Een kommetje soep gaat er eigenlijk altijd wel in en zeker in de herfst en winter vind ik het heerlijk om bij op te warmen. Inmiddels staan er al aardig wat verschillende soorten soep op gezin over de kook zoals één van mijn favorieten Hongaarse champignonsoep. Maar iets nieuws uit proberen vind ik ook altijd fijn om te doen. En dat werd dus deze preisoep met kerrie.
Wat zit er in een bouillonblokje?
Een soep maken is eigenlijk zo eenvoudig dat iedereen dat wel kan. Want wat is soep nu eigenlijk? Even heel kort door de bocht: water met een smaakje! En die smaak voeg je toe door groenten, kruiden, vlees of vis. En natuurlijk is soep ook zout. Een bouillonblokje is hierbij de grote vriend. Dit bestaat voor een heel groot gedeelte uit zout, een beetje vet, smaakversterkers en kruiden. Bij een vlees bouillonblokje zit er ook een klein percentage rundvleespoeder of kippenvleespoeder in, maar dat is echt weinig. De consumentenbond heeft een bouillonblokjes test gedaan, dus mocht je nog meer willen weten, dan moet je het artikel zeker even lezen.
Wat is kerrie?
Kerriepoeder (in Vlaanderen curry) is een mengsel van verschillende kruiden. Uiteraard wordt dit ook gebruikt in de Indiase curry-gerechten. Elk merk zal zijn eigen mengsel van kruiden hebben, maar in de basis vind je in kerriepoeder de volgende kruiden: kurkuma, koriander, zwarte peper, gember, komijn. Daarnaast geeft ieder merk er een eigen draai aan door ook andere kruiden zoals nootmuskaat, lavas, fenegriek en mosterdzaad toe te voegen. Als je heel creatief bent zou je je eigen mengsel kunnen maken, maar ik koop het kant en klaar.
Preisoep met kerrie
Prei heeft van zichzelf een ui-achtige smaak en in een soep mag er dan van mij nog wat extra’s bij. Kerrie en prei gaan ontzettend goed samen dat blijkt ook maar weer eens in deze soep. Dit recept maakt gebruik van bloem wat voor een romige en wat gebonden soep zorgt. Ik heb in deze soep wat stukjes gerookte kip toegevoegd, maar je zou natuurlijk ook voor hamblokjes kunnen kiezen, of als je liever vegetarisch eet, het vlees weglaten. Je kan het dus aanpassen aan je eigen wens.
