Het ultieme basisrecept voor heerlijke cake

door Esther
Cake aangesneden

Dit recept stond al even op mijn website, maar zo met het najaar in zicht, heb ik deze cake opnieuw gemaakt en voorzien van wat nieuwe foto’s. Leuk om te zien dat mijn jongste zoon inmiddels een stuk groter is geworden, maar nog steeds geniet van een lekker plakje cake! Hieronder de oorspronkelijke tekst en natuurlijk het ultieme basisrecept voor deze heerlijke cake!

Wat is er nou leuker dan samen met je kind in de keuken iets lekkers maken? Ik vind het in ieder geval erg gezellig om samen in de keuken te staan. Zeker met het herfstige weer krijg ik zin om wat lekkers te bakken. Koekjes doen het bij mijn kinderen altijd goed, maar deze cake is ook ideaal om samen te bakken. Ik geef je een basisrecept voor cake, waar je zelf nog van alles aan kunt variëren. Voor een cake heb je dus helemaal geen pak cakemix nodig, want waarschijnlijk heb je alles wel in huis.

Je kind kan helpen

Je zoon of dochter kan naar gelang de leeftijd goed helpen bij de voorbereidingen en het maken van het beslag voor de cake. Al is het alleen al het cakeblik invetten of het cakebeslag van de lepel likken 😉.
Maar iets oudere kinderen kunnen de ingrediënten afwegen, de oven aanzetten en de keukenmachine aanzetten. En aangezien er 4 eieren nodig zijn, kun je ze hier ook leren een ei te breken. Voor je het weet zijn je kids oud genoeg om zelf een cake te bakken.

Als je de smaak te pakken hebt gekregen van het cake bakken, dan kun je ook eens deze heerlijke appelcake maken. Veel plezier met bakken!

Ingrediënten cake

Basisrecept: cake

Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

1

uur 
Total time

1

uur 

10

minuten

Ingrediënten

  • 200 gram boter

  • 200 gram suiker

  • 1 zakje vanillesuiker of 1 theelepel vanille extract

  • Rasp van 1 citroen

  • 1/4 theelepel zout

  • 4 eieren (maat M)

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel

  • Extra boter om in te vetten

  • Paneermeel

Bereiding

  • Het belangrijkste bij het maken van een cake is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal dus ‘s ochtends de boter en de eieren alvast uit de koelkast als je ‘s middags wilt gaan bakken. Zo voorkom je dat je beslag gaat schiften.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet de cakevorm goed in. Mijn ultieme tip waardoor mijn cake altijd goed uit de vorm komt is… paneermeel! Ik bestrooi de binnenkant altijd met een beetje paneermeel en klop het teveel er uit. ingevette cakevorm met paneermeel
  • Mix de suiker, boter, vanillesuiker minimaal 5 minuten totdat je een mooie romige lichtgele (bijna witte) substantie hebt.
  • Voeg nu rustig één voor één de eieren toe. Let er op dat je het volgende ei pas toevoegt als de eerste helemaal is opgenomen. Doe tussendoor de keukenmachine even uit, en schraap met een spatel de zijkanten schoon. Zo weet je zeker dat er geen boter aan de zijkant blijft zitten en dat alles goed gemengd wordt.
  • Als alles goed gemengd is en mooi luchtig, zet je de snelheid van je mixer wat lager. Voeg nu lepel voor lepel het zelfrijzend bakmeel toe. Mix nog even kort door.
  • Schep het beslag in de cakevorm en strijk het glad.
  • Zet de vorm in het midden van de oven en zet je kookwekker op 60 minuten. Na 60 minuten controleer je of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Als deze er schoon uit komt (dus zonder nat beslag), dan is je cake gaar. Zo niet, dan laat je de cake nog 5 minuten langer in de oven en check je weer.
  • Ik laat mijn cake een minuut of 10 in de oven afkoelen met de ovendeur op een kiertje. Daarna haal ik hem uit de oven en zet ik hem in de vorm op een rooster.
  • Laat hem 5 minuten in de vorm afkoelen, daarna haal je de cake uit de vorm en laat je hem verder afkoelen op het rooster. Eet smakelijk!cake in vorm

Tips

  • Vervang de geraspte citroenschil door geraspte sinaasappelschil
  • Meng 50 gram cacaopoeder door het beslag voor een chocolade cake
  • Voeg 100 gram chocolade stukjes toe aan het beslag
  • Schep 125 gram gewelde rozijnen door het beslag. (Tip: wel de rozijnen in warm water, droog ze goed af en bestrooi ze met wat bloem. Zo zakken ze niet naar de bodem van de cake.)
  • Maak met wat poedersuiker en citroensap een wit citroen glazuur en giet dit over de cake.

Dit zijn de foto’s die ik destijds maakte van mijn baksessie met mijn jongste zoon Rik. Té leuk om van de site te halen, dus hier op een speciaal plekje!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer