Stoofperen met vanille en kardemom

door Esther
Stoofperen met kardemom

Het bekendste recept voor stoofperen is misschien wel die met kaneel, suiker en bessensap of glühwein. Ik heb al eerder mijn favoriete recept voor deze stoofpeertjes gedeeld en ik ben er nog steeds fan van. Ik maak ze dan ook graag in de slowcooker, omdat je er dan geen omkijken naar hebt.

Maar ik was ook wel benieuwd naar andere smaakcombinaties. Want stoofperen zijn ook zo’n klassiek nagerecht voor tijdens de kerst. Als ik ze “gewoon” voor tussendoor maak, schil ik ze en snijd ik ze in vieren. Wel zo makkelijk, want dat gepiel met een klokhuis wil je niet als je je stamppot aan het eten bent. Dat is natuurlijk een beetje anders tijdens kerst, dan wil het oog ook wat en is zo’n heel stoofpeertje mét steel een stuk aantrekkelijker om te zien.

Ik was op zoek naar een andere smaakcombinatie dan die met kaneel en ben eens wat gaan combineren. Ik ben zelf enorm fan van vanille, dat moest dus zeker toegevoegd worden. En in plaats van te stoven in bessensap, bedacht ik me dat het misschien wel lekker zou zijn om te kiezen voor appelsap. Zo kwam ik op een combinatie van stoven in appelsap met als smaak combinatie vanille en kardemom. En ik kan je vertellen dat dit verrassend goed in de smaak viel bij de heren hier thuis.

Stoofperen zonder alcohol

Ik heb ook nu bewust gekozen voor een recept zonder port, glühwein of andere alcohol. Veel mensen denken dat de alcohol helemaal verdampt als je gaat koken. Dat is echter niet het geval. Als je kinderen hebt die mee-eten van de stoofperen, dan zou ik je aanraden om te kiezen voor een alcoholvrij recept. Wil je dus eens iets anders voor stoofperen uitproberen, dat zonder wijn of alcohol is, dan is dit recept met appelsap, vanille en kardemom zeker een aanrader.

En nog een tip: als je wat extra stoofperen maakt, dan kan je daarna deze heerlijke makkelijke stoofperentaart maken!

Stoofperen met vanille en kardemom

0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

2

uren 

10

minuten
Totale tijd

2

uren 

15

minuten

Een heerlijk feestelijk nagerecht voor de kerstdagen: stoofperen met vanille en kardemom

Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 4 middelgrote peren

  • 1 theelepels kardemompoeder

  • 1 theelepel kaneel

  • 350 g fijne kristalsuiker

  • ½ vanillestokje of twee zakjes vanillesuiker

  • 1 liter appelsap

Bereiding

  • Schil de peren, maar laat het steeltje zitten.
  • Doe alle ingrediënten, behalve de peren, in de slowcooker. Roer goed door en doe de peren er in. Zet de slowcooker op Low en stoof de peren in 8 uur gaar. Haal de peren er uit en laat deze afkoelen.
  • Doe het kookvocht in een pannetje en kook het vocht tot een siroop op middenhoog tot hoog vuur. Je houdt als het goed is ongeveer 250 ml over.
  • Serveer de peren met vanille-roomijs en schenk er wat van de siroop over.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]