Pasen is al weer even voorbij, we hebben genoten van het weer….ehhh of toch niet? We hebben in ieder geval wel genoten van gezellig samenzijn met vrienden en familie, koken, lekker eten en inderdaad een eitje hier en daar. Veel mensen hebben te veel eieren gehaald en nu moeten deze op. Met deze eieren kun je natuurlijk van alles maken, van heerlijke cakes tot gewoon een eitje in plakjes over de sla. Maar ook voor kinderen is er voldoende te doen met eieren, ze kunnen makkelijk zelf eiersalade maken. Makkelijk te maken, zelf op smaak te brengen met verschillende kruiden en elk kind kan dit bijna zonder hulp doen. Maar eerst moeten de eitjes hard gekookt worden.
Zelf eiersalade maken betekent eieren koken
Eieren koken is bij ons jarenlang een grote puzzel geweest. Niet zozeer dat we niet wisten hoe het moest, of dat we geen harde of zachte eieren konden maken. Nee, bij ons was het pellen steevast een crime. De eierschaal bleef in kleine stukjes aan het ei plakken, waardoor pellen daadwerkelijk een hels karwei werd en er meer ei aan de schaal bleef hangen dan dat er daadwerkelijk in onze mond belandde.
Tips om eieren te koken
Alle tips en trucs er op nagelezen en uitgeprobeerd: de eieren zouden niet vers genoeg zijn. Ik ben nog net niet achter de kip gaan liggen, maar we hebben een kakelvers ei gekookt: geen verschil. De eieren zouden té vers zijn. Dus eieren die tegen de houdbaarheidsdatum aan zaten, gekookt: geen verschil. De eieren goed laten schrikken na het koken met ijskoud water, deden we al: geen verschil. Eieren met het water opzetten en koken of juist de eieren pas in het water doen als dat kookt: je raadt het al geen verschil. Maar na veel trials and errors hebben we dan nu “het ei van Columbus” (sorry dit was gewoon een inkoppertje): de eierkoker! Wat een uitkomst is dit. Niet meer in een pannetje, maar in de eierkoker, beetje water en na een paar minuutjes zijn je eitjes klaar. En zonder plakkerige eierschil!
Dus als je nog eieren moet koken en je loopt tegen dezelfde problemen aan als wij, dan is dit misschien wel de ultieme tip: koop een eierkoker voor een paar euro en je bent verlost van al je problemen. Oké, niet al je problemen, maar wel van een irritatiemomentje in de ochtend.
Eiersalade recept
Als je dus eenmaal die gekookte eieren hebt, of als je eieren over hebt, dan is het een eiersalade maken een hele lekkere optie. Deze smaakt uitstekend op een broodje of een toastje. Met onderstaand recept kun je bovendien voldoende variëren. Ik gebruik graag mosterd en kerrie, maar je zou ook bijvoorbeeld wat paprikapoeder of zelfs een beetje sambal kunnen toevoegen voor wat extra pit. Iets meer inhoud? Kies dan voor wat uitgebakken bacon stukje door je eiersalade. Zoals je ziet, de mogelijkheden zijn eindeloos en jij hoeft geen eitjes meer weg te gooien!