Eind jaren 80 was er zo’n slogan: ”Kip het meest veelzijdige stukje vlees, kip!”. Wedden dat je deze nu trouwens niet meer uit je hoofd krijgt en de hele dag het deuntje neuriet? Maar goed, de slogan klopt natuurlijk wel. Met kip kun je zo ontzettend veel kanten op en ik moet ook zeggen dat het hier regelmatig op tafel staat. Zoals nu deze honing mosterd kip uit de oven.
In de meeste roerbakgerechten gebruik ik liever kip dan bijvoorbeeld varkensvlees. En waar ik vroeger koos voor kipfilet, kies ik de laatste jaren veel liever voor kipdijfilet. Waar je met gewone kipfilet het risico loopt op droge stukjes vlees, is kipdijfilet veel malser. Het is een beetje vetter, maar zo ontzettend veel lekkerder vind ik.
Als ik kippenpoten klaar maak dan kom ik er hier thuis niet mee weg als het vlees niet van het bot valt. Het moet echt supergaar zijn. Dat betekent eerst aanbraden en dan lang in de oven. Ik zie wel eens recepten staan waarbij de kippenpoten maar 30 minuten in de oven gaan, ik denk dat dit echt te kort is. Ik doe ze het liefste een uur in de oven. En zelfs dan nog heb ik wel eens pech en is het wel gaar, maar valt het nog niet van het bot af. Dat wordt me niet in dank afgenomen 😉.
Honing mosterdsaus
Deze kip uit de oven gaart in een heerlijke honing mosterd saus. Doordat je af en toe nog even wat van de saus over de kippenpoten giet, trekt het ook in de kip en krijgt deze een heerlijke smaak. En hoewel het misschien door het aantal ingrediënten lastig lijkt, is het supersimpel om te maken. De saus leent zich uitstekend om over de rijst of aardappelpuree te serveren overigens.
Ik kies voor dit gerecht kippenpoten, maar vind je een kipfilet, kipdijfilet of drumsticks lekkerder, dan kan dat natuurlijk ook. Je zou het zelfs kunnen maken met kippenvleugeltjes en het zo als borrelhapje kunnen serveren. Uiteraard hoeven deze kleine vleugeltjes minder lang in de over om te garen dan een dikke kippenpoot.
Trek gekregen? Ga dan binnenkort aan de slag met dit recept voor honing mosterd kip uit de oven.
