Ben je ook dol op nieuwe recepten en struin je regelmatig Pinterest af? Ik in elk geval wel. Dan zul je merken dat de Amerikaanse recepten gebruik maken van cups in plaats van milliliters of grammen. Omdat het bij bakken, maar ook bij andere recepten, nauw luistert, vind ik het werken met ml en gram veel preciezer dan cups.
Want hoeveel is een cup bloem eigenlijk? De ene keer dat je een cup bloem pakt is het misschien net wat meer dan een andere keer. De ene persoon strijkt de bloem af en de andere niet. Het is dus altijd een beetje subjectief en niet exact. Daar houd ik niet zo van.
Je kunt natuurlijk een setje cups aanschaffen, maar ik maak liever gebruik van een omrekentabel. En die omrekentabel deel ik graag met jou. Hieronder zie je hoeveel milliliter er in een cup gaan, zodat je elk recept kunt omrekenen.
Cups | Milliliters |
1 Cup | 240 ml |
½ Cup | 120 ml |
⅓ Cup | 80 ml |
¼ Cup | 60 ml |

Cups naar grammen
Ik heb ook een aantal veel voorkomende ingrediënten voor je op een rijtje gezet en omgerekend hoeveel gram 1 cup van elk ingrediënt is. Wel zo makkelijk!
1 Cup | ½ Cup | ⅓ Cup | ¼ Cup | |
Bloem | 125 gram | 62,5 gram | 42 gram | 31 gram |
Suiker | 200 gram | 100 gram | 67 gram | 50 gram |
Basterdsuiker | 180 gram | 90 gram | 60 gram | 45 gram |
Honing of stroop | 340 gram | 170 gram | 113 gram | 85 gram |
Boter | 240 gram | 120 gram | 80 gram | 60 gram |
Rijst | 190 gram | 95 gram | 65 gram | 48 gram |
Macaroni | 140 gram | 70 gram | 75 gram | 35 gram |
Mis je nog bepaalde ingrediënten die je graag aan bovenstaande tabel toegevoegd zou zien? Laat het me weten via de reacties en ik ga voor je aan de slag.