Zo maak je snel erwtensoep in de Crockpot Express

door Esther
Crockpot Express Erwtensoep

Normaal gesproken is het maken van erwtensoep een tijdrovend klusje. Maar uiteindelijk is het resultaat het wachten wel waard. Daarom wordt dit gerecht, zeker als het weer wat kouder wordt, zo graag gemaakt en gegeten in Nederland. Maar wist je dat er een supersnelle manier is om erwtensoep te maken? Hieronder leg ik je uit hoe!

Ik kwam er tijdens het schrijven van dit stukje trouwens achter dat er in het noorden van Nederland (Friesland en Groningen) meer gezocht wordt op “snert” dan op erwtensoep! Ik ken het onder beide namen, maar wist niet dat het woord snert typisch iets was voor deze provincies. Toch weer leuk om te weten.

Goed, ik dwaal een beetje af, terug naar de erwtensoep. Sinds kort heb ik een Crockpot Express. Het merk Crockpot is wel bekend van zijn slowcookers. De Crockpot Express heeft echter een dubbele functie: het is een slowcooker én snelkookpan in één! Hoe handig is dat? Of je nu iets langzaam wil laten garen of supersnel klaar wil zijn: dit apparaat kan het!

Je begrijpt het al, ik moest daar een keer erwtensoep in maken, gewoon om te kijken of het inderdaad net zo lekker is als de gewone manier van klaarmaken. En ik kan je verzekeren: in 40 minuten (!) staat je kommetje erwtensoep dampend en wel op tafel. En het was om te smullen. Overigens is onderstaand recept ook prima te gebruiken voor een normale snelkookpan als je die toevallig in je bezit hebt. Wanneer ga jij deze snelle erwtensoep of snert maken?

Zo maak je snel erwtensoep met de Crockpot Express

Porties

8

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

50

minuten

Maak deze heerlijke erwtensoep snel in je snelkookpan of multicooker zoals de Crockpot Express Pot.

Ingrediënten

  • 500 gram spliterwten

  • 500 gram krabbetjes of schouderkarbonade

  • ½ knolselderij

  • 1 grote winterpeen

  • 1 grote prei

  • vers selderijblad

  • 3 runderbouillonblokjes

  • 2 laurierblaadjes

  • 1,25 liter water

  • peper

  • 1 magere rookworst

Bereiding

  • Snijd de knolselderij in blokjes. Schil de winterpeen en snijd deze ook in blokjes. Snijd de prei in ringen en was deze. Snijd het selderijblad fijn.
  • Doe alle groenten in de Crockpot Express. Spoel de spliterwten in een zeef en doe deze bovenop de groenten.
  • Leg de krabbetjes op de spliterwten en giet 1,25 liter water erbij. Verkruimeld de bouillonblokjes erboven en leg de laurierblaadjes er op.
  • Sluit de deksel, zet de deksel op “seal” en doe de stekker in het stopcontact. Kies op het display voor “Soup” en druk op start. De Crockpot Express zal nu eerst druk gaan opbouwen. Op het scherm staat “heat”, zodra er voldoende druk is zal de timer gaan aftellen vanaf 30 minuten. Ondertussen kun je de rookworst alvast in plakjes snijden.
  • Na 30 minuten klinkt een piep als teken dat het programma klaar is. Laat de pan druk afbouwen door nog 10 minuten te wachten, voordat je de stoom via het ventiel laat ontsnappen. Open de deksel, haal de krabbetjes er uit en snijd het vlees in stukjes. Doe het vlees weer terug in de pan samen met de gesneden rookworst. Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout. Eet smakelijk!
Crockpot Express Erwtensoep

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer