Honing mosterd kip uit de oven

door Esther
Honing mosterd kip uit de oven

Eind jaren 80 was er zo’n slogan: ”Kip het meest veelzijdige stukje vlees, kip!”. Wedden dat je deze nu trouwens niet meer uit je hoofd krijgt en de hele dag het deuntje neuriet? Maar goed, de slogan klopt natuurlijk wel. Met kip kun je zo ontzettend veel kanten op en ik moet ook zeggen dat het hier regelmatig op tafel staat. Zoals nu deze honing mosterd kip uit de oven.

In de meeste roerbakgerechten gebruik ik liever kip dan bijvoorbeeld varkensvlees. En waar ik vroeger koos voor kipfilet, kies ik de laatste jaren veel liever voor kipdijfilet. Waar je met gewone kipfilet het risico loopt op droge stukjes vlees, is kipdijfilet veel malser. Het is een beetje vetter, maar zo ontzettend veel lekkerder vind ik.

Als ik kippenpoten klaar maak dan kom ik er hier thuis niet mee weg als het vlees niet van het bot valt. Het moet echt supergaar zijn. Dat betekent eerst aanbraden en dan lang in de oven. Ik zie wel eens recepten staan waarbij de kippenpoten maar 30 minuten in de oven gaan, ik denk dat dit echt te kort is. Ik doe ze het liefste een uur in de oven. En zelfs dan nog heb ik wel eens pech en is het wel gaar, maar valt het nog niet van het bot af. Dat wordt me niet in dank afgenomen 😉.

Honing mosterdsaus

Deze kip uit de oven gaart in een heerlijke honing mosterd saus. Doordat je af en toe nog even wat van de saus over de kippenpoten giet, trekt het ook in de kip en krijgt deze een heerlijke smaak. En hoewel het misschien door het aantal ingrediënten lastig lijkt, is het supersimpel om te maken. De saus leent zich uitstekend om over de rijst of aardappelpuree te serveren overigens.

Ik kies voor dit gerecht kippenpoten, maar vind je een kipfilet, kipdijfilet of drumsticks lekkerder, dan kan dat natuurlijk ook. Je zou het zelfs kunnen maken met kippenvleugeltjes en het zo als borrelhapje kunnen serveren. Uiteraard hoeven deze kleine vleugeltjes minder lang in de over om te garen dan een dikke kippenpoot.

Trek gekregen? Ga dan binnenkort aan de slag met dit recept voor honing mosterd kip uit de oven.

Honing mosterd kip

0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

1

uur 
Totale tijd

1

uur 

10

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 1 eetlepel 1 olijfolie

  • 4 4 kippenpoten

  • 75 ml 75 vloeibare honing

  • 2 eetlepels 2 eetlepels grove mosterd

  • 1 eetlepel 1 honing mosterd of Dijonmosterd

  • 1 bekertje 1 zure room

  • 1 1 kippenbouillonblokje

  • 150 ml 150 warm water

  • 1/2 theelepel 1/2 paprikapoeder, zoet

  • 2 teentjes 2 knoflook

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bestrooi de kippenpoten met zout en peper en bak ze in de olie aan alle kanten goed bruin. Leg de kip in een ovenschaal en zorg dat de poten vrij liggen.
  • Pers de teentjes knoflook uit. Los het bouillonblokje op in het hete water. Doe alle ingrediënten in een kom en roer alles goed door elkaar. Giet dit mengsel over de kip. Bak de kip gedurende 60 minuten, bedruip elke 15 minuten met de honing mosterd saus. Aan het eind van de baktijd zal de saus wat ingedikt zijn.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Honing mosterd kip uit de oven
Honing mosterd kip uit de oven
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]