Romige preisoep met kerrie

door Esther
Preisoep met kerrie

Een kommetje soep gaat er eigenlijk altijd wel in en zeker in de herfst en winter vind ik het heerlijk om bij op te warmen. Inmiddels staan er al aardig wat verschillende soorten soep op gezin over de kook zoals één van mijn favorieten Hongaarse champignonsoep. Maar iets nieuws uit proberen vind ik ook altijd fijn om te doen. En dat werd dus deze preisoep met kerrie.

Wat zit er in een bouillonblokje?

Een soep maken is eigenlijk zo eenvoudig dat iedereen dat wel kan. Want wat is soep nu eigenlijk? Even heel kort door de bocht: water met een smaakje! En die smaak voeg je toe door groenten, kruiden, vlees of vis. En natuurlijk is soep ook zout. Een bouillonblokje is hierbij de grote vriend. Dit bestaat voor een heel groot gedeelte uit zout, een beetje vet, smaakversterkers en kruiden. Bij een vlees bouillonblokje zit er ook een klein percentage rundvleespoeder of kippenvleespoeder in, maar dat is echt weinig. De consumentenbond heeft een bouillonblokjes test gedaan, dus mocht je nog meer willen weten, dan moet je het artikel zeker even lezen.   

Wat is kerrie?

Kerriepoeder (in Vlaanderen curry) is een mengsel van verschillende kruiden. Uiteraard wordt dit ook gebruikt in de Indiase curry-gerechten. Elk merk zal zijn eigen mengsel van kruiden hebben, maar in de basis vind je in kerriepoeder de volgende kruiden: kurkuma, koriander, zwarte peper, gember, komijn. Daarnaast geeft ieder merk er een eigen draai aan door ook andere kruiden zoals nootmuskaat, lavas, fenegriek en mosterdzaad toe te voegen. Als je heel creatief bent zou je je eigen mengsel kunnen maken, maar ik koop het kant en klaar.

Preisoep met kerrie

Prei heeft van zichzelf een ui-achtige smaak en in een soep mag er dan van mij nog wat extra’s bij. Kerrie en prei gaan ontzettend goed samen dat blijkt ook maar weer eens in deze soep. Dit recept maakt gebruik van bloem wat voor een romige en wat gebonden soep zorgt. Ik heb in deze soep wat stukjes gerookte kip toegevoegd, maar je zou natuurlijk ook voor hamblokjes kunnen kiezen, of als je liever vegetarisch eet, het vlees weglaten. Je kan het dus aanpassen aan je eigen wens.

Romige preisoep met kerrie

0 van 0 stemmen
Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

25

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 1 1 ui

  • 2 2 teentjes knoflook

  • 2 2 stuks prei

  • 50 gram 50 boter

  • 50 gram 50 bloem

  • 3 3 kippenbouillonblokjes

  • 150 ml 150 slagroom

  • 1 1 eetlepel kerriepoeder

  • 100 gram 100 gerookte kipfilet

  • peper

Bereiding

  • Snijd de ui fijn en pers de knoflook. Snijd de prei in fijne ringen en was deze goed. Snijd de gerookte kipfilet ins stukjes.
  • Doe de boter in een soeppan en bak hierin de ui in een paar minuten glazig. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje mee. Doe daarna de bloem en de kerriepoeder er bij en zet het vuur wat lager. Laat dit mengsel onder af en toe roeren 3 minuten garen.
  • Giet beetje bij beetje 1,5 liter water er bij en blijf goed roeren met een garde. Dit roeren is belangrijk om straks geen klontjes in je soep te krijgen. Doe ook de bouillonblokjes er bij en breng rustig aan de kook. Voeg 3/4 van de prei toe aan de soep en laat alles 10 minuten zachtjes koken. Pak de staafmixer er bij en pureer het tot een gladde soep. Roer de room er door en breng op smaak met gemalen peper.
  • Doe de gerookte kip en de rest van de prei bij de soep en verwarm dit nog een paar minuten mee voordat je de soep serveert. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Preisoep met kerrie
Pinterest pin preisoep met kerrie
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]