Recept voor een roomkaas bol

door Esther
Recept Roomkaas bol

Een lekker hapje bij de borrel is in Nederland toch vaak een stukje brie, wat plakjes worst en een salade uit een bakje, waar of niet? Maar wist je dat je voor de variatie ook heel makkelijk zelf iets lekkers kunt maken? Probeer bijvoorbeeld het recept voor een roomkaas bol eens.

Hoewel ik ook wel vaak zelf een eiersalade maak, geef ik eerlijk toe, een bakje uit de supermarkt staat ook wel eens op tafel. Lekker makkelijk, maar wel altijd hetzelfde. En toen zag ik op een aantal Amerikaanse websites de roomkaas bol, oftewel cheeseball.

Zo’n roomkaasbol kun je op allerlei verschillende manieren maken, maar het hoofdingrediënt is natuurlijk roomkaas. Zorg er voor dat je altijd zo’n stevige roomkaas kiest, zoals die van Monchou. Je wilt er immers straks weer een bol van kunnen maken. Als je voor de zuivelspread kiest, dan eindig je uiteindelijk met een soort dikke brei. De smaak zal best goed zijn, maar een mooi bolletje kun je vergeten!

Het recept voor deze roomkaasbol leent zich uitstekend om mee te variëren. Ik heb ook mijn eigen variatie gemaakt op de verschillende versies die ik tegenkwam. Ik houd van pecannoten en heb hier dus voor gekozen voor de buitenkant, maar je zou ook prima walnoten of hazelnoten kunnen nemen. Dat geldt ook voor de kruiden die hierin verwerkt zitten. En zo kun je dit recept elke keer ene beetje finetunen totdat je er je eigen persoonlijke versie van hebt.

Ben je nieuwsgierig en wil je eens wat anders op tafel zetten, probeer dan zeker dit recept voor een roomkaas bol! Speel met de verschillende ingrediënten en maak er je eigen versie van.

Recept voor een roomkaas bol

0 van 0 stemmen
Porties

1

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

1

uur 
Totale tijd

1

uur 

5

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 400 gram roomkaas (échte roomkaas, geen zuivelspread, dat is niet stevig genoeg)

  • 50 gram geraspte oude kaas

  • 1 bosui

  • 50 gram crispy bacon

  • ½ theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel mosterd

  • 3 takjes verse peterselie

  • 2 takjes verse dille

  • peper en zout naar smaak

  • 100 gram pecannoten

  • 5 stengels bieslook

Bereiding

  • Snijd de bosui fijn en hak de peterselie, dille en bieslook fijn. Verkruimel de bacon in kleine stukjes. Hak ook de pecannoten in kleine stukjes.
  • Doe de roomkaas met alle ingrediënten behalve de pecannoten en de bieslook in een mengkom en mix dit goed door elkaar. Ik gebruik daar het liefst de keukenmachine voor met de “paddle”, maar je zou het ook met de hand met een stevige spatel kunnen doen. Proef even en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Vorm de roomkaas tot een bal, wikkel in folie en leg een uurtje in de koelkast om op te stijven. Neem de bal uit het folie en rol deze door de gehakte pecannoten en bieslook. Leg de roomkaas op een schaaltje en gebruik als smeerkaas tijdens de borrel.

Tips

  • Je kunt uiteraard ook 2 kleine ballen hiervan maken.
  • In de koelkast bewaren.
  • Tip van een lezeres: Je kunt ook folie in een schaaltje doen, dan de roomkaas in het schaaltje om op te stijven. Je hoeft dan niet met je handen een bol te vormen. Slim!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Recept roomkaas bol
recept voor een roomkaasbol
Sla dit recept op Pinterest op
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]