De herfst komt er weer een beetje aan en wat is er dan lekkerder bij de koffie of thee dan een stukje zelfgemaakte cake? Een van de recepten die ik vaker maak is deze appelcake. Maar wat dacht je van deze heerlijke kruidkoek? Als je hem bakt, dan wordt je huis al gevuld met die heerlijke geuren van kaneel, gember, anijs en een beetje pit van de nootmuskaat. Typische geuren van het najaar en de winter.
Eerlijk is eerlijk, vroeger had ik standaard een pak “Atlanta kruidcake mix” in de kast staan. Alleen water toevoegen, roeren en in de oven en na een uurtje had je een heerlijke kruidcake. Ideaal voor als er ‘s middags ineens bezoek kwam of als je even snel iets lekkers wilde maken. Maar dit recept is zo makkelijk, dat tegen de tijd dat ik het pak uit de kast zou hebben gehaald, ik nu alle ingrediënten al in een bak heb zitten. Het zijn vrij standaard ingrediënten die de meeste mensen al wel in huis hebben. Alleen de koekkruiden misschien niet. Die kun je zelf mixen, maar natuurlijk ook gewoon in de supermarkt kopen.
Zelf gemaakte kruidkoek is zoveel lekkerder dan eentje uit een pak. En je kunt ook nog een beetje variëren in de kruiden. Iets minder koekkruiden en in plaats daarvan wat meer kaneel als je een wat zachtere smaak wilt bijvoorbeeld. Ik noem het overigens een kruidkoek, maar ik zie ook veel de term kruidcake voorbij komen. Misschien omdat het pak mix vroeger ook zo heette? Wat mij betreft is het om het even, het is sowieso lekker! Maak jij deze kruidkoek ook?


10 reacties
De kruidcake staat in de oven . Straks bij de thee. 🙂
Oeh, lekker William. Dat wordt genieten!
Nou Esther ,de kruidcake is goed gelukt, een stevige cake maar ook luchtig van structuur.
Ik had alleen geen zelfrijzend bakmeel in huis dus maar patentmeel gebruikt en daaraan toegevoegd 9 gram bakpoeder.
gr william
Top, dat is goed om te horen. Je kunt inderdaad ook bloem en bakpoeder gebruiken als je geen zelfrijzend bakmeel in huis hebt. Ik vind zo’n verpakking altijd wel handig, dat scheelt weer omrekenen naar de juiste verhouding. Geniet van je kruidcake William!
klopt het dat de cake/koek aan de buitenkant erg hard is? binnenkant is wel de structuur van cake maar buitenkant echt heel krokant zoals koek. wel vinden we hem erg lekker 😍
Hai Marieke, deze kruidkoek is erg lekker hè? De buitenkant hoort niet heel hard te zijn eerlijk gezegd. Elke oven is anders, misschien volgende keer de temperatuur iets lager en dan wat langer in de oven? Maar als je hem zo lekker vindt, dan lekker zo laten toch?
Smaak is heerlijk, maar ik heb hem om 155 hetelucht gebakken en 55 minuten, blijkt nog te lang en te hoge temperatuur. Volgde keer op 150 graden en 50 minuten proberen
Hai Inge, dat is inderdaad altijd uitproberen met hete lucht. Persoonlijk bak ik altijd met boven- en onderwarmte omdat dat iets meer gecontroleerd is. Maar goed dat de Kruidkoek in elk geval in de smaak viel!
We hebben hem al een paar keer gemaakt. We doen er maximaal de helft van de suiker in anders veel te zoet. Verse nootmuskaat erdoor bij de koekkruiden is ook lekker.
Hai Inge, goed om te horen dat dit recept bevalt. Natuurlijk kun je altijd de hoeveelheid suiker wat aanpassen als je dat lekkerder vindt. Suiker zorgt echter ook voor structuur, maar als het jullie met de helft goed bevalt: lekker zo houden dus!