Makkelijk slowcooker pesto brood

door Esther
Pestobrood uit de slowcooker

Brood bakken in de slowcooker…ik had het nog nooit gedaan. En tsja, om eerlijk te zijn had ik er een hard hoofd in. Brood moet je voor mijn gevoel nu eenmaal in de oven bakken. Aan de andere kant, de recepten die ik zag, waren wel supermakkelijk. Je hoeft niet te laten rijzen, te ontluchten en opnieuw te laten rijzen. Dat scheelt tijd en aandacht, dus zeker een experiment waard! En hoe kun je nu beter beginnen dan met een slowcooker pesto brood?

Ik had natuurlijk ook kunnen beginnen met een gewoon witbrood in de slowcooker, maar waarom daar niet gelijk een beetje een twist aan geven? Dus het recept voor witbrood gepakt, een beetje aangepast en daar groene pesto doorheen gedaan. Voor de kleur en smaak bovenop nog wat gedroogde basilicum en zeezout om het plaatje compleet te maken. Mocht je trouwens nog op zoek zijn naar een goed recept voor groene pesto, ook die heb ik inmiddels op mijn blog staan.

Over een mooie kleur gesproken: in de slowcooker wordt de bovenkant van het brood natuurlijk niet bruin. Het brood is gaar en uitstekend te eten, maar het oog wil ook wat tenslotte. Zo’n knapperig bruin korstje ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar eet ook nog eens dubbel zo lekker. Dus geef je brood nog even een paar minuten onder de grill van de oven en je bent klaar!

Dit slowcooker pesto brood is heerlijk bij de borrel, gewoon met een beetje roomboter of kruidenboter. Maar je kunt het ook uitstekend beleggen met pittige kaas bijvoorbeeld. Wat mij betreft is het experiment geslaagd. Brood bakken in de slowcooker is niet geschikt voor elk brood, maar als je niet te veel werk wilt hebben dan dient gemak de mens en kun je zo wat lekkers uit je crockpot toveren!

Slowcooker Pesto Brood

Porties

8

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

2

uren 

30

minuten
Totale tijd

2

uren 

40

minuten

Maak dit heerlijke pesto brood voor bij de borrel of om te serveren bij soep.

Ingrediënten

  • 500 gram bloem

  • 8 gram zout

  • 8 gram kristalsuiker

  • 6 gram instant gist

  • 15 gram ongezouten roomboter

  • 225 ml handwarm water

  • 60 gram basilicum pesto

  • gedroogde basilicum

  • grof zeezout

Bereiding

  • Bekleed de binnenkant van de slowcooker met bakpapier.
  • Doe de gist, de suiker, het zout en de bloem in een kom en roer met een lepel door elkaar. Doe de overige ingrediënten erbij, behalve de gedroogde basilicum en het zeezout. Meng alles door elkaar tot je een slap deeg begint te krijgen. Je kunt dit ook in een goede staande mixer doen met de kneedhaak. Dan laat je deze totaal 8 – 10 minuten kneden en sla je stap 3 over. De tijd is minder belangrijk dan hoe het deeg er uit ziet. Kijk dus na bijvoorbeeld 7 minuten al even of het deeg goed is. *
  • Kiep het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het nog zo’n 8 – 10 minuten tot het deeg zacht en glad is. *
  • Bol het deeg op tot een bal. Leg de deegbal in de slowcooker. Strooi de gedroogde basilicum en het zeezout over de bovenkant. Pestobrood in slowcooker
  • Doe de deksel op de slowcooker en bak het brood 2,5 tot 3 uur op HOOG. De interne temperatuur moet ongeveer 95 graden zijn.
  • Zet de grillfunctie van je oven aan.
  • Haal het brood samen met het bakpapier uit de slowcooker en leg het op een bakplaat. Zet het brood nog 2-3 minuten onder de hete grill van de oven om de bovenkant te bruinen.
  • Laat het brood 20 tot 30 minuten afkoelen voordat je het serveert.

Tips

  • * Het deeg is voldoende gekneed als je een vliesje kunt trekken tussen je vingers. Neem een stukje deeg en trek dat rustig een beetje uit elkaar. Scheurt het snel? Dan moet je nog even kneden. Krijg je een vliesje zoals van een kauwgombel? Dan is het deeg goed gekneed.
  • Ook lekker bij deze tomatensoep.
Slowcooker pesto brood

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer