Hét pannenkoeken recept

door Esther
Pannenkoeken

Pannenkoeken zijn en blijven favoriet bij zowel kinderen als volwassenen. Niet voor niets dat er al een heerlijk recept voor Amerikaanse Pancakes op mijn blog staat. Er ontbrak echter nog een recept voor gewone pannenkoeken. Zeg eens eerlijk: koop jij een pak pannenkoekmix of maak je het zelf?

Geen pannenkoekmix nodig

Eerder kocht ik ook altijd snel een pak pannenkoekmix in de supermarkt, wel zo makkelijk dacht ik. Tot ik eens ging kijken wat er nu eigenlijk in zit. Ik kan je vertellen dat is niet veel meer dan bloem en zout. Je vindt er soms ook boekweitmeel en maismeel in en eventueel wat rijsmiddelen. Dat betekent dus dat je dit pak, waar je extra voor betaalt, dus helemaal niet nodig hebt! Je hebt vast wel tarwebloem en zout in huis toch? Dan kun je dus vanaf nu zelf pannenkoekenbeslag maken!

Recept voor pannenkoeken beslag

Hieronder deel ik mijn recept voor pannenkoekbeslag met mijn geheime ingrediënt, en dat is vanillesuiker. Vanillesuiker geeft net even wat extra smaak en kan zowel voor hartige pannenkoeken als zoete pannenkoeken gebruikt worden. Als ik hartige pannenkoeken maak dan beleg ik ze al in de pan. Dus dan gaat in het nog vloeibare beslag wat spek en/of kaas bijvoorbeeld. Dan bakt het een beetje mee en dat vinden we superlekker. De naturel pannenkoeken beleggen we het liefste met stroop, poedersuiker, basterdsuiker of jam. Vroeger deed mijn moeder er nog wel eens met appelmoes of zelfs vanillevla.

Bak deze heerlijke pannenkoeken met ingrediënten die je al in huis hebt en verras je gezin met deze Hollandse lekkernij.

Zelf pannenkoeken maken

Porties

8

porties
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

45

minuten

Om pannenkoeken te bakken heb je helemaal geen pak pannenkoekmix nodig! De ingrediënten heb je vast wel in huis, dus bakken maar.

Ingrediënten

  • 300 g tarwebloem

  • 1 tl zout

  • 3 middelgrote eieren

  • 500 ml volle melk

  • 1 zakje vanillesuiker

Bereiding

  • Zeef de bloem met het zout boven een kom. Breek de eieren in de bloem, doe de vanillesuiker er bij en voeg de helft van de melk toe. Klop dit met een garde goed door en voeg geleidelijke de rest van de melk toe. Laat het beslag een kwartiertje rusten.
  • Verhit een klontje boter in een koekenpan en schep een soeplepel beslag in de pan. Verdeel het over de bodem. Bak de pannenkoek op een middelhoog vuur goudbruin aan de onderkant. De bovenkant is nu “droog”. Keer de pannenkoek en bak nog 1 minuut. Leg de pannenkoek op een bord en verhit een nieuw klontje boter om de volgende pannenkoek te bakken.
  • Ga door tot al het beslag op is en je een stapel pannenkoeken hebt om van te smullen!

Tips

  • Pannenkoeken houd ik altijd warm op een bord dat bovenop een pan met zachtjes kokend water staat.
  • Te veel pannenkoeken? Niet weggooien, maar invriezen! Verpak de pannenkoeken in aluminiumfolie en warm ze op in de oven.
  • Je kunt de tarwebloem ook vervangen door boekweitmeel of een combinatie tussen de twee maken.
  • Rasp ook eens een appel en roer dit door het beslag voor het bakken.
  • Of doe lekker ouderwets gewelde rozijnen door het beslag.
Pannenkoeken

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer