Pannenkoeken recept zonder pakje

door Esther
recept pannenkoeken

Niet alleen kinderen maar ook volwassenen eten graag pannenkoeken. Ik las dat 1 op de 3 Nederlanders in elk geval 1 keer per maand pannenkoeken eet. En ik denk dat de meeste mensen dan gewoon een pak pannenkoekmix in de supermarkt kopen. Eerlijk is eerlijk: dat doe ik ook! Maar nu ben ik aan het experimenteren geslagen om zelf de lekkerste pannenkoeken te maken. Want als je naar de ingrediënten op zo’n pak kijkt…. Zo ingewikkeld is het niet, met dit pannenkoeken recept maak je ze zonder pannenkoekmix!

In principe kun je al lekkere pannenkoeken bakken van tarwebloem, ei en melk. En als je echt bijna niks in huis hebt, kun je zelfs de melk vervangen door water. Of ze dan nog echt lekker zijn valt te betwijfelen, maar goed het kan dus wel. Kijk je echter naar de ingrediënten op een pak pannenkoekmix, dan zie je dat het een mix is van verschillende bloem- en meelsoorten. Daarnaast zit er vaak nog wat zout en rijsmiddel in.

Doordat je verschillende meelsoorten gebruikt wordt je pannenkoek veel smaakvoller. En zeker wanneer je dus minder bloem en  meer meel gebruikt, vult je pannenkoek ook veel meer. Hij is zelfs een tikkeltje gezonder, omdat er wat meer vezels in zitten. Ik zou hem nu niet direct op de lijst van gezonde voedingsmiddelen zetten, maar toch… alle beetje helpen.

Wat je pannenkoek trouwens voornamelijk ongezond maakt, is wat er je er op doet. Die berg poedersuiker of stroop hoeft niet verder uitgelegd te worden toch? En voor af en toe vind ik het geen probleem. Ben je op zoek naar gezonder beleg voor je pannenkoek, dan zou je aan fruit kunnen denken. Lekker wat plakjes banaan of appel. Deze kun je eventueel ook meebakken met het beslag in de pan. 

Ik ging dus zelf pannenkoeken maken zonder pannenkoekmix en ik koos voor de combinatie van tarwebloem, boekweitmeel en roggemeel. Deze meelsoorten zijn in veel grote supermarkten wel te krijgen. Je zou eventueel nog even kunnen kijken op de afdeling met glutenvrije producten, daar vond ik het boekweitmeel in elk geval. Als je eenmaal een keer dit soort pannenkoeken hebt gebakken, kun je ook de verhoudingen wat wijzigen als je dat lekkerder vindt. Het kan dan zijn dat je iets meer of juist minder melk nodig hebt, maar dat merk je vanzelf aan de dikte van je beslag. Ga lekker aan de bak en maak met dit recept pannenkoeken zonder pannenkoekmix!

Pannenkoeken recept zonder pakje

0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 75 gram 75 boekweitmeel

  • 50 gram 50 roggemeel

  • 125 gram 125 tarwebloem

  • 1 theelepel 1 bakpoeder

  • 1 zakje 1 vanillesuiker

  • ¼ theelepel ¼ zout

  • 2 2 eieren

  • 500 ml 500 halfvolle melk

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

recept pannenkoeken
Recept pannenkoeken maken zonder pakje
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]