Wie denkt dat de slowcooker alleen voor stoofschotels is heeft het mis. Maak maar eens deze slowcooker havermout en je bent verkocht! De slowcooker (of crockpot) is één van mijn favoriete keukenapparaten. Ik gebruik hem dan ook regelmatig en niet alleen als ik geen tijd of zin heb om te koken. Het is gewoon zo makkelijk: je doet alle ingrediënten er in, zet hem aan en hoppa na een paar uur komt er een heerlijke maaltijd uit. Ik maak overigens meestal avondmaaltijden zoals stoofpot in mijn slowcooker, maar ook een heerlijk nagerecht (zoals deze met appel) is makkelijk te maken en wordt hier in huis erg gewaardeerd.
Maar hoe zit het dan met een goed ontbijt uit de slowcooker? Daar ben ik dus ook eens mee aan de slag gegaan. Inmiddels weet iedereen wel dat havermout gezond is, dus daar hoef ik nu niet een heel verhaal over te schrijven. Ook de vele variaties die mogelijk zijn met havermout zijn wel bekend, dus aan de slag met een ontbijt uit de slowcooker.
Appel en kaneel zijn dikke vrienden en samen met havermout vormt het de basis van dit gezonde ontbijt. Zoals in het recept al staat aangegeven kun je variëren met de extra ingrediënten. Vind je het lekker om rozijnen toe te voegen of houd je meer van nootjes? Het kan allemaal. Daarnaast kun je zelf bepalen of en hoeveel zoetigheid je toevoegt. Kies je voor bruine suiker, ahornsiroop, agavesiroop of stevia? Het maakt in dit geval niet uit, je kunt dit ontbijt maken zoals jij het lekker vindt.
Doe alles ‘s avonds voordat je gaat slapen in de crockpot en wordt ‘s ochtends wakker met de heerlijke geur van kaneel en appel in huis. Je kunt direct ontbijten en meteen de deur uit als je haast hebt. En wat er overblijft kan in de koelkast of vriezer. Maak je er één-persoons-porties van, dan heb je altijd een makkelijk en snel ontbijt achter de hand. Even in de magnetron opwarmen met een beetje extra melk en klaar!
12 reacties
Het was erg nat. Het idee en de smaak is prima. Ik denk dat het of 375 ml melk of 375 ml water moet zijn en niet en/en. Ik heb er nog een paar scheppen havermout bijgegooid en laat het nog een poosje op low staan. Dan zal het wel goed zijn.
Nelleke
Hallo Nelleke, leuk dat je het recept hebt uitgeprobeerd. Ik heb mijn havermout precies volgens bovenstaand recept gemaakt en hij was voor mij dik genoeg. Wat kan verschillende is misschien de grootte van de slowcooker. De mijne is vrij groot, waardoor er misschien al wat meer vocht verdampt is. Zou dat het verschil misschien kunnen zijn? En anders even uitproberen wat voor jou het beste werkt. Ik hoop in ieder geval dat het gesmaakt heeft 😉
Klinkt lekker,voor hoeveel personen of porties is dit recept?
Groetjes
Het is ook zeker het proberen waard. Dit recept is voor 3 tot 4 personen, een beetje afhankelijk van of er stevige ontbijters bij zitten of niet. Maar restjes kun je makkelijk een dag of twee in de koelkast bewaren en ‘s ochtends snel even opwarmen. Eet smakelijk!
Ook ik heb hem al een paar keer gemaakt. Inderdaad is het vrij nat. Ik ga er vanuit dat dit ook de bedoeling is. Het is tenslotte een pap. Wel heb ik de melk en water beide met 25 ml verminderd.
De smaak is prima en ook bv. met heel fijn gehakte nootjes te combineren.
Beste Wil, bedankt voor je reactie en goed om te horen dat ook jij de pap lekker vindt. Het is inderdaad soms even uitproberen met wat minder water en/of melk. Enne een goede tip van die fijngehakte nootjes, ga ik zeker ook een keer uitproberen!
Gaan de rozijnen er ook pas bij als hij klaar Is?
Je kan ze er gelijk al bij doen, dat is geen enkel probleem en zelfs lekkerder.
Ik heb sinds kort een slowcooker. En maak het idd met minder vocht. Voor 4 porties gebruik ik 160 gram havermoutvlokken (niet die fijne, maar vlokken, heeft een lekkere bite) en 800 ml amandelmelk. Met kaneel, rozijnen en appel en een snufje zout niet te vergeten 🙂 Dan is het lekker stevig. Moet alleen nog even uitproberen hoe lang het erin moet. Heb een multicooker en die schijnen heter te zijn.. 🙂
Hai Chantal, lekker ontbijtje zo hè?! Ik heb inmiddels ook een multicooker, maar heb deze havermout er nog niet in gemaakt. Op de slowcook stand zou 7-8 uur goed moeten zijn, maar ik denk dat de snelkookstand aan 20 minuten tot een half uur genoeg heeft. Binnenkort maar eens uitproberen. 😊👍🏼
Zonder slowcooker maakte ik mijn havermoutpap met 400 ml melk en 40 gram havermout, dus deze verhouding moet kloppen. Morgenochtend weet ik het…😉
Hai Stefanie,
hoop dat je ontbijt gemaakt heeft!