Het bekendste recept voor stoofperen is misschien wel die met kaneel, suiker en bessensap of glühwein. Ik heb al eerder mijn favoriete recept voor deze stoofpeertjes gedeeld en ik ben er nog steeds fan van. Ik maak ze dan ook graag in de slowcooker, omdat je er dan geen omkijken naar hebt.
Maar ik was ook wel benieuwd naar andere smaakcombinaties. Want stoofperen zijn ook zo’n klassiek nagerecht voor tijdens de kerst. Als ik ze “gewoon” voor tussendoor maak, schil ik ze en snijd ik ze in vieren. Wel zo makkelijk, want dat gepiel met een klokhuis wil je niet als je je stamppot aan het eten bent. Dat is natuurlijk een beetje anders tijdens kerst, dan wil het oog ook wat en is zo’n heel stoofpeertje mét steel een stuk aantrekkelijker om te zien.
Ik was op zoek naar een andere smaakcombinatie dan die met kaneel en ben eens wat gaan combineren. Ik ben zelf enorm fan van vanille, dat moest dus zeker toegevoegd worden. En in plaats van te stoven in bessensap, bedacht ik me dat het misschien wel lekker zou zijn om te kiezen voor appelsap. Zo kwam ik op een combinatie van stoven in appelsap met als smaak combinatie vanille en kardemom. En ik kan je vertellen dat dit verrassend goed in de smaak viel bij de heren hier thuis.
Stoofperen zonder alcohol
Ik heb ook nu bewust gekozen voor een recept zonder port, glühwein of andere alcohol. Veel mensen denken dat de alcohol helemaal verdampt als je gaat koken. Dat is echter niet het geval. Als je kinderen hebt die mee-eten van de stoofperen, dan zou ik je aanraden om te kiezen voor een alcoholvrij recept. Wil je dus eens iets anders voor stoofperen uitproberen, dat zonder wijn of alcohol is, dan is dit recept met appelsap, vanille en kardemom zeker een aanrader.
En nog een tip: als je wat extra stoofperen maakt, dan kan je daarna deze heerlijke makkelijke stoofperentaart maken!