Mexicaanse kippensoep: dé soep voor dit weekend!

door Esther
Mexicaanse kippensoep

Dit weekend is het weer raceweekend, waarbij er deze keer in Mexico geracet wordt. En wat past er dan beter bij dan een heerlijke Mexicaanse kippensoep?

Voor degenen die het nog niet wisten: ja, ik ben naast koken en bakken ook nog eens dol op de Formule 1. Ik volg de koningsklasse van de autosport al sinds eind jaren 90 met veel plezier en dit jaar (2021) kan natuurlijk wel eens extra bijzonder worden met Max Verstappen als potentiële titelkandidaat. Eindelijk heeft de Nederlander een winnende auto en tot op heden staat hij er goed voor. De strijd met Lewis Hamilton zal echter de komende races blijven doorgaan, want de voorsprong van Max is minimaal. Spannend dus.

Maar goed, dit is een blog over eten en koken en niet per sé over de F1. Ik was van plan om voor het gemak even een soepje te maken dat ik nog niet eerder had gemaakt. En geloof het of niet, maar ik kwam er pas thuis achter, toen ik de ingrediënten al had gehaald, dat het wel heel toevallig was dat ik een Mexicaanse kippensoep ging maken in dit Mexicaanse raceweekend! Toeval bestaat niet zullen we maar zeggen.

Deze heerlijke soep is makkelijk te maken, weinig snijwerk en superveel smaak. Het leuke is dat iedereen zijn kom soep van zijn favoriete toppings kan voorzien. Ik houd van een lepeltje crème fraîche, wat geraspte kaas en lente ui, maar leef je vooral uit. Ik weet niet wat Rob Kamphues en Robert Doornbos voorgeschoteld krijgen door van Gameren bij crashen in de keuken maandag, maar bij deze doe ik even een suggestie! 😉

Trouwens voor degene die graag met de slowcooker of multicooker aan de slag wil: dit is de ideale soep hiervoor. In beide apparaten kun je namelijk prima Mexicaanse kippensoep maken.

Mexicaanse kippensoep: dé soep voor dit weekend!

Porties

8

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

1

uur 

30

minuten
Totale tijd

1

uur 

40

minuten

Ingrediënten

  • 500 gram drumsticks

  • 125 gram magere spekjes

  • 1 ui

  • 3 teentjes knoflook

  • 1 rode peper

  • 1 blikje tomatenpuree

  • 1 klein blikje mais

  • 1 kleine blikje zwarte bonen of kidney bonen

  • 1 blik tomatenblokjes

  • 2 kippenbouillonblokjes

  • 1 liter water

  • 1 theelepel komijnzaadpoeder

  • 1 theelepel paprikapoeder zoet

  • ½ theelepel gerookte paprikapoeder (optioneel)

  • 1 theelepel chilipoeder

  • zwarte peper en eventueel zout

  • Optionele toppings
  • fijngesneden lente ui

  • geraspte kaas

  • crème fraîche

  • tortillachips

  • koriander

  • peterselie

Bereiding

  • Snijd de ui fijn en pers de knoflook uit. Snijd de rode peper in kleine stukjes.
  • Verwarm de soeppan en voeg de spekjes, ui, knoflook en rode peper toe. Bak dit een paar minuutjes en bak daarna nog een minuut de tomatenpuree mee. Doe dan de drumsticks erbij bak dit nog even mee. Doe alle overige ingrediënten in de pan, roer goed door en breng aan de kook. Laat dit zo’n 1 ½ uur zachtjes koken, de kip moet helemaal gaar zijn en van het bot afvallen.
  • Haal de drumsticks uit de pan en haal het vlees van het bot af. Snijd het vlees in stukjes en voeg weer toe aan de soep. Roer door en serveer de soep met extra toppings. Eet smakelijk!

Tips

  • Deze soep kan ook uitstekend in de multicooker gemaakt worden. Zet deze op 45 minuten, de kip is dan helemaal gaar en valt van het bot af.
  • Ook in de slowcooker kun je met deze soep uit de voeten. Houd dan iets langere kooktijd aan van zo’n 2½ uur op HIGH. De graadmeter is altijd de kip, deze moet echt helemaal gaar zijn. Je kunt de soep maken zonder de spekjes en uien van te voren te bakken, dan doe je gewoon alle ingrediënten in één keer in de slowcooker.
Mexicaanse kippensoep
Makkelijke Mexicaanse kippensoep
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer