Pepernoten recept voor thuis

door Esther
Jeroen bakt pepernoten recept

Als Sinterklaas weer in Nederland is horen daar natuurlijk pepernoten bij! Leuk om samen met de kids te maken en helemaal niet moeilijk. Met dit pepernoten recept maak je samen met je kinderen de lekkerste pepernoten (en tussendoor van het deeg snoepen mag).

In de winkel zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten pepernoten te koop. En er zijn zelfs speciale pepernotenwinkels in verschillende grote steden. Pepernotenfabriek Van Delft opende eerder al een speciale pop-up store in Amsterdam, maar ze zijn er in meerdere steden in Nederland. In deze pepernotenwinkels worden de meest exotische smaken verkocht

Hoewel ik dol ben op pepernoten en graag verschillende smaken uit probeer, vind ik het toch altijd fascinerend om te zien hoe de winkels zich vullen met de eerste zakken kruidnoten, als we net terug komen van de zomervakantie. Voor mij hoort dit toch echt bij Sinterklaas en niet zo zeer bij een warme zomeravond in de tuin. Kan aan mij liggen natuurlijk.

Maar goed, terug naar het onderwerp: wat is er nou leuker dan zelf pepernoten maken? Moeilijk is het helemaal niet en de meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al wel in huis. En anders is het heel makkelijk in de supermarkt te krijgen. Je kinderen willen waarschijnlijk graag zelf aan de slag en na een kwartiertje in de oven is er een heerlijke beloning!

Ga jij dit makkelijke pepernoten recept ook uitproberen? En als je de smaak van Sinterklaas echt te pakken hebt, kun je ook nog lekkere borstplaat maken voor het heerlijk avondje.

Zelf pepernoten maken

0 van 0 stemmen
Porties

100

porties
Voorbereidingstijd

40

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

1

uur 

10

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel

  • 100 gram donkere basterdsuiker

  • 1 eetlepel speculaaskruiden

  • zout

  • 100 gram koude harde roomboter

  • 3 eetlepels melk

Bereiding

  • Zeef het bakmeel in een kom en voeg daar de basterdsuiker, de speculaaskruiden en een halve theelepel zout aan toe.

  • Doe de boter en de melk erbij en wrijf nu alles met je vingers tot kruimels, kneed daarna net zo lang tot alles mooi verdeeld is en vorm er een bal van. Pak het in vershoudfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en leg het bakpapier op een bakplaat. Nu kun je van het deeg balletjes maken van ongeveer 1 cm dik. Je kunt je kids lekker hun gang laten gaan. Maar een snelle methode is als volgt. Rol van het deeg lange slierten van ongeveer 1 cm dik. Snijd deze dan in stukjes en vorm van elk stukje een balletje. Leg de balletjes op de bakplaat en druk ze met je duim iets plat.

  • Bak de kruidnoten in het midden van de over in ongeveer 15 minuten mooi bruin.  Even laten afkoelen en smullen maar!!

Tips

  • Misschien moet je in 2 rondes bakken omdat niet alles op de bakplaat past.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]