Basis kruiden die elke thuiskok moet hebben

door Esther
Basis kruiden

Kruiden kunnen een gerecht maken of breken. Maar welke basis kruiden moeten er beslist in je voorraadkastje staan?

De basis

De kruiden die ik hieronder noem zijn wat mij betreft de absolute basis. Hiermee kun je alle kanten op en kan je elk gerecht op smaak brengen. Ga je dus op jezelf wonen of voor het eerst starten met koken, dan is dit wat mij betreft het minimum wat je zou moeten aanschaffen.

Zout

Hoewel zout natuurlijk geen “kruid” is, is het wel een belangrijke smaakmaker voor je eten. Dit is de basis voor elke keuken en dit zou je dus absoluut in huis moeten hebben. Je hoeft hierbij in eerste instantie je niet druk te maken over de verschillende soorten zout, dat kan later altijd nog.

peper

Peper

Kies gewoon voor gemalen zwarte peper of, mijn favoriet, vierseizoenenpeper. Hierin zitten 4 verschillende peperkorrels verwerkt namelijk wit, zwart, rood en groen. Het allerbeste resultaat bereik je met een pepermolen. Je maalt dan de peperkorrels op het moment dat je het gebruikt. Dat zorgt voor een veel betere smaak, terwijl gemalen peper in de loop der tijd wat flauwer van smaak wordt.

Tijm

Tijm

Tijm is voor mij misschien wel het lekkerste soort kruid. Als ik maar eentje zou mogen gebruiken voor de rest van mijn leven, dan zou ik kiezen voor tijm. Wordt veel gebruikt in de mediterraanse keuken en is zowel gedroogd als vers erg lekker. Koop eens een plantje en zet deze op je aanrecht of op je balkon. Zo heb je altijd verse tijm bij de hand.

Kerrie

Kerrie

Kerrie is een beetje zoet en pittig. Dit is heerlijk over een speklapje, karbonaadje of door het gehakt. Dit is ook één van de basis ingrediënten van een curry gerecht. Kerrie is overigens niet één kruid, maar een mengsel van verschillende kruiden. Hier is geen vast recept voor, dus dit verschilt per regio, producent en familie.

paprikapoeder

Paprikapoeder

Mijn laatste tip als basis in de keuken is geen kruid, maar wordt gemaakt van paprika, paprikapoeder dus! Heerlijk om je gerechten een wat diepere smaak te geven en heerlijk over bijvoorbeeld gebakken aardappels. Kies in eerste instantie voor gewone milde paprikapoeder, maar er is ook een scherpe variant op de markt en gerookt paprikapoeder. Die laatste doet het erg goed in paella!

Kruiden opbergen

Dit zijn de vijf basis kruiden die wat mij betreft in je keukenkastje zouden moeten staan. Maar gaandeweg komen er natuurlijk steeds meer potjes bij. En binnen no time zie je door de potjes de kruiden niet meer! En ik weet waar ik het over heb, want bij mij zag het er eerst zo uit:

Kruidenpotjes in een bak

Er moest dus flink opgeruimd en gesorteerd worden. Hoe ik een goed systeem heb aangebracht, dat niet duur is en dat nog steeds goed werkt lees je in mijn blogpost: Kruiden opbergen: hoe ik orde in de chaos schepte.

Kruiden mengsels zelf maken

Als je al wat langer kookt en nieuwe recepten uit probeert, dan zul je merken dat je voorraad steeds wat uitgebreid wordt. Je hoeft echter niet elk kruidenmengsel te kopen. Een aantal kun je ook eenvoudig zelf maken. Het voordeel is, dat je deze ook kunt aanpassen aan je eigen voorkeur. Is tijm je favoriet? Dan doe je bij het mengsel voor Italiaanse kruiden toch wat extra tijm?

Om je op weg te helpen alvast 2 kruidenmengsels die je zelf kunt maken:

Italiaanse kruiden

1 eetlepel oregano
1 eetlepel tijm
1 eetlepel rozemarijn
1 eetlepel basilicum
½ eetlepel uienpoeder
½ eetlepel knoflookpoeder

Koek- en speculaaskruiden

5 theelepels kaneel
1 theelepel kruidnagel
1 theelepel nootmuskaat
½ theelepel kardemom
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel anijszaad

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]