Zo maak je overheerlijke kruidkoek

door Esther
Kruidkoek

De herfst komt er weer een beetje aan en wat is er dan lekkerder bij de koffie of thee dan een stukje zelfgemaakte cake? Een van de recepten die ik vaker maak is deze appelcake. Maar wat dacht je van deze heerlijke kruidkoek? Als je hem bakt, dan wordt je huis al gevuld met die heerlijke geuren van kaneel, gember, anijs en een beetje pit van de nootmuskaat. Typische geuren van het najaar en de winter.

Eerlijk is eerlijk, vroeger had ik standaard een pak “Atlanta kruidcake mix” in de kast staan. Alleen water toevoegen, roeren en in de oven en na een uurtje had je een heerlijke kruidcake. Ideaal voor als er ‘s middags ineens bezoek kwam of als je even snel iets lekkers wilde maken. Maar dit recept is zo makkelijk, dat tegen de tijd dat ik het pak uit de kast zou hebben gehaald, ik nu alle ingrediënten al in een bak heb zitten. Het zijn vrij standaard ingrediënten die de meeste mensen al wel in huis hebben. Alleen de koekkruiden misschien niet. Die kun je zelf mixen, maar natuurlijk ook gewoon in de supermarkt kopen.

Zelf gemaakte kruidkoek is zoveel lekkerder dan eentje uit een pak. En je kunt ook nog een beetje variëren in de kruiden. Iets minder koekkruiden en in plaats daarvan wat meer kaneel als je een wat zachtere smaak wilt bijvoorbeeld. Ik noem het overigens een kruidkoek, maar ik zie ook veel de term kruidcake voorbij komen. Misschien omdat het pak mix vroeger ook zo heette? Wat mij betreft is het om het even, het is sowieso lekker! Maak jij deze kruidkoek ook?

Recept voor overheerlijke kruidkoek

0 van 0 stemmen
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

1

uur 

5

minuten
Totale tijd

1

uur 

15

minuten

Ingrediënten

  • 300 gr zelfrijzend bakmeel

  • 260 gr basterdsuiker (donkerbruin)

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 3 el speculaaskruiden / koekkruiden

  • 1/4 tl zout

  • 200 ml melk

  • 1 ei

  • 2 el stroop

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 165 graden (boven en onderwarmte).
  • Vet een cakevorm van 25 cm in en bestrooi de binnenkant met paneermeel.
  • Doe in een kom alle droge ingrediënten en meng deze met een spatel goed door elkaar.
  • Voeg het ei, de stroop en de melk toe en roer alles met de spatel goed door tot je een plakkerig beslag hebt.
  • Giet het beslag in de cakevorm.
  • Bak de kruidcake in 65-80 minuten gaar. Hij is gaar als een prikker die je er in het midden in steekt, schoon uit komt.
  • Doe de oven uit en laat de cake 15 minuten met de ovendeur op een kier in de oven staan. Daarna zet je de cake in de vorm op een rooster om 5 minuten verder af te koelen. Haal de cake uit de vorm en laat hem op het rooster helemaal afkoelen.

Tips

  • Voeg 150 gram gewelde rozijnen toe. Bestrooi ze eerst met wat bloem en schep ze daarna rustig door het beslag.
  • Je kunt de cake ook verrijken met noten. Voeg gehakte walnoten en hazelnoten toe bijvoorbeeld.
  • Voeg wat geraspte sinaasappelschil toe aan het beslag.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like Gezin over de Kook op Facebook

Kruidkoek op rek
Kruidkoek
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

4 reacties

william 2021-11-23 - 15:31

De kruidcake staat in de oven . Straks bij de thee. 🙂

Antwoord
Esther 2021-11-23 - 15:43

Oeh, lekker William. Dat wordt genieten!

Antwoord
william 2021-11-23 - 16:54

Nou Esther ,de kruidcake is goed gelukt, een stevige cake maar ook luchtig van structuur.
Ik had alleen geen zelfrijzend bakmeel in huis dus maar patentmeel gebruikt en daaraan toegevoegd 9 gram bakpoeder.

gr william

Antwoord
Esther 2021-11-23 - 17:01

Top, dat is goed om te horen. Je kunt inderdaad ook bloem en bakpoeder gebruiken als je geen zelfrijzend bakmeel in huis hebt. Ik vind zo’n verpakking altijd wel handig, dat scheelt weer omrekenen naar de juiste verhouding. Geniet van je kruidcake William!

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]