Dat is andere (pannen)koek: Amerikaanse pannenkoeken

door Esther
pancakes

Het is vandaag (24 maart 2017) nationale pannenkoekendag! Helemaal niks mis mee, dus ik verwacht dat er bij veel Nederlandse gezinnen vanavond pannenkoeken op tafel zullen staan. Als je dat ook van plan bent, maar toch net even wat anders dan anders wilt maken, dan zijn deze Amerikaanse pannenkoeken misschien iets voor jou. Ze zijn erg makkelijk te maken en smaken superlekker.

Het recept komt van Jamie Oliver en dan weet je eigenlijk van te voren al dat het goed zit. Ik was al zo benieuwd hoe de Amerikaanse pancakes zouden smaken. De Franse crêpes ken ik en de oer-Hollandse pannenkoek (met en zonder tussen-n) tover ik ook zo uit de pan. Maar deze simpele pancakes had ik nog niet eerder gemaakt. Het geheim zit hem in de stijf geslagen eiwitten. Als je er voor zorgt dat je deze rustig door het beslag spatelt, krijg je heerlijke ” fluffy”  pancakes! Ik zou zeggen leef je uit, want je hebt vandaag een goed excuus (mocht je dat nodig hebben) om Amerikaanse pannenkoeken op tafel te zetten.

Je zult merken dat hoewel de ingrediënten wel ongeveer hetzelfde zijn als voor gewone “Nederlandse” pannenkoeken, de structuur wel anders is. Daarom vind ik het zo leuk om te variëren en weer wat nieuws te proberen. Probeer jij deze lekkere pancakes ook?

Amerikaanse pancakes

Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

30

minuten

Ingrediënten

  • 3 grote eieren

  • 115g bloem

  • 1 grote theelepel bakpoeder

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 140 ml melk

  • snufje zout

Bereiding

  • Scheid de eieren: eierdooiers in een kom, de eiwitten in een andere superschone en vetvrije kom.

  • Klop de eiwitten met het zout stijf (er moeten witte pieken getrokken kunnen worden in het eiwit).
  • Zeef de bloem boven de eierdooiers, doe het bakpoeder en de melk erbij en roer met een garde tot een glad beslag. Lepel het stijfgeslagen eiwit erbij en spatel het er voorzichtig doorheen.
  • Zet een pan met een anti aanbaklaag op matig vuur en doe er wat boter in. Schep nu 3 of 4 bergjes beslag in de pan. Bak dit een paar minuten totdat de onderkant goudbruin is, keer om en bak nog een aantal minuten. Schep ze op een bord en doe er bij wat je lekker vindt: stroop, boter, suiker, jam etc.

  • Je kan ook vlak voordat je ze omdraait op de bovenkant van iedere pancake wat toevoegen: blauwe bessen (echt Amerikaans), rozijnen, bacon, kaas, banaan, appel,…leef je uit!!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer