Zo weet je of de olie in de pan heet genoeg is.

door Esther
Hete olie

In veel recepten, zoals bij deze heerlijke Baskische kip, wordt aangegeven dat je de ingrediënten in olie moet bakken. Vaak is dat olijfolie, zonnebloemolie of arachideolie. Vooral die laatste kan erg goed tegen hitte. Maar hoe weet je nu of de olie in de pan heet genoeg is om te bakken? Ik heb daar een heel simpel trucje voor.

Om vlees of vis goed en snel dicht te schroeien is een juiste temperatuur erg belangrijk. Bij een te lage temperatuur bruint het vlees te langzaam en kunnen sappen uit je vlees lopen wat een taai stuk vlees tot gevolg heeft. Bij het opbakken van bijvoorbeeld aardappeltjes kan een te lage temperatuur er voor zorgen dat het vet “opgezogen” wordt en dat je dus eindigt met een vette hap. Alle reden dus om op de juiste temperatuur te bakken.

Bij het roerbakken gebruik je meestal een spatel, dat kan een kunststof spatel zijn, maar ik heb ook spatels van hout. Die houten spatel komt hier erg goed van pas. Doe de olie in de pan die je wilt gebruiken en zet de spatel in de olie. Je ziet dat er er nu niks gebeurt. Er zijn geen belletjes zichtbaar.

Koude olie

Als je na een paar minuten weer de spatel in de olie zet, zul je zien dat er zich kleine belletjes vormen. Zodra dit gebeurt is de olie heet genoeg om te gaan bakken. Dit trucje werkt alleen met een houten spatel of houten lepel, maar niet met een kunststof versie hiervan.

Hete olie

Door deze simpele truc met een houten spatel weet je dus altijd of je olie heet genoeg om in te bakken.

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]