om in de herfst te eten dan een flinke kom dampend warme soep? Heerlijk na een middag uitwaaien in het bos. En hoe fijn is het als je dan niet meer de keuken in hoeft? Deze slowcooker erwtensoep voldoet precies aan die wens!
De slowcooker is ideaal voor het bereiden van gerechten die wat langer nodig hebben om gaar te worden. Denk aan deze pulled pork of Griekse Stifado bijvoorbeeld. Maar ik vind het dus ook super handig als je weinig tijd hebt om te koken. Als je een lange werkdag voor de boeg hebt, bezoek krijgt of allerlei klusjes op het moet doen. Je doet namelijk alle ingrediënten in de slowcooker, zet hem aan en als je terug komt is je eten klaar. Het lijkt bijna magie!
Soep maken in de slowcooker is ook erg fijn, dus zeker een erwtensoep die even wat langer de tijd nodig heeft is zeer geschikt. In principe kun je je “gewone” erwtensoep recept hiervoor gebruiken met een paar kleine aanpassingen. Je hebt bijvoorbeeld een klein beetje minder water nodig, dus dat zie je terug in onderstaand recept.
Slowcooker erwtensoep maak je zo
Ik lees trouwens op forums wel eens dat de erwtensoep in de slowcooker niet goed lukt. De spliterwten zijn dan bijvoorbeeld nog helemaal hard, of de soep is niet dik. Het is mij nog niet overkomen, maar het zou kunnen komen omdat de slowcooker niet warm genoeg wordt (of je zet hem per ongeluk op de “warmhoud stand”). Probeer in dat geval niet LOW te gebruiken voor de erwtensoep, maar HIGH. En controleer de soep dan tussendoor even. Misschien heb je dan niet 4 uur nodig, maar 3. Het is dus soms even uitproberen wat voor jouw slowcooker het beste werkt.
Zin in een lekkere soep, waar je eigenlijk geen omkijken naar hebt? Probeer dan zeker deze slowcooker erwtensoep eens te maken. Enne, wil je supersnel erwtensoep maken? Gebruik dan dit recept voor erwtensoep uit de multicooker.


11 reacties
Dank je wel voor recept. De erwtensoep is perfect gelukt iedereen heeft gesmuld.
Hai Lisa, wat leuk om te horen dat iedereen gesmuld heeft van de erwtensoep. Het blijft heerlijk om deze af en toe te maken.
Ik heb 2 keer geprobeerd om erwtensoep in de slowcooker te maken en beide keren bleven de spliterwten te hard. Als ik het in de pan op het vuur maak, heb ik daar geen last van. Waarschijnlijk omdat het op het vuur toch nét iets harder kookt/pruttelt (?)
Nu heb ik wel eens gehoord dat dat kan liggen aan de leeftijd van de gedroogde spliterwten. Dat oude spliterwten meer tijd en ‘vuur’ nodig hebben dan jonge.
Dus op zoek naar ‘jonge’ spliterwten…
En misschien helpt het om de spliterwten wél een nachtje te weken in water … ?
Ik ga dit weekend weer een poging wagen, want ik heb zin in een onvervalst, zelf gemaakt, bord erwtensoep … 😋
Ik hoop dat je erwtensoep nu wel gelukt is Marion. Het was er in elk geval wel weer voor dit weekend. Tot nu heb ik zelf nog geen last gehad van spliterwten die te hard bleven. Dus ik hoop dat me dat bespaard blijft. En wie weet ligt het aan de leeftijd van de spliterwten…. Ik ben benieuwd of je lekkere erwtensoep hebt kunnen eten.
Wanneer doe je de rookworst erbij? Of maak je die apart?
Hai Edith, de rookworst gaat er pas bij als de soep helemaal klaar is, in stap 5 samen met de in stukjes gesneden karbonade.
Hallo Esther
Soep was super gelukt….
Dank voor het recept….
Hai Bob, super om te horen dat de erwtensoep goed gelukt was. Eet smakelijk zou ik zeggen!
Slowcooker staat nu aan🤣. Het vlees ligt bovenop. Wordt dit wel gaar?
Hai Albert, jazeker dat komt helemaal goed! Eet smakelijk alvast. 😊
Hai Albert, jazeker dat komt helemaal goed! Eet smakelijk alvast. 😊