Appel pannenkoek uit de oven

door Esther
appelpannenkoek

Alles met appel en kaneel is bij voorbaat al een goede combinatie, het zijn dikke vrienden. Een appelcake is makkelijk te maken en superlekker en mijn recept voor appeltaartdessert uit de slowcooker is al jaren favoriet. Ik heb al veel dingen met appel gemaakt, maar dit recept was compleet nieuw voor mij: appel pannenkoek uit de oven.

Ik kwam namelijk een recept voor Dutch Baby Apple Pancake. Hier had ik nog nooit van gehoord, dus waar komt deze naam vandaan? Een beetje research gaf al snel het antwoord. Rond 1900 bedacht een caféhouder dit gerecht en serveerde het in zijn café in Seattle. Het is een variatie op een Duits pannenkoekengerecht. Men denkt dat de dochter van de eigenaar van het café “Deutsch” en “Dutch” door elkaar heeft gehaald en voilá, de Dutch Baby was geboren. Figuurlijk gesproken dan.

Verschil met onze “gewone” pannenkoek

Deze pannenkoek verschilt nogal van onze “gewone” Nederlandse pannenkoek. De ingrediënten komen wel overeen: bloem, eieren en melk, maar in dit geval wordt er ook room toegevoegd. Het grootste verschil is echter dat deze pannenkoek niet aan twee zijden gebakken wordt in de koekenpan, maar gebakken wordt in de oven. Daarom is het handig als je koekenpan geschikt is voor de oven. Je hebt niks aan een pan met een gesmolten handvat toch?

De structuur verschilt ook van de gewone pannenkoek. Ondanks dat in deze appelpannenkoek geen rijsmiddelen zitten, rijst hij bijna letterlijk de pan uit in de oven! Zorg er dus voor dat je koekenpan groot genoeg is. Die van mij is 28 cm in doorsnede.

Toen ik deze appelpannenkoek uit de oven had gehaald en hem aan de rest van de familie voorschotelde, waren de bordjes in no time leeg! Dit is heerlijk als bijgerecht bij een brunch, maar ook erg geschikt als nagerecht, bijvoorbeeld met een bolletje ijs er bij.

Deze appel pannenkoek heb je zo gemaakt. Het meeste werk is het schillen en snijden van de appels, de rest doen de blender en de oven voor je. Ik zou je zeker aanraden om dit recept een keertje te proberen, dat wordt zeker weten smullen!

Appelpannenkoek uit de oven

Porties

8

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

40

minuten

Ingrediënten

  • 50 ml slagroom

  • 75 ml volle melk

  • 3 eieren

  • ½ theelepel vanille extract

  • 100 gram boter

  • 75 gram bloem

  • ¼ theelepel zout

  • 1 theelepel kaneel

  • 35 gram lichtbruine basterdsuiker

  • 2 eetlepels citroensap

  • 2 appels

  • poedersuiker (optioneel)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 °C. Smelt 50 gram boter in de magnetron of in een pannetje en zet even apart.
  • Schil de appel en snijd in plakjes. Smelt ondertussen op middelhoog vuur in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag (!) de overige boter. Voeg de basterdsuiker, 1/2 theelepel kaneel en het citroensap toe en roer door elkaar. Doe de appelplakjes in de pan er bij en roer door. Zet het vuur wat lager en laat de appel onder af en toe roeren in ongeveer 7 minuten zacht worden.
  • Doe de slagroom, melk, eieren en de gesmolten boter in een blender en mix goed door elkaar. Voeg dan in delen de bloem, ½ theelepel kaneel en het zout toe en mix tot een mooi egaal beslag.
  • Haal de pan met appels van het vuur en giet het beslag er over heen. Zet de koekenpan 25-30 minuten in de oven. Haal de pan uit de oven, bestrooi met poedersuiker en …. Eet smakelijk!

Tips

  • Let er op dat je koekenpan geschikt is voor de oven. Anders kun je de appels na het bakken in de koekenpan ook in een bakvorm met anti-aanbaklaag doen. Dan giet je er het beslag over en zet het in de oven.
appel pannenkoek
appelpannenkoek
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer