Zo maak je overheerlijke kruidkoek

door Esther
Kruidkoek

De herfst komt er weer een beetje aan en wat is er dan lekkerder bij de koffie of thee dan een stukje zelfgemaakte cake? Een van de recepten die ik vaker maak is deze appelcake. Maar wat dacht je van deze heerlijke kruidkoek? Als je hem bakt, dan wordt je huis al gevuld met die heerlijke geuren van kaneel, gember, anijs en een beetje pit van de nootmuskaat. Typische geuren van het najaar en de winter.

Eerlijk is eerlijk, vroeger had ik standaard een pak “Atlanta kruidcake mix” in de kast staan. Alleen water toevoegen, roeren en in de oven en na een uurtje had je een heerlijke kruidcake. Ideaal voor als er ‘s middags ineens bezoek kwam of als je even snel iets lekkers wilde maken. Maar dit recept is zo makkelijk, dat tegen de tijd dat ik het pak uit de kast zou hebben gehaald, ik nu alle ingrediënten al in een bak heb zitten. Het zijn vrij standaard ingrediënten die de meeste mensen al wel in huis hebben. Alleen de koekkruiden misschien niet. Die kun je zelf mixen, maar natuurlijk ook gewoon in de supermarkt kopen.

Zelf gemaakte kruidkoek is zoveel lekkerder dan eentje uit een pak. En je kunt ook nog een beetje variëren in de kruiden. Iets minder koekkruiden en in plaats daarvan wat meer kaneel als je een wat zachtere smaak wilt bijvoorbeeld. Ik noem het overigens een kruidkoek, maar ik zie ook veel de term kruidcake voorbij komen. Misschien omdat het pak mix vroeger ook zo heette? Wat mij betreft is het om het even, het is sowieso lekker! Maak jij deze kruidkoek ook?

Recept voor overheerlijke kruidkoek

Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

1

uur 

5

minuten
Totale tijd

1

uur 

15

minuten

Ingrediënten

  • 300 gr zelfrijzend bakmeel

  • 260 gr basterdsuiker (donkerbruin)

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 3 el speculaaskruiden / koekkruiden

  • 1/4 tl zout

  • 200 ml melk

  • 1 ei

  • 2 el stroop

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 165 graden (boven en onderwarmte).
  • Vet een cakevorm van 25 cm in en bestrooi de binnenkant met paneermeel.
  • Doe in een kom alle droge ingrediënten en meng deze met een spatel goed door elkaar.
  • Voeg het ei, de stroop en de melk toe en roer alles met de spatel goed door tot je een plakkerig beslag hebt.
  • Giet het beslag in de cakevorm.
  • Bak de kruidcake in 65-80 minuten gaar. Hij is gaar als een prikker die je er in het midden in steekt, schoon uit komt.
  • Doe de oven uit en laat de cake 15 minuten met de ovendeur op een kier in de oven staan. Daarna zet je de cake in de vorm op een rooster om 5 minuten verder af te koelen. Haal de cake uit de vorm en laat hem op het rooster helemaal afkoelen.

Tips

  • Voeg 150 gram gewelde rozijnen toe. Bestrooi ze eerst met wat bloem en schep ze daarna rustig door het beslag.
  • Je kunt de cake ook verrijken met noten. Voeg gehakte walnoten en hazelnoten toe bijvoorbeeld.
  • Voeg wat geraspte sinaasappelschil toe aan het beslag.
Kruidkoek op rek
Kruidkoek

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer